ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD

Andrej Rublev

ZÓNA - hlavní strana
ZÓNA E-SHOP TEXTY RECENZE KONTAKT
ZÓNA - hlavní strana
Prbn.cz :: sociln s pro zpravodaje z ulice

Barva grantovho jablka - film Sergeje Paradanova - objednejte si esk DVD

ZNA :: E-SHOP - objednejte si esk DVD

OVLÁDÁNÍ
Kompletní seznam recenzí filmů na DVD najdete ve sloupku vpravo. Kliknutím na název filmu bude načtena aktuální recenze.

 
 
NEPŘEHLÉDNĚTE!
Všech 32 zde publikovaných recenzí vzniklo v první polovině roku 2002. Od podzimu 2002 jsem recenze přestal psát, proto se od tohoto data obsah této stránky již nemění (stručné recenze disků, vždy nazvané "Na vlastní oči", zařazuji od podzimu 2002 přímo na hlavní stránku v rámci aktuálního zpravodajství). Pozor - všechny recenze jsou ponechány v původní podobě, to znamená, že některé údaje v nich uvedené již nemusí odpovídat realitě (např. ceny recenzovaných disků, informace o dalších existujících DVD uvedených režisérů atd.).

JEZINKY A BEZINKY

(Arsenic and Old Lace)

Warner Bros. 2001. Vydáno v ČR. PAL. Regionálně kódováno (region 2 - Evropa).
114 minut. Černobílý. 4:3 (1,33:1). Mono. Anglicky. 19 titulkových verzí včetně české.
Bonus: trailer.

     Z bohaté filmografie amerického režiséra Franka Capry (1897-1992) známe díky České televizi i (dopolední) Nově některé z jeho nejslavnějších filmů. Jen za poslední 2 roky šlo z obrazovky shlédnout Oscary zasypanou (a ve filmové literatuře hodně přeceněnou) komedii Stalo se jedné noci (It Happened One Night, 1934), režisérův nejobdivovanější film Ztracený obzor (The Lost Horizon, 1937), crazykomedii Vždyť jsme jen jednou na světě (You Can´t Take It With You, 1938), přepis divadelní hry Jezinky a bezinky (Arsenic and Old Lace, 1945) i kultovní film amerických televizních Vánoc Život je krásný (It´s a Wonderful Life, 1946). Ve všech případech šlo o dabované verze, navíc některé původně černobílé filmy se na obrazovce ocitly v upravených kolorovaných verzích.

     České titulky mají k lednu roku 2002 na DVD tři Caprovy filmy, v tuzemsku se však z nich dá zatím koupit jen jeden. Dva filmy vydané Columbií - výše jmenovaný Ztracený obzor (pozor! - na DVD poprvé v rekonstruované kompletní verzi) a "drama z vysoké politiky" Pan Smith přichází (Mr. Smith Goes to Washington, 1939) - zatím Bonton nedovezl (dají se koupit např. na německém Amazonu), a tak český caprovský primát získali Warneři, kteří v prosinci 2001 českému zájemci nabídli DVD Jezinky a bezinky.

     Předlohou pro tento Caprův film byl broadwayský divadelní trhák Josepha Kesselringa z roku 1941. Tato hra byla mnohonásobně inscenována českými divadly pod názvem Jezinky a bezinky, a tak je toto pojmenování u nás užíváno i u Caprova filmu (promítají ho takto i české televize), byť překlad jeho názvu Arsenic and Old Lace zní Arzenik a staré dámy.

     Caprův film nabízí skvělého Cary Granta v roli spisovatele, který zjistí, že jeho milé staré tetičky jsou ve skutečnosti masovými vražedkyněmi... Film je věrný divadelní předloze v místní a časové sevřenosti, příběh se odehrává během jediného dne na jediném místě, uvnitř domu, kde kromě tetiček žije ještě pomatený strýček, přesvědčený, že je prezident Roosevelt a kde se postupně objevují další svérázné postavy typu nevlastního bratra, který vypadá jako Boris Karloff a stejně tak se i chová... Suma sumárum, jedná se o jednu z nejzábavnějších veseloher, jakou jsem kdy viděl, od začátku do konce prošpikovanou důvtipně vygradovanými gagy a inteligentní slovní komikou.

     DVD nabízí film v původním dobovém formátu 1,33:1 a originální černobílé verzi (Nova ho hrála kolorovaný). Obrazový mastering odstranil většinu dobových nečistot a poškození kopie, takže na svůj věk vypadá film opravdu výborně. S původním zvukem samozřejmě také nejdou provádět žádná kouzla, takže byl ponechán v monu a pouze zbaven šumů.



 
seznam recenzí
 

































 Optimalizováno pro IE 5.5 (800 x 600)Copyright © 2002 - 2024, Code by Haireus & Content by ZonaEngine: (pre)Bloudil