ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD

Andrej Rublev

ZÓNA - hlavní strana
ZÓNA E-SHOP TEXTY RECENZE KONTAKT
ZÓNA - hlavní strana
 

číslo 8.100
(23. sezóna)
79 / 2024
úterý
19. března 2024


NA VLASTNÍ OČI


TEXTY, KTERÉ MÁM RÁD

Top 20 Zóny
Blade Runner
Démanty noci
Stvořeni pro lásku
Zrcadlo
Stalker & Zóna
Marketa Lazarová
Obrazy starého sveta
Stalker
Nostalgie
Smuteční slavnost
Duchovní film

Na stránkách Zóny, vycházejících každodenně v nepřetržitém sledu od ledna 2002, najdete:

ZÓNA
Informace o netuctových filmech na DVD, BD a UHD. Tato stránka je aktualizována každodenně (včetně víkendů a svátků) v rozsahu obvykle jedné zprávy (umístěné vždy na začátek prostředního sloupce; zprávy jsou řazeny chronologicky v sestupném pořadí). Aktualizace je odesílána na server vždy v noci předchozího dne (obvykle kolem půlnoci), během dne se už obsah stránky nemění. Podrubrika Katalog (sloupec vpravo) nabízí seznam "netuctových" a klasických filmů na DVD, BD a UHD s českou jazykovou podporou (titulky, dabing) a je aktualizována denně.

E-SHOP
Seznam DVD, CD a knih, které Zóna vydala či se na jejich vydání spolupodílela. Současně zde naleznete linky na obchody, kde lze ty z nich, které nejsou rozebrány, získat.

RECENZE
32 recenzí disků, napsaných v roce 2002. Stránka je už 20 let "zakonzervována", nové recenze se na ní již neobjevují.

TEXTY
Zde najdete zásadní programový text o "duchovním filmu" (napsaný v roce 1994 u příležitosti stejnojmenného cyklu LFŠ) a sloupky, které pod názvem Region free vycházely od července 2005 do ledna 2007 v týdeníku Reflex.

KONTAKTY
Základní údaje o autorovi, osobách a webech spřízněných se Zónou.

STARÁ ZÓNA
V pondělí 11. října 2004 se u příležitosti tisícího vydání Zóny změnil způsob technologického řešení tohoto webu (statické stránky byly nahrazeny programovanými). Na tuto tzv. "novou" Zónu, na které se nyní nacházíte, nebylo ale přeneseno všech tisíc v průběhu předchozích tří let publikovaných zpráv, ale jen jejich aktualizovaný a opravený cca dvoutřetinový výběr (600 zpráv). "Starou" Zónu s kompletní tisícovkou zpráv, tedy zakonzervovanou ve stavu, v jakém ukončila svou činnost v neděli 10. října 2004, naleznete zde.


ZÓNA DOPORUČUJE KE ČTENÍ:

nostalghia
alenčin blog
lavran
douglas
betelgeuse
fantom
25fps
blu-space
dvdfreak
bd na čsfd
noir
cinepur

 


 
aktuální zpravodajství
   (7829)
Zulu
     Před šedesáti lety natočený snímek Zulu (1964) Cy Endfielda čekalo "znovuobjevení" na počátku jedenadvacátého století, kdy režisér Peter Jackson prohlásil, že řešení některých bitevních scén v trilogii Pán prstenů (The Lord of the Rings, 2001-2003) bylo inspirováno právě Endfieldovým filmem. Snímek, rekonstruující slavnou bitvu o misijní stanici Rorke´s Drift, kde půldruhá stovka britských vojáků dokázala odrazit čtyři tisíce útočících Zuluů, nabízí kromě působivých bitevních scén i jednu z prvních větších rolí Michaela Cainea, ikonickou hudbu Johna Barryho, efektní jihoafrické exteriéry a samozřejmě i "sedmdesátkový" formát, byť vzniklý jen vyzvětšováním z 35mm negativu (tzv. blow-up). Dnes již jen málokdo tuší, že snímek Zulu před 32 lety vydal Paramount na DVD vybaveném na jedné z evropských mutací i českými titulky (v ČR disk tehdy krátce distribuovala společnost HCE) a tak bude mít letošní dubnová tuzemská edice disku "pel" premiérového vydání, i kvůli odvážnému nápisu ´Speciální sběratelská edice´ na obalu. Nenechte se ale zmást - ve skutečnosti půjde o reedici tři desetiletí starého DVD, jen tentokrát šířenou jiným distributorem (MagicBox) a vybavenou novým (českým) obalem.
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 19.3. 2024/

