ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD

Andrej Rublev

ZÓNA - hlavní strana
ZÓNA E-SHOP TEXTY RECENZE KONTAKT
ZÓNA - hlavní strana
Prbn.cz :: sociln s pro zpravodaje z ulice

Barva grantovho jablka - film Sergeje Paradanova - objednejte si esk DVD

ZNA :: E-SHOP - objednejte si esk DVD

OVLÁDÁNÍ
Kompletní seznam recenzí filmů na DVD najdete ve sloupku vpravo. Kliknutím na název filmu bude načtena aktuální recenze.

 
 
NEPŘEHLÉDNĚTE!
Všech 32 zde publikovaných recenzí vzniklo v první polovině roku 2002. Od podzimu 2002 jsem recenze přestal psát, proto se od tohoto data obsah této stránky již nemění (stručné recenze disků, vždy nazvané "Na vlastní oči", zařazuji od podzimu 2002 přímo na hlavní stránku v rámci aktuálního zpravodajství). Pozor - všechny recenze jsou ponechány v původní podobě, to znamená, že některé údaje v nich uvedené již nemusí odpovídat realitě (např. ceny recenzovaných disků, informace o dalších existujících DVD uvedených režisérů atd.).

POSLEDNÍ POKUŠENÍ KRISTA

(The Last Temptation of Christ)

Universal/Columbia 2000. Vydáno v Německu. PAL. Regionálně kódováno (region 2 - Evropa).
157 minut. Barevný. Widescreen 1,85:1 (anamorfní). Dolby digital 5.1. Anglicky. 14 titulkových verzí včetně české.
Bonus: trailer.

     Další z bontonských "zapomenutých" disků. Film vydala na DVD Columbia v lednu loňského roku (2001) současně ve všech svých hlavních "podregionech" (GB, Německo, Španělsko, Francie), ale přestože má disk české titulky, distributor Columbie v ČR Bonton ho (zatím?) nedovezl. Vydání se ve svých jednotlivých mutacích liší přebalem (v GB je na obalu fotka W. Dafoea ze scény ukřižování, německá mutace naopak používá modernizující grafiku), ale obsah (žádné bonusy, pouze trailer) je ve všech případech totožný. České titulky jsou pravděpodobně na všech evropských mutacích, "vlastní krví" ale mohu ručit jen za německé vydání, které jsem si pořídil z tamního Amazonu za sympatických 43 marek (po vratce DPH), tedy za necelých 900 Kč včetně poštovného. Pokud ho právě zde budete hledat, německý název zní Die Letzte Versuchung Christi.

     Film Martina Scorseseho z roku 1988 na motivy knihy Nikose Kazantzakise Poslední pokušení (1952) patří v jeho bohaté filmografii k těm vůbec nejlepším, byť za jeho "slávu" můžou spíš události mimofilmové. Protesty církevních organizací, demonstrace, některým francouzským kinům, která jej promítala, bylo v extrémních případech vyhrožováno vypálením... Už jen odleskem dávných vášní pak byl protest České biskupské konference proti uvedení filmu v České televizi v roce 1994. (Mimochodem, film se krátce objevil i v českých kinech, v roce 1999 v rámci putovního Projektu 100.)

     Přiznám se, že protestům nerozumím. Scorsese prodchnul svůj film takovou pokorou a vnitřní poctivostí, že přinejmenším snese srovnání např. s Pasoliniho Evangeliem sv. Matouše (1964) a vnitřní síla některých epizod (např. zmrtvýchvstání Lazara) patří k nejpůsobivějším okamžikům, jaké jsem kdy na filmovém plátně viděl. Ostatně, to nejlepší ze sebe vydali všichni zúčastnění - od hereckých představitelů (skvělý Willem Dafoe coby Ježíš) přes autora geniální hudby Petera Gabriela (hudba z filmu vyšla coby jeho řadové CD Passion) až po skvělou kameru Michaela Ballhause využívající v působivých polocelcích vyprahlých blízkovýchodních exteriérů.

     Technicky pak patří disk k těm nejvydařenějším, které jsem kdy měl v ruce. Po masteringu neuvěřitelně čistý obraz bez sebemenších nečistot s výtečnou ostrostí, k tomu bezchybně přemixovaný zvuk do působivého prostorového 5.1 s výjimečně plastickým podáním Gabrielovy hudby, to vše je názorným příkladem toho, že podobně náležitě vypravenému filmu z DVD nemůže žádné české kino konkurovat. Tento disk nejen že doporučuji, k jeho koupi vás přímo vyzývám.



 
seznam recenzí
 

































 Optimalizováno pro IE 5.5 (800 x 600)Copyright © 2002 - 2024, Code by Haireus & Content by ZonaEngine: (pre)Bloudil