ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD

Andrej Rublev

ZÓNA - hlavní strana
ZÓNA E-SHOP TEXTY RECENZE KONTAKT
ZÓNA - hlavní strana
 

číslo 8.137
(23. sezóna)
116 / 2024
čtvrtek
25. dubna 2024


Průběžně.cz :: sociální síť pro zpravodaje z ulice
Barva granátového jablka - film Sergeje Paradžanova - objednejte si české DVD
Zóna na Facebooku
Veveřácká kronika
ZÓNA :: E-SHOP - objednejte si české DVD
PINKY - Záchranná stanice pro veverky

TEXTY, KTERÉ MÁM RÁD

Top 20 Zóny
Blade Runner
Démanty noci
Stvořeni pro lásku
Zrcadlo
Stalker & Zóna
Marketa Lazarová
Obrazy starého sveta
Stalker
Nostalgie
Smuteční slavnost
Duchovní film

Na stránkách Zóny, vycházejících každodenně v nepřetržitém sledu od ledna 2002, najdete:

ZÓNA
Informace o netuctových filmech na DVD, BD a UHD. Tato stránka je aktualizována každodenně (včetně víkendů a svátků) v rozsahu obvykle jedné zprávy (umístěné vždy na začátek prostředního sloupce; zprávy jsou řazeny chronologicky v sestupném pořadí). Aktualizace je odesílána na server vždy v noci předchozího dne (obvykle kolem půlnoci), během dne se už obsah stránky nemění. Podrubrika Katalog (sloupec vpravo) nabízí seznam "netuctových" a klasických filmů na DVD, BD a UHD s českou jazykovou podporou (titulky, dabing) a je aktualizována denně.

E-SHOP
Seznam DVD, CD a knih, které Zóna vydala či se na jejich vydání spolupodílela. Současně zde naleznete linky na obchody, kde lze ty z nich, které nejsou rozebrány, získat.

RECENZE
32 recenzí disků, napsaných v roce 2002. Stránka je už 20 let "zakonzervována", nové recenze se na ní již neobjevují.

TEXTY
Zde najdete zásadní programový text o "duchovním filmu" (napsaný v roce 1994 u příležitosti stejnojmenného cyklu LFŠ) a sloupky, které pod názvem Region free vycházely od července 2005 do ledna 2007 v týdeníku Reflex.

KONTAKTY
Základní údaje o autorovi, osobách a webech spřízněných se Zónou.

STARÁ ZÓNA
V pondělí 11. října 2004 se u příležitosti tisícího vydání Zóny změnil způsob technologického řešení tohoto webu (statické stránky byly nahrazeny programovanými). Na tuto tzv. "novou" Zónu, na které se nyní nacházíte, nebylo ale přeneseno všech tisíc v průběhu předchozích tří let publikovaných zpráv, ale jen jejich aktualizovaný a opravený cca dvoutřetinový výběr (600 zpráv). "Starou" Zónu s kompletní tisícovkou zpráv, tedy zakonzervovanou ve stavu, v jakém ukončila svou činnost v neděli 10. října 2004, naleznete zde.


ZÓNA DOPORUČUJE KE ČTENÍ:

nostalghia
alenčin blog
lavran
douglas
betelgeuse
fantom
25fps
blu-space
dvdfreak
bd na čsfd
noir
cinepur

 


SHOPY

Veveci

Kolnsk Bloudil - virtuln fotomapa

Nostalghia - andlsk strnky

Kulturn portl akc v Hradci Krlov a okol

Nostalghia - Andrej Tarkovskij

Nostalghia - Markta Lazarov

DVDbase

David Lynch

DVD-LDbze

FilmHouse

Tdenk Kolnsk PRES

esk spolenost pro filmov studia

Ermanno Olmi: Rozhovory

Rozhovory s Josifem Brodskm

Krsa je symbolem pravdy

Vzva k vydn Markety Lazarov na DVD

Andrej Tarkovskij - Krsa je symbolem pravdy

DVDFreak

Zna

Zna

Zna

DVD BEST

Jean-Luc Godard: Pbh(y) filmu

Nakladatelstv Camera Obscura

Filmov asopis 25fps

Svt DVD pod lupou : R2DVD

HDTV - Aktuln o HDTV, HD Ready, LCD televize, plazma TV

HDmag.cz - magazn o Blu-ray, HD DVD a HDTV

Jim Jarmusch: Rozhovory 1980 - 2000 (Camera obscura)