   (7828)
Short Cuts
     •   V obchodech se objevila další početná várka MagicBoxem připravených dolisů BD, ve všech případech několik let vyprodaných. Jsou mezi nimi i BD s filmy Casablanca (1942) Michaela Curtize, Beowulf (2007) Roberta Zemeckise, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, 2007) Tima Burtona, Harold a Maude (Harold and Maude, 1971) Hala Ashbyho, Jih proti Severu (Gone with the Wind, 1939) Victora Fleminga, El Dorado (1966) Howarda Hawkse či Gran Torino (2008) Clinta Eastwooda.
       •   Slovenské nakladatelství Monokel vydalo v překladu Barbory Lehotské knihu Ilustrované dejiny filmu, "namalovanou" Adamem Allsuchem Boardmanem. Několik kompletních stran sazby knihy si lze prohlédnout na webu jejího vydavatele (tady).
       •   Raný (a dnes již téměř neznámý) film Sidneyho Pollacka Zakázaný majetek (This Property is Condemned, 1966) pošle v dubnu do českých obchodů na DVD s paramountským logem na obalu společnost MagicBox. Týž disk s přepisem stejnojmenné aktovky Tennessee Williamse se zajímavým hereckým obsazením (Robert Redford a Natálie Woodová) se v ČR poprvé prodával před dvaceti lety, kdy ho dovezl tehdejší distributor Paramountu, společnost HCE.
       •   Totéž co pro výše zmíněný film Zakázaný majetek platí "v bledě modrém" i pro DVD s retrem Závod s měsícem (Racing with the Moon, 1984) Richarda Benjamina. I tento snímek, postavený na hereckých výkonech Seana Penna a Nicolase Cage, vydal na DVD před dvěma desetiletími Paramount, do tuzemské distribuce ho v roce 2005 dovezla společnost HCE a letos v dubnu totéž učiní MagicBox. Zatímco před dvaceti lety se ale oba disky v ČR prodávaly v anglických přebalech, tentokrát je MagicBox vybaví přebaly českými.
       •   Jeden z nejslavnějších polských filmů všech dob, více než deset let připravované "retro" Člověk z mramoru (Czlowiek z marmuru, 1976) Andrzeje Wajdy s Jerzym Radziwilowiczem a Krystynou Jandovou, uvede v pondělí 18. března večer v titulkované verzi veřejnoprávní kanál ČT art a o týden později (25. března) přidá i Zlatou palmou v Cannes oceněný snímek Člověk ze železa (Czlowiek z zelaza, 1981). Pro pořádek dodávám, že na DVD s českou podporou vydala oba filmy před šestnácti lety společnost Levné knihy.
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 18.3. 2024/

   (7827)
Vyšlo/vyjde (pro týdny od 11.3. do 24.3. 2024)

     V právě končícím týdnu se na DVD z toho zajímavějšího začal prodávat snímek Muži, ženy a děti (Men, Women & Children, 2014) Jasona Reitmana (Paramount/MagicBox).
     V příštích sedmi dnech na DVD nevychází nic zaznamenáníhodného.
     A "modré placky"? Zatímco v minulém týdnu se na BD objevily filmy Strážní loď Sand Pebbles (Sand Pebbles, 1966) Roberta Wiseho (Disney/MagicBox), Oklamaný (The Beguiled, 2017) Sofie Coppolové (Universal/MagicBox) a nově digitalizované verze filmů Slavnosti sněženek (1983), Vesničko má středisková (1986) a Konec starých časů (1989) Jiřího Menzela (MagicBox), týden příští je co do ohlášených zajímavých BD a UHD-premiér zcela plonkový.

Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 17.3. 2024/

   (7826)
Dějiny čtení
     •   "Jeanne Pommeau napsala ´Studii ve žluté: Hypotézy o přítomnosti zapomenutých barev v lumierovských filmových pásech´. Snaží se rozluštit záhadu žlutého a žlutooranžového odstínu některých nitrátních filmových kopií. Dochází přitom k závěru, že příčinou tohoto zbarvení není technika virážování či tónování ani degradace suroviny vlivem jejího stárnutí (jako na ´zežloutlých´ starých fotografiích). Vysvětlení se podle ní – i probíhajících výzkumů v jiných světových archivech – s vysokou pravděpodobností nachází ve specifikách procesu výroby filmových materiálů." Knihu Digitální Kříženecký, vydanou NFA, recenzoval ve Filmovém přehledu Martin Šrajer. Více tady.
       •   "Na Barrandově v duchu poetického realismu, jenž byl na prahu šedesátých let přijímán, nejen u nás, jako osvěžující vánek po realismu socialistickém, vytvořil alegorii Holubice (1960), oceněnou na mnoha festivalech. Mistrovským dílem Františka Vláčila je dvoudílná, černobílá, širokoúhlá, radikálně modernistická Marketa Lazarová (1967), dle anket domácí kritiky nejlepší český film všech dob, žel, na rozdíl od jiných arciděl našich zlatých šedesátých, málo doceňovaný v zahraničí. Někteří cinefilové přitom považují Marketu Lazarovou za epos kongeniální s veledílem Andreje Tarkovského Andrej Rublev, jež vznikalo ve stejné době a fascinuje srovnatelnou narací a stylem." Text k Vláčilovu jubileu napsal pro web Masarykovy univerzity Jaromír Blažejovský. Více tady.
       •   "U oboru filmové a audiovizuální výchovy byla potřeba kvalitní učebnice pociťována obzvlášť silně, protože u nás, vyjma vysokého školství, zatím bohužel nemá vybudovanou dostačující institucionální ani didaktickou základnu. A proto vznikla Filmouka: Průvodce filmem a audiovizí. Jde o první ucelený učební materiál tohoto typu pro 2. stupeň základních škol a odpovídající ročníky víceletých gymnázií. Zároveň je možné některé části využívat i na nižších nebo naopak vyšších stupních škol." O vzniku knížky Filmouka, vydané Univerzitou Palackého v Olomouci, napsal v DOK Revue Petr Pláteník. Více tady.
       •   "Do boje s největší výhodou IPTV – tedy možností zpětného sledování lineárně vysílaných televizních pořadů, když divák nestihne jejich začátek – se chtějí pustit České Radiokomunikace. Oprášily tak projekt nazývaný Czechflix, ovšem ne v té podobě, jak jej před časem nastínil bývalý generální ředitel České televize Petr Dvořák, který plánoval vytvoření národní distribuční služby, která by lokálním obsahem konkurovala Netflixu a dalším globálním platformám. Czechflix v aktuálním pojetí Radiokomunikací má představovat pouze sloučení už existujících řešení HbbTV jednotlivých televizí do jednoho programového průvodce s archivy pořadů, které byly odvysílány na lineárních kanálech." Jan Potůček v Mediáři sumarizoval aktuální vývoj v kauze Czechflix. Více tady.
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 16.3. 2024/

