ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD

Andrej Rublev

ZÓNA - hlavní strana
ZÓNA E-SHOP TEXTY RECENZE KONTAKT
ZÓNA - hlavní strana
Prbn.cz :: sociln s pro zpravodaje z ulice

Barva grantovho jablka - film Sergeje Paradanova - objednejte si esk DVD

ZNA :: E-SHOP - objednejte si esk DVD

OVLÁDÁNÍ
Kompletní seznam recenzí filmů na DVD najdete ve sloupku vpravo. Kliknutím na název filmu bude načtena aktuální recenze.

 
 
NEPŘEHLÉDNĚTE!
Všech 32 zde publikovaných recenzí vzniklo v první polovině roku 2002. Od podzimu 2002 jsem recenze přestal psát, proto se od tohoto data obsah této stránky již nemění (stručné recenze disků, vždy nazvané "Na vlastní oči", zařazuji od podzimu 2002 přímo na hlavní stránku v rámci aktuálního zpravodajství). Pozor - všechny recenze jsou ponechány v původní podobě, to znamená, že některé údaje v nich uvedené již nemusí odpovídat realitě (např. ceny recenzovaných disků, informace o dalších existujících DVD uvedených režisérů atd.).

MALÉ ŽIVOTNÍ ETUDY

(Five Easy Pieces)

Columbia 1999. Vydáno v Německu. PAL. Regionálně kódováno (region 2 - Evropa).
95 minut. Barevný. Widescreen 1,85:1 (anamorfní). Mono. Anglicky. 20 titulkových verzí včetně české.

     Nádherný film Boba Rafelsona zůstává před českými zájemci utajen už 3 roky, přestože v roce 1999 vyšel v německé mutaci i s českými titulky. Hledat ho tedy musíte pod německy doslovným názvem Ein Mann Sucht Sich Selbst na německých shopech a poté přetrpět německý titul na přebalu, ale jiná možnost bohužel není - český distributor Columbie Bonton k nám film prostě nedovezl...

     Pro úplnost - film z roku 1970 byl v témže roce zakoupen pro českou distribuci, ale ač už byly vyrobeny otitulkované kopie, do kin se díky "normalizaci" prakticky nedostal. Po listopadu 1989 u nás vyšel na VHS, bohužel v ořezu 4:3, velice špatné obrazové kvalitě a hlavně v přišerném dabingu. Žádná z českých televizí ho nikdy neuvedla.

     Malé životní etudy jsou druhým celovečerním filmem Boba Rafelsona, který za něj dostal cenu newyorské kritiky a taky nominaci na Oscara v kategorii "nejlepší film" (z jeho další filmografie jsou ceněny především filmy Král Marvin Gardens, 1972 a Pošťák vždy zvoní dvakrát, 1981). V hlavní roli exceluje Jack Nicholson ve své první filmové hlavní roli, výtečná je i Karen Blacková coby jeho družka Rayette. Příběh nezakotveného třicátníka, který odmítá pokračovat v rodinné hudební tradici, patří k vůbec prvním americkým autorským filmům a svým způsobem předznamenává o dvacet let pozdější vlnu amerického "nezávislého" filmu.

     Technicky jde o průměrný přepis, na filmu je vidět stáří původní filmové kopie (mírně vyšisované barvy), na druhou stranu podobná patina ke klasickým filmům svým způsobem patří. Milým překvapením (hlavně pro majitele širokoúhlých televizí) je anamorfní přepis s dvěma sadami titulků. Zvuk byl ponechán v původním monu, je čistý, bez rušivých šumů.



 
seznam recenzí
 

































 Optimalizováno pro IE 5.5 (800 x 600)Copyright © 2002 - 2024, Code by Haireus & Content by ZonaEngine: (pre)Bloudil