Andrej Arsejevi Tarkovskij: Zapeetn as

iNDiEFiLM - web o nezvislm filmu

 
aktuální zpravodajství
MagicBox v květnu
     Mezi tituly, nalezitelnými v květnové sestavě DVD, BD či UHD-premiér vydavatelské a distribuční společnosti MagicBox, jsou i na Zóně v nedávných textech představené disky s filmy Smrt v Benátkách (Morte a Venezia / Death in Venice, 1971) Luchina Viscontiho, Tisíc dnů s Annou (Anne of the Thousand Days, 1969) Charlese Jarrotta, Zásah štěstím (Coup de chance, 2023) Woodyho Allena, Horečka sobotní noci (Saturday Night Fever, 1977) Johna Badhama, Stroj času (The Time Machine, 1960) George Pala, Pohřeb v Berlíně (Funeral in Berlin, 1966) Guye Hamiltona, Drahá maminko (Mommie Dearest, 1981) Franka Perryho, Skrytá identita (The Departed, 2006) Martina Scorseseho, Americký sniper (American Sniper, 2014) Clinta Eastwooda, Gladiátor (Gladiator, 2000) Ridleyho Scotta, Duna: Část druhá (Dune: Part Two, 2024) Denise Villeneuvea a trilogií Dannyho parťáci (Ocean´s Eleven, 2001), Dannyho parťáci II (Ocean´s Twelve, 2004) a Dannyho parťáci 3 (Ocean´s Thirteen, 2006) Stevena Soderbergha.
     Heslovitý soupis všech květnových prodejních premiér MagicBoxu (včetně orientačních termínů zahájení jejich prodeje) vypadá takto:
Tituly na DVD:
1.5. - Špióni v převleku, Tina Turner, Tisíc dnů s Annou, Kolekce Predátor (4DVD), Kolekce Sám doma (2DVD), Kolekce Den nezávislosti (2DVD), Kolekce Deník princezny (2DVD), Kolekce Sex ve městě (2DVD), Kolekce Šéfové na zabití (2DVD), Stroj času, Ohnivá liška, Smrt v Benátkách, Kolekce Fotři a lotři (3DVD), Na stopě, Pohřeb v Berlíně, Vnitřní záležitosti, Drahá maminko, Důstojník a gentleman, Americký gigolo, Zůstat naživu, Horečka sobotní noci.
15.5. - Zásah štěstím, Nerozlučná dvojka.
22.5. - Aristokratka ve varu.
29.5. - Duna: Část druhá, Kolekce Duna (2DVD).
Tituly na BD:
1.5. - Podivná věda, Kolekce Sám doma (2BD), Kolekce Den nezávislosti (2BD), Kolekce Šéfové na zabití (2BD), Kolekce Fotři a lotři (3BD), Sexbomba od vedle.
15.5. - Zásah štěstím (limitovaná edice).
29.5. - Duna: Část druhá, Kolekce Duna (2BD).
Tituly na UHD:
1.5. - Skrytá identita, Skrytá identita (UHD+BD, steelbook), Dannyho parťáci, Dannyho parťáci (UHD+BD, steelbook), Dannyho parťáci 2, Dannyho parťáci 2 (UHD+BD, steelbook), Dannyho parťáci 3, Dannyho parťáci 3 (UHD+BD, steelbook), Kolekce Dannyho parťáci (3UHD+3BD, steelbook), Firma, Jádro, Gladiátor, Apollo 13.
15.5. - Americký sniper, Americký sniper (UHD+BD, steelbook).
29.5. - Duna: Část druhá, Duna: Část druhá (UHD+BD, steelbook: motiv Worm), Duna: Část druhá (UHD+BD, steelbook: motiv Teaser), Duna (UHD+BD, steelbook: motiv Ship), Duna (UHD+BD, steelbook: motiv Orange), Duna (UHD+BD, steelbook: motiv Running).
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 25.4. 2024/