   (7825)
Short Cuts
     •   Distribuční společnost Pannonia Entertainment CZ posílá na pár dní do tuzemských kin dva slavné "montypytonské" filmy - včera měl premiéru Monty Python a Svatý Grál (Monty Python and the Holy Grail, 1974) Terryho Gilliama a Terryho Jonese a za týden dojde na Život Briana (Monty Python´s Life of Brian, 1979) Terryho Jonese. Oba snímky, před lety společností Sony vydané na "počeštěných" DVD i BD, se v kinech zdrží jen do 31. března.
       •   Specifickým veřejnoprávním televizním žánrem je tzv. vánoční pohádka, tedy útvar, který vzniká jednou za rok, premiéru má v hlavním vysílacím čase na ČT1 na Štědrý večer a recenzenti ho obvykle pochválí nejrůznější variací na větu "v minulosti v České televizi vznikly už mnohem příšernější pohádky". Zatím poslední vánoční veřejnoprávní dílko Klíč svatého Petra (2023), v délce celovečerního filmu (91 minut) režírované Karlem Janákem, přesunula v tomto týdnu na disk (vybavený i anglickými titulky) ve své DVD-řadě ´Pro děti´ sama Česká televize.
       •   Mezi dolisy několik let v ČR vyprodaných BD se před několika dny objevily i tři nesehnatelné snímky, které se na aukčních serverech prodávaly za horentní ceny. Dolisované modré verze prodloužené režisérské verze snímku Tenkrát v Americe (Once upon a Time in America: Extended Director´s Cut, 1984) Sergia Leoneho a dvojice Nelítostný souboj (Heat, 1995) a Poslední mohykán (The Last of the Mohicans, 1992) Michaela Manna jsou MagicBoxem opatřeny cenovkami 300 (Poslední mohykán) a 400 korun (oba zbývající).
       •   Zatímco tématem jubilejního 150. čísla Cinepuru byl "swingující Londýn", tedy britská kinematografie šedesátých let, právě vyšlé číslo 151 nabízí sérii textů na téma ´Film a umělá inteligence´ a lákadlem je i tradiční bilanční anketa ´Nejlepší filmy roku 2023´ (kompletní obsah čísla najdete tady).
       •   Ve světové premiéře v Německu vycházející BD se snímkem Čarodějův učeň (Krabat - Der Lehrling des Zauberers, 1977) Karla Zemana, vybavené kromě německé i českou zvukovou stopu, nabralo výrobní zpoždění. Disk, chystaný společností Die Fernsehjuwelen GmbH, měl do německých obchodů dorazit 7. března, termín vydání byl ale o dva týdny posunut.
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 15.3. 2024/

   (7824)
Ultimátní sniper
     Pro nepočetnou (ale existující) skupinu ryzích cinefilů, která se dodnes odmítá na filmy dívat z "placek", ale tvrdošíjně na ně chodí jen do kina, měl před dekádou snímek Americký sniper (American Sniper, 2014) osobitou přitažlivost  - po sedmileté pauze bylo možné v českých kinech vidět film režírovaný Clintem Eastwoodem... Jestliže totiž vydavatelé "nosičů domácího kina" mají pro zanedlouho čtyřiadevadesátiletého režiséra až důvěrnou slabost, kinodistributoři mu příliš nedůvěřují, takže v českých kinech se před Americkým sniperem naposledy promítalo drama Gran Torino (2008), zatímco následující čtveřice jeho filmů Život po životě (Hereafter, 2010), Invictus: Neporažený (Invictus, 2010), J. Edgar (2011) a Jersey Boys (2014) vyšla v ČR ve všech případech "jen" na nosičích. Snímku Americký sniper samozřejmě do českých kin nepomohlo ani tak jméno režiséra, jako překvapivá pozice nejvýdělečnějšího válečného filmu všech dob (tržbami pokořil i dosavadního lídra, Spielbergovo drama Zachraňte vojína Ryana) i medializovaných šest oscarových nominací a "tlačen" stejnou marketingovou aureolou se o pouhý čtvrtrok později dostal i na "počeštěné" disky. Vydavatel, společnost Warner, ho v létě roku 2015 vydal na DVD a hned na třech odlišně zabalených BD (plast, steelbook, futurepack) a v ročním odstupu přidal i dvě dvojdiskové speciální edice (DVD i BD), lišící se od "obyčejného" vydání hodinou nových bonusových materiálů. Příslovečnou "třešničkou na dortu" pak bude letošní edice snímku na UHD, připravená k desátému výročí kinopremiéry - i tu Warneři vybaví českou podporou a MagicBox ji v polovině května, tedy současně s její světovou premiérou, pošle do tuzemské distribuce nejen v jednodiskové verzi (UHD), ale i ve steelbooku obsahujícím UHD a BD.
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 14.3. 2024/

