ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD

Andrej Rublev

ZÓNA - hlavní strana
ZÓNA E-SHOP TEXTY RECENZE KONTAKT
ZÓNA - hlavní strana
Prbn.cz :: sociln s pro zpravodaje z ulice

Barva grantovho jablka - film Sergeje Paradanova - objednejte si esk DVD

ZNA :: E-SHOP - objednejte si esk DVD

OVLÁDÁNÍ
Kompletní seznam recenzí filmů na DVD najdete ve sloupku vpravo. Kliknutím na název filmu bude načtena aktuální recenze.

 
 
NEPŘEHLÉDNĚTE!
Všech 32 zde publikovaných recenzí vzniklo v první polovině roku 2002. Od podzimu 2002 jsem recenze přestal psát, proto se od tohoto data obsah této stránky již nemění (stručné recenze disků, vždy nazvané "Na vlastní oči", zařazuji od podzimu 2002 přímo na hlavní stránku v rámci aktuálního zpravodajství). Pozor - všechny recenze jsou ponechány v původní podobě, to znamená, že některé údaje v nich uvedené již nemusí odpovídat realitě (např. ceny recenzovaných disků, informace o dalších existujících DVD uvedených režisérů atd.).

OBCHOD NA KORZE

(The Shop on Main Street)

Criterion Collection 2001. Vydáno v USA. NTSC. Regionálně kódováno (region 1 - USA a Kanada).
125 minut. Černobílý. 1,33:1 (4:3). Mono. Slovensky. Vypínatelné anglické podtitulky.
Bonusy: americký kinotrailer.

     Jedná se o vůbec první český (byť v tomto případě československý) film vydaný prestižní americkou firmou Criterion. Souběžně vyšly i Menzelovy Ostře sledované vlaky, na únor 2002 pak firma chystala dva Formanovy filmy z šedesátých let (Lásky jedné plavovlásky, Hoří má panenko). Volba Criterionu byla v tomto případě jasná - sáhl po filmech, které získaly Oscara či byly v užší nominaci na něj a které se navíc kdysi hrály v amerických kinech. Obchod na korze Jana Kádára a Elmara Klose v tomto ohledu vyhovoval stoprocentně - za rok 1965 získal Oscara pro nejlepší neanglicky mluvený film.

     Snímek je na DVD uváděn v televizním formátu 4:3, což v jeho případě neznamená žádnou újmu, neboť jde současně o originální formát filmu (rozměr 1,33:1 neboli 4:3 je vlastní většině českých snímků z let šedesátých). Ani o 5 minut delší metráž filmu, tedy 125 minut na DVD proti 120 minutám v českém kině či televizi, neznamená nějaké "zcenzurované" scény navíc - jde jen o rozdíl mezi trochu "pomalejší" americkou normou NTSC.

     Zásadní rozdíl tak přichází až ve chvíli, kdy film zasunete do svého "očipovaného" přehrávače (film je bohužel kódován pro region 1) - to, co firma provedla při masteringu filmu, je totiž na dalšího Oscara. Obraz je zbaven všech nečistot a škrábanců, zmizely všechny "skoky" a "lupance"a hlavně - celý film je neuvěřitelně "rozsvícený", zářivě jasný, a to včetně interiérových scén. Zajímavou možností je porovnání zremasterované podoby snímku s na disku přidaným trailerem, který zachycuje stav filmové kopie před rekonstrukcí - máte dojem, že sledujete dva úplně jiné filmy. Též zvuk filmu, označený DD 1.0, zbavil dobové mono šumů a zní překvapivě čistě.



 
seznam recenzí
 

































 Optimalizováno pro IE 5.5 (800 x 600)Copyright © 2002 - 2024, Code by Haireus & Content by ZonaEngine: (pre)Bloudil