Maximus Decimus Meridius
     Když před sedmi lety společnost Universal vydávala poprvé na UHD snímek Gladiátor (Gladiator, 2000) Ridleyho Scotta, snažila se vytvořit de facto referenční disk, který měl demonstrovat schopnosti ultimátního typu nosiče (v té době byla totiž UHD stále ještě novinkou, protože tento typ disku tehdy existoval pouhý rok). Základem pro edici Scottova majstrštyku byla kompletně restaurovaná verze filmu, skenovaná v rozlišení 6K, následně masterovaná ve 4K a na UHD prezentovaná v tehdy premiérových formátech HDR, Dolby Vision a DTS-X. Dvojdisková verze, obsahující UHD a BD, nabídla oba sestřihy filmu (kinosestřih a rozšířený "cut"), přičemž všechny čtyři "verze" (dvě na UHD a dvě na BD) byly na discích distribuovaných v ČR Bontonem vybaveny kompletní českou podporou. Nedlouho poté Universal změnil tuzemského distributora (Bonton byl vystřídán MagicBoxem) a ten nový téměř okamžitě poslal totožný dvojdisk s Gladiátorem, jen s odlišnými logy na obalu, do českých obchodů podruhé. Protože UHD v ČR vycházejí jen v nízkých nákladech, po několika letech Gladiátor z tuzemských obchodů zmizel a vrátí se do nich až letos s oficiálním datem vydání 1. května. Oproti oběma předchozím edicím (Bonton a MagicBox) ale tentokrát půjde o "spartánštější" provedení v podobě jednodiskové verze, tedy bez přiloženého BD.
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 24.4. 2024/

The Time Machine
     Adaptace Wellsova románu Stroj času (The Time Machine, 1960) George Pala s Royem Taylorem v hlavní roli, v encyklopediích řazená mezi klasické sci-fi snímky, se v novém století dočkala nové vlny popularity zásluhou seriálu Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory, 2007-19). V jedné ze seriálových epizod si totiž jeho hrdinové nejprve na e-bay zakoupí rozměrnou rekvizitu stroje času z Palova snímku a v závěru se ve Sheldonově snu objeví i věrně zrekonstruovaní děsiví Morlokové, tedy jedna z ras vyskytujících se (ve Wellsově představě) v daleké budoucnosti lidstva. Jak si pamětníci "digitálního pravěku" možná vybaví, Stroj času vydala na DVD vybaveném českými titulky na přelomu století společnost Warner a náklad disku, dovezeného do ČR v roce 2001, se doprodal během následujících čtyř let. Ti, kdo po něm od té doby zatoužili, měli smůlu, což přestane platit až letos v květnu, kdy reedici Stroje času vloženou do nového českého přebalu dopraví do tuzemských obchodů MagicBox.
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 23.4. 2024/