   (7823)
Sony: utrum
     O UHD-boxu Columbia Classics 4K Ultra HD Collection: Volume 4 jsem naposledy psal v prosinci, tedy dva měsíce před jeho americkým vydáním. Protože tři předchozí boxy (Volume 1-3), připravené společností Sony, nabídly slušný počet titulů vybavených českou podporou (15 z 18), vše nasvědčovalo tomu, že se tak stane i tentokrát, takže ač v prosinci zveřejněné (nekompletní) specifikace disků potvrzovaly české titulky jen u klasické crazy-komedie Jeho dívka Pátek (His Girl Friday, 1939) Howarda Hawkse, tipoval jsem (tady), že česká podpora bude i na třech z pěti dalších v boxu zařazených snímcích (Hádej, kdo přijde na večeři, Samotář v Seattlu, Kramerová versus Kramer). V mezidobí ale došlo k nepříjemnému vývoji, nejpravděpodobněji vysvětlitelnému tím, že si v hollywoodské centrále společnosti Sony konečně někdo kompetentní všiml toho, že před čtyřmi lety přišli o českého distributora (Bonton) a vydal rozhodnutí, že s umisťováním české podpory na své disky končí. Bez české podpory tak je nejen celý box Columbia Classics 4K Ultra HD Collection: Volume 4, ale se značnou pravděpodobností se bohužel česká podpora od letoška neobjeví na žádném titulu vydaném společností Sony kdekoliv na světě.
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 13.3. 2024/

   (7822)
Oscarové resumé
     Zatímco vítězný snímek loňského oscarového ceremoniálu Všechno, všude, najednou (Everything Everywhere All at Once, 2022) Dana Kwana a Daniela Scheinerta (získal sedm sošek za nejlepší film, režii, scénář, střih a tři ze čtyř hereckých kategorií) nebyl na "počeštěných" nosičích k dispozici nejen v čase předávání, ale nekoupíte ho na nich dodnes, letošní suverénní vítěz je na tom výrazně jinak. Též sedmioscarové (nejlepší film, režie, kamera, střih, hudba a obě mužské herecké kategorie) drama Oppenheimer (2023) Christophera Nolana se totiž v ČR prodává už od loňského listopadu (přičiněním společností Universal a MagicBox) na všech třech typech nosičů a za týden, ve čtvrtek 21. března, ho do své nabídky zařadí i videotéka SkyShowtime. Z devíti celovečerních filmů, které letos získaly alespoň jednoho Oscara, je ale Oppenheimer bohužel výjimkou, a byl by výjimkou ojedinělou, kdyby v té asi nejpofidérnější kategorii (nejlepší píseň) neuspěl snímek Barbie (2023) Grety Gerwigové, vydaný - též už loni - s českou podporou na DVD, BD i UHD Warnery (od prosince je dostupný na streamovací službě HBO Max). Šance zbylé oceněné sedmičky filmů (Chudáčci, Zóna zájmu, Zimní prázdniny, Chlapec a volavka, Anatomie pádu, Americká fikce a Godzilla Minus One) na budoucí "počeštěnou" edici na nosičích je dle mého odhadu v šesti případech mizivá a jen v jediném vcelku slušná - videopráva ke snímku Chudáčci (Poor Things, 2023) Yorgose Lanthimose totiž vlastní společnost Disney, kterou čtyři Oscaři předpokládám přimějí k vydání DVD a BD i v našem koutku Evropy. Optimističtěji bych viděl situaci v případě videoték, kdy dva tituly jsou s českou podporou k mání již dnes (Anatomii pádu nabízí KVIFF.TV a Americkou fikci najdete na Amazon Prime) a u přinejmenších dalších dvou je to jen otázka času (Chudáčci na Disney+ a Chlapec a volavka na KVIFF.TV). A mimochodem, svého prvního Oscara má už dva dny na poličce i Wes Anderson - kategorii ´Nejlepší krátký film´ totiž vyhrála jeho čtyřicetiminutová dahlovská adaptace Podivuhodný příběh Henryho Sugara (The Wonderful Story of Henry Sugar, 2023), s českými titulky dostupná na Netflixu.
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 12.3. 2024/

   (7821)
KRRR! po sedmnácté (a s Napoleonem)
     Sedmnáctý ročník tradiční cinefilní události roku, jarní přehlídky 70mm filmů KRRR! v Krnově, se uskuteční od pátku 12. do neděle 14. dubna. Letošní ročník nabídne deset titulů, které budou uvedeny ve třech dnech a v tomto pořadí - v pátek 12. dubna budou promítnuty snímky Ulzana (1974) Gottfrieda Kolditze, Oppenheimer (2023) Christophera Nolana a My Fair Lady (1964) George Cukora, v sobotu 13. dubna dojde na čtveřici Vzduchoplavci (The Aeronauts, 2019) Toma Harpera, Blízká setkání třetího druhu (Close Encounters of the Third Kind, 1977) Stevena Spielberga, Příliš vzdálený most (A Bridge Too Far, 1977) Richarda Attenborougha a Napoleon (2023) Ridleyho Scotta a v neděli 14. dubna přehlídku zakončí filmy Top Gun (1986) Tonyho Scotta, Šalamoun a královna ze Sáby (Solomon and Sheba, 1959) Kinga Vidora a Joker (2019) Todda Phillipse. Zatímco ve dvou posledních ročnících byly vždy v Krnově promítnuty jen dva snímky, pyšnící se skutečným "sedmdesátkovým" negativem (u ostatních se jednalo o tituly nasnímané na běžný 35mm negativ, z nějž byly 70mm kopie pouze vyzvětšovány, tedy tzv. blow-up), letos je počet "ryzích sedmdesátek" výrazně zajímavější - osciluje totiž mezi číslicemi 4 a 6. U čtyřech filmů je natočení na sedmdesátkový negativ nesporné (Oppenheimer, My Fair Lady, Vzduchoplavci, Blízká setkání třetího druhu) a u dalších dvou by jejich "kategorizace" byla důvodem k zajímavé akademické debatě, protože se nenatáčely na fyzický negativ, ale digitálně, přičemž sedmdesátkové kopie byly jedním z plánovaných výstupů (Napoleon, Joker). A ještě důležitá informace na závěr - včera byly spuštěny akreditace letošního ročníku a současně byl zveřejněn podrobný program na webu akce (tady).
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 11.3. 2024/

   (7820)
Vyšlo/vyjde (pro týdny od 4.3. do 17.3. 2024)
     V právě končícím týdnu se na DVD z toho zajímavějšího začaly prodávat filmy Alice už tu nebydlí (Alice Doesn´t Live Here Anymore, 1974) Martina Scorseseho (Warner/MagicBox), Na Zlatém jezeře (On Golden Pond, 1981) Marka Rydella (Universal/MagicBox), Den kobylek (Day of the Locust, 1974) Johna Schlesingera (Paramount/MagicBox), Nezvěstný (Missing, 1982) Constantina Costy-Gavrase (Universal/MagicBox), Sláva (Fame, 1979) Alana Parkera (Warner/MagicBox), Dobrodružství Poseidonu (The Poseidon Adventure, 1972) Ronalda Neameho (Disney/MagicBox), Frantic aka 48 hodin v Paříži (Frantic, 1988) Romana Polanského (Warner/MagicBox), Gorily v mlze (Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey, 1988) Michaela Apteda (Paramount/MagicBox) a čtyřdisková Sam Peckinpah: western kolekce, sestavená z filmů Divoká banda (The Wild Bunch, 1969), Pat Garrett a Billy the Kid (Pat Garrett and Billy the Kid, 1973), Jízda vysočinou (Ride the High Country, 1962) a Balada o Cable Hoguovi (The Ballad of Cable Hogue, 1969) Sama Peckinpaha (Warner/MagicBox).
     V příštích sedmi dnech bude na DVD k nepřehlédnutí snímek Muži, ženy a děti (Men, Women & Children, 2014) Jasona Reitmana (Paramount/MagicBox).
     A "modré placky"? Zatímco v minulém týdnu se na BD objevily filmy Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street, 2013) Martina Scorseseho (Universal/MagicBox), Kontakt (Contact, 1997) Roberta Zemeckise (Warner/MagicBox) a Hokejový zázrak (Miracle, 2004) Gavina O´Connora (Disney/MagicBox), v týdnu příštím jsou na BD ohlášeny snímky Strážní loď Sand Pebbles (Sand Pebbles, 1966) Roberta Wiseho (Disney/MagicBox), Oklamaný (The Beguiled, 2017) Sofie Coppolové (Universal/MagicBox) a nově digitalizované verze filmů Slavnosti sněženek (1983), Vesničko má středisková (1986) a Konec starých časů (1989) Jiřího Menzela (MagicBox).
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 10.3. 2024/




 
katalog
Katalog "netuctových"
a klasických filmů na DVD
s českou jazykovou podporou

A B C Č D Ď E Ě F G H CH I J K L M N 
Ň O Ö P Q R Ř S Š T Ť U V W X Y Z Ž 
Zobrazit kompletní katalog »»»

Vachek Karel
Moravská Hellas (1963) - PRP
Spřízněni volbou
(1968) - PRP
Nový Hyperion aneb Rovnost, Volnost, Bratrství (1992) - PRP
Co dělat? (Cesta z Prahy do Českého Krumlova aneb Jak jsem sestavoval novou Vládu)
(1996) - PRP
Bohemia Docta aneb Labyrint sveta a lusthauz srdce (Božská komedie)
(2000) - PRP
Kdo bude hlídat hlídače? Dalibor aneb Klíč k chaloupce strýčka Toma
(2003) - PRP
Záviš - Kníže pornofolku pod vlivem Griffithovy Intolerance a Tatiho prázdnin pana Hulota aneb Vznik a zánik Československa (1918-1992) (2006) - PRP
Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid (2011) - PRP
  (529)

Václav Petr
Marian (1996) - Panorama Entertainment - hongkongské vydání (nekódované)
Il Boemo (2022) - MagicBox
Il Boemo /BD/ (2022) - MagicBox   (387)

Vadim Roger
Nebezpečné známosti (Les Liaisons dangereuses, 1959) - HCE - vyšlo 23.2. 2011 ve "stánkové" řadě HCE
další režisérovy "tuctovější" filmy na DVD s CZ podporou - ...a Bůh stvořil ženu (1956), Láska na polštáři (1962)
  (716)

Valli Eric
Himaláj - Karavana (Himalaya - l´enfance d´un chef, 1999) - HCE (též vyšlo jako DVD-příloha měsíčníku National Geographic č. 2/2007)
Himaláj - Karavana (Himalaya - l´enfance d´un chef, 1999) - Levné knihy   (490)

Vančura Vladislav
Před maturitou (1932) - FEX
Marijka nevěrnice (1934) - FEX
Naši furianti (1937) - FEX - vyšlo 1.7. 2011 ve "stánkové" řadě společnosti FEX   (446)

Vasiljev Dmitrij
Alexandr Něvský (Alexander Něvskij, 1938) - Levné knihy   (511)

Vasiljev Georgij
Čapajev (1934) - Terran - vyšlo 26.8. 2009 ve "stánkové" řadě vydavatelství Terran   (642)

Vasiljev Sergej
Čapajev (1934) - Terran - vyšlo 26.8. 2009 ve "stánkové" řadě vydavatelství Terran   (641)

Vávra Otakar
Velbloud uchem jehly (1936) - FEX - vyšlo 14.10. 2008 a 5.11. 2009 ve "stánkové" řadě Legendy českého filmu
Panenství
(1937) - FEX
Filosofská historie (1937) - FEX (též vyšlo 27.1. 2009 a 13.1. 2010 ve "stánkové" řadě Legendy českého filmu)
Cech panen kutnohorských
(1938) - FEX (též vyšlo 31.1. 2009 a 14.1. 2010 ve "stánkové" řadě Legendy českého filmu)
Kouzelný dům (1939) - FEX (též vyšlo 27.1. 2016 ve "stánkové" řadě společnosti FEX)
Humoreska (1939) - FEX (též vyšlo 9.3. 2016 ve "stánkové" řadě společnosti FEX)
Dívka v modrém (1939) - FEX (též vyšlo jako příloha měsíčníku DiViDi číslo 5/2006 a 21.10. 2008 a 11.11. 2009 ve "stánkové" řadě Legendy českého filmu)
Pohádka máje
(1940) - FEX (též vyšlo 3.2. 2009 a 19.1. 2010 ve "stánkové" řadě Legendy českého filmu)
Pacientka dr. Hegla (1940) - FEX (též vyšlo 30.1. 2013 ve "stánkové" řadě společnosti FEX)
Maskovaná milenka (1940) - FEX (též vyšlo 28.11. 2012 ve "stánkové" řadě společnosti FEX)
Turbina (1941) - FEX (též vyšlo jako příloha měsíčníku DiViDi číslo 5/2006)
Přijdu hned
(1942) - FEX (též vyšlo 2.10. 2009 a 18.5. 2010 ve "stánkové" řadě společnosti FEX)
Okouzlená (1942) - FEX (též vyšlo 6.6. 2012 ve "stánkové" řadě společnosti FEX)
Šťastnou cestu
(1943) - FEX (též vyšlo 24.6. 2011 ve "stánkové" řadě společnosti FEX)
Rozina sebranec (1945) - FEX (též vyšlo 13.3. 2013 ve "stánkové" řadě společnosti FEX)
Nezbedný bakalář (1946) - FEX (též vyšlo 2.10. 2009 a 13.4. 2010 ve "stánkové" řadě společnosti FEX)
Předtucha (1947) - FEX (též vyšlo 18.1. 2012 ve "stánkové" řadě společnosti FEX)
Krakatit
(1948) - FEX (též vyšlo 19.3. 2010 ve "stánkové" řadě společnosti FEX)
Krakatit (1948) - NFA - restaurovaná verze!
Krakatit /BD/ (1948) - NFA - restaurovaná verze!
Romance pro křídlovku
(1966) - CČV/Bonton (též vyšlo jako příloha deníku Aha! ze dne 18.8. 2008)
Kladivo na čarodějnice
(1969) - CČV/Bonton (též vyšlo jako příloha deníku Blesk ze dne 2.10. 2008)
Kladivo na čarodějnice (1969) - BMP/MagicBox - remasterovaná verze!
Kladivo na čarodějnice /BD/ (Witchhammer, 1969) - Second Run - britské vydání
Kladivo na čarodějnice /BD/ (Un marteau pour les sorcieres, 1969) - Artus Films - francouzské vydání- "nevypinatelné" francouzské titulky!
Kladivo na čarodějnice /BD/ (Der Hexenhammer, 1969) - Ostalgica - německé vydání
další režisérovy "tuctovější" filmy na DVD s CZ podporou - Němá barikáda (1949), Nástup (1952), Jan Hus (1954), Jan Žižka (1955),
Proti všem (1957), Dny zrady (1973), Sokolovo (1974), Osvobození Prahy (1976), Temné slunce (1980), Putování Jana Amose (1983), Oldřich a Božena (1984)   (211)

Verneuil Henri

Opice v zimě (Un singe en hiver, 1962) - Levné knihy
Melodie podzemí (Mélodie en sous-sol, 1963) - Levné knihy (též vyšlo 15.5. 2010 ve "stánkové" řadě LK) - ořez originálního cinemascopu 2,35:1 do 1,85:1!
Víkend na Zuydcoote
(Week-end a Zuydcoote, 1964) - HCE (též vyšlo 15.4. 2010 ve "stánkové" řadě HCE)
další režisérovy "tuctovější" filmy na DVD s CZ podporou - 100.000 dolarů na slunci (1964), Sicilský klan (1969), Strach nad městem (1975), Tělo mého nepřítele (1976), Mrchožrouti (1984)

  (482)

Vidor Charles
Gilda (1946) - Columbia - v ČR není DVD v oficiální distribuci - CZ titulky jsou např. na britském vydání
Gilda /BD/ (1946) - Sony - v ČR není BD v oficiální distribuci - CZ titulky jsou např. na italském vydání
Miluj mě nebo mě opusť
(Love Me or Leave Me, 1955) - Warner/MagicBox   (212)

Vidor King
Kluk z ulice (The Champ, 1931) - Warner - v ČR není DVD v oficiální distribuci - CZ titulky jsou např. na skandinávském vydání
Texaští jezdci (The Texas Rangers, 1936) - Universal - v ČR není DVD v oficiální distribuci - CZ titulky jsou např. na britském vydání
Vojna a mír (War and Peace, 1956) - Paramount
Vojna a mír /BD/ (War and Peace, 1956) - Paramount/MagicBox   (213)

Vihanová Drahomíra
Zabitá neděle (1969) - David Havaš/Terryho ponožky
další režisérčiny "tuctovější" filmy na DVD s CZ podporou - Pevnost (1994), Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba (2000)
  (721)

Vinterberg Thomas
Za všechno může láska (It´s All About Love, 2003) - SPI
Můj miláček ráže 6,65 (Dear Wendy, 2005) - SPI/HCE
Submarino (2010) - Cinemart - vydavatelem legálně vypálená verze na DVD-R!
Hon (Jagten, 2012) - Bonton

Hon /BD/ (Jagten, 2012) - Bonton
Chlast (Druk, 2020) - Film Europe/MagicBox
další režisérovy "tuctovější" filmy na DVD s CZ podporou - Daleko od hlučícího davu (2015), Daleko od hlučícího davu /BD/ (2015), Komuna (2016), Kursk (2018), Kursk /BD/ (2018)
  (417)

Visconti Luchino
Boccacio ´70 (1961) - Levné knihy
Soumrak bohů (La Caduta degli dei / Damned, 1969) - Warner
Soumrak bohů (La Caduta degli dei / Damned, 1969) - Warner/MagicBox
Soumrak bohů SE
(La Caduta degli dei / Damned, 1969) - Warner - v ČR není DVD v oficiální distribuci - CZ titulky jsou např. na španělském vydání
Smrt v Benátkách (Morte a Venezia / Death in Venice, 1971) - Warner
Smrt v Benátkách SE (Morte a Venezia / Death in Venice, 1971) - Warner - v ČR není DVD v oficiální distribuci - CZ titulky jsou např. na německém vydání
Rodinný portrét (Gruppo di famiglia in un interno, 1974) - Levné knihy
Nevinný (L´innocente, 1976) - Levné knihy   (214)

Vláčil František
Holubice (1960) - FEX (též vyšlo 11.6. 2014 ve "stánkové" řadě společnosti FEX)
Ďáblova past (1961) - FEX (též vyšlo 6.5. 2011 a 27.12. 2011 ve "stánkové" řadě Legendy českého filmu)
Ďáblova past /BD/ (The Devil’s Trap, 1961) - Second Run - britské vydání
Marketa Lazarová
(1967) - NFA - restaurovaná verze!
Marketa Lazarová /BD/ (1967) - NFA - restaurovaná verze!
Marketa Lazarová /BD/ (1967) - Criterion - americké vydání - restaurovaná verze!
Údolí včel
(1967) - CČV/Bonton (též vyšlo 29.10. 2008, 12.8. 2009 a 11.10. 2009 jako příloha deníku Aha!)
Údolí včel (1967) - MagicBox - remasterovaná verze!
Údolí včel /BD/ (La Vallée des abeilles, 1967) - Artus Films - francouzské vydání - "nevypinatelné" francouzské titulky!
Adelheid (1970) - CČV/Bonton
Adelheid (1970) - BMP - restaurovaná verze!
Adelheid /BD/ (1970) - MagicBox - restaurovaná verze!
Dým bramborové natě
(1976) - CČV/Bonton
Stíny horkého léta (1977) - CČV/Bonton
Stín kapradiny (1984) - CČV/Bonton
Mág (1987) - CČV/Bonton   (215)

Vorel Tomáš
Pražská pětka (1989) - CČV/Bonton (též vyšlo jako příloha deníku Šíp ze dne 15.4. 2008)
Kouř
(1991) - CČV/Bonton
další režisérovy "tuctovější" filmy na DVD s CZ podporou - Kamenný most (1996), Cesta z města (2001), Z města cesta (2002), Skřítek (2005), Gympl (2007), Gympl /BD/ (2007),
Ulovit miliardáře (2009), Vejška (2014), Vejška /BD/ (2014), Instalatér z Tuchlovic (2016)   (290)

Votoček Otakar
Na křídlech slávy aka Křídla slávy (Wings of Fame, 1990) - North video - vyšlo 11.3. 2011 ve "stánkové" řadě North video   (717)


     VYSVĚTLIVKY KE KATALOGU
    
Toto je denně aktualizovaný kompletní seznam "netuctových" a klasických filmů, které vyšly (či vyjdou) na DVD, BD a UHD s českými titulky či (alespoň) dabingem.
     U filmů je uveden český a původní název, rok natočení, vydavatel a (za lomítkem) český distributor (pokud je vydavatel s distributorem totožný, např. v případě některých disků společností MagicBox, HCE, Bonton, SPI, Intersonic aj., je uveden jen jediný společný údaj).
     Pozor - řada filmů je již v ČR vyprodána či z tuzemské distribuce definitivně stažena. Tato situace není z pochopitelných důvodů v Katalogu zaznamenána - Katalog tedy zaznamenává pouze fakt, zda se titul v tuzemské distribuci někdy objevil a kdo ho v té době v ČR distribuoval.
     Pokud film vyšel ve více provedeních (singldisk, dvojdisk, SE atd.), je tato situace v Katalogu zachycena obvykle jen tehdy, pokud se jednotlivá vydání od sebe svým technickým provedením či obsahem liší (není tedy zaznamenána např. paramountská řada Golden Classic, v níž byly nezměněné disky jen vybaveny novým obalem a nejsou ani odlišovány reedice lišící se pouze přidáním českého dabingu k původnímu, jen titulkovanému vydání).
     Pokud není uvedeno jinak, mají všechny filmy v Katalogu české titulky a korektní obrazový formát (odpovídající režisérskému záměru). U ojedinělých případů, kdy je na disku místo titulků pouze dabing či je film prezentován v jiném než originálním obrazovém formátu (v "ořezu"), je to výslovně uvedeno a takto barevně zvýrazněno.
     Barevně odlišena jsou též DVD, která - ač mají české titulky či český zvuk - si v ČR ze tří důvodů nekoupíte:
     Takto jsou označeny filmy, jejichž vydání v ČR je teprve ohlášeno či které budou do ČR s největší pravděpodobností dovezeny, ale ještě se tak nestalo (podrobnosti o termínu vydání a dovozu do ČR jsou u jednotlivých DVD, BD či UHD uvedeny).
     Takto
jsou označeny filmy, s jejichž dovozem do ČR se zatím (a pravděpodobně vůbec) nepočítá, takže je lze pořídit jen na zahraničních e-shopech (vždy je uveden příklad alespoň jedné mutace disku, která má české titulky ve výbavě).
     Takto jsou označeny české filmy, které zatím nevyšly na DVD či BD v ČR, ale existují alespoň na DVD či BD vydaném v zahraničí v původním českém znění (a s místně příslušnými - tedy např. anglickými - vypinatelnými titulky). Pokud jsou tyto titulky "nevypinatelné" (tedy "natvrdo" umístěné do obrazu), je tato informace uvedena a barevně zvýrazněna. Původně byla v Katalogu zaznamenána všechna zahraniční vydání "netuctových" českých filmů, z důvodu jejich stoupajícího počtu byly ale na podzim 2009 z Katalogu odstraněny (stav Katalogu před touto selekcí, tedy se všemi zahraničními edicemi českých filmů vyšlými k 11.11. 2009, je "zaarchivován" tady).
     Zvláštní kód a barevné označení /BD/ a /UHD/ mají v Katalogu tituly vydané na nosiči BD a UHD.
     Výběr filmů je ryze subjektivní. Jsou-li z filmografie některého režiséra mezi "netuctové" či "klasické" filmy zařazeny pouze některé tituly, jsou pro úplnost jeho zbylé filmy dostupné na DVD a BD s českou podporou uvedeny jako poslední - barevně odlišená - položka.
    V Katalogu jsou (bez ohledu na jejich "tuctovost" či "netuctovost") zaznamenány všechny na DVD vydané české filmy, natočené do roku 1945. Pokud jde o zahraniční filmy, Katalog opět zaznamenává drtivou většinu filmů s CZ podporou natočených od počátku kinematografie do roku 1945 (opět bez ohledu na jejich "tuctovost" či "netuctovost") - vyřazeny byly jen tituly, jejichž pitomost je zcela nesporná.
     Autor uvítá jakékoli upřesnění údajů v Katalogu či upozornění na případné chyby.


 Optimalizováno pro IE 5.5 (800 x 600)Copyright © 2002 - 2024, Code by Haireus & Content by ZonaEngine: (pre)Bloudil