Short Cuts
     •   Na dvojznačně formulovanou zmínku o cenzurních zásazích do snímku Kristian (1939) v jedné z předchozích zóních zpráv reagovalo upřesňující vyjádření jednoho z přispěvatelů zdejšího diskuzního fóra. Tlumočím ho i zde v plném znění: "Do ´Kristiana´ nikdo žádné scény s J. Kohoutem nevracel, neboť negativ zůstal cenzurním střihem nedotčen. Pro obnovené uvedení v roce 1954 film sestříhal sám Martin Frič z kombinovaného duplikačního positivu (proto se ve výsledném produktu místy objevoval asynchron o/z) a z něj byl zhotoven příslušný duplikační negativ pro výrobu distribučních kopií. Česká televize vysílala setřiženou verzi do srpna 1989, počátkem 90. let byl film odvysílán v plné délce a hraje se tak dodnes. Filmový archiv měl úplnou distribuční kopii ve svých fondech vždycky a občas (například v cyklu 88 a půl filmu M. Friče) ji hrál ve vybraných kinech. Pro zajímavost - i když byly dohledové orgány Československé televize velice bdělé a ostražité, něco jim uniklo. V cyklu ´Komik a jeho svět´ se v dílu ´U okénka´ objevil Jára Kohout ve scéně z cestovní kanceláře."
       •   Další "filmologickou" knižní novinkou roku 2024 je nakladatelstvím Argo právě vydaná komiksová kniha Lucasovy války (Les Guerres de Lucas, 2023). Laurent Hopman a Renaud Roche v ní podle anotace nabízejí "mimořádný pohled do zákulisí natáčení Star Wars, od pekla castingů až po noční můry při natáčení, kde jsou na denním pořádku sváry mezi herci, tajné milostné aférky a nejrůznější katastrofy". Ukázku několika stran komiksu v PDF najdete na webu vydavatele tady.
       •   Přesun kinaři nejočekávanějšího blockbusteru letošního jara, tříhodinového snímku Duna: Část druhá (Dune: Part Two, 2024) Denise Villeneuvea na nosiče domácího kina, bude mít přičiněním společností Warner a MagicBox v posledním květnovém týdnu podobu doslova "plošného bombardování". Stejně jako první díl adaptace knihy Franka Herberta vyjde i "dvojka" s českou podporou na všech třech typech nosičů, jestliže předchozí "jednička" se ale v tuzemské distribuci musela spokojit jen se standardním balením disků, "dvojka" vyjde v mnoha provedeních. Do prodeje půjde na DVD i BD samostatně i v kolekci s "jedničkou" a na UHD vyjde v jednodiskovém provedení v plastu a ve dvojdiskovém (UHD+BD) ve dvou různých steelboocích. Současně se do obchodů na UHD vrátí i tři roky starý snímek Duna (Dune: Part One, 2021), tentokrát zabalený hned ve třech různých steelboocích (ve všech třech případech v provedení UHD+BD).
       •   V tomto týdnu vyjde první letošní číslo (1/2024) čtvrtletníku Film a doba, nabízející mj. tradiční výroční bilanci domácí kinematografie z pera Jaromíra Blažejovského, text o filipínském režisérovi Lavu Diazovi či recenzi knihy Pavel Juráček: Černé svědomí moci Josefa Fryše. Kompletní obsah čísla najdete tady.
       •   V květnu vrátí MagicBox po dvaceti letech do tuzemské distribuce DVD s filmem Vnitřní záležitosti (Internal Affairs, 1990), vydané Paramountem na sklonku minulého století (1999) a o několik let později v ČR prodávané společností HCE. Jeden z méně známých snímků britského režiséra Mikea Figgise "nabízí" jedinou ryze zápornou roli tehdy hvězdného Richarda Gerea (ve stejném roce jako Vnitřní záležitosti měl v amerických kinech premiéru i snímek Pretty Woman) v celé jeho kariéře.
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 22.4. 2024/

Vyšlo/vyjde (pro týdny od 15.4. do 28.4. 2024)
     V právě končícím týdnu se na DVD z toho zajímavějšího začal prodávat muzikál Purpurová barva (The Color Purple, 2023) Blitze Bazawuleho (Warner/MagicBox).
     V příštích sedmi dnech bude na DVD k nepřehlédnutí snímek Tři mušketýři: Milady (Les Trois Mousquetaires: Milady, 2023) Martina Bourboulona (MagicBox).
     A "modré placky"? Zatímco minulý týden se bez zajímavějších novinek na BD a UHD obešel, v týdnu příštím jsou na BD ohlášeny filmy Tři mušketýři: D´Artagnan (Les Trois Mousquetaires: D´Artagnan, 2023) a Tři mušketýři: Milady (Les Trois Mousquetaires: Milady, 2023) Martina Bourboulona (oba MagicBox).
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 21.4. 2024/

Dějiny čtení
     •   "Již od roku 1984 pracuje systematicky se svým dvorním skladatelem Joe Hisaishim. Na základě osobních setkání s Miyazakim, jeho úvodními kresbami a storyboardem sestaví Hisaishi vždy nejdříve tzv. obrázkové album (image album), které vychází již během výroby filmu a slouží zároveň i jako inspirace pro Miyazakiho samotného při jeho animační práci. Následuje vždy druhé tzv. koncertní album (symphony album), kde jsou jednotlivé původní motivy rozvedeny do delších celků v podání celého orchestru. Z nich posléze oba umělci společně vybírají úryvky/výřezy, které zazní ve výsledném filmu a z nichž je rovněž sestaven a opět vydán již tradiční soundtrack, tak jak jej známe i ze západní filmové praxe. Na rozdíl od mnoha svých kolegů tak Miyazaki nepracuje s hudbou v přímém vztahu ke konkrétnímu ději na plátně, ale dává přednost prezentaci Hisaishiho kompozičně promyšlených motivů, byť často ve velmi zkrácené podobě. Tím vzniká charakteristická precizní, avšak impresionisticky zasněná zvuková stopa odlišující Miyazakiho filmy od ostatních na první poslech." Časopis Cinepur "odemknul" texty ze speciálu o studiu Ghibli, mezi nimi i profil Hajaa Mijazakiho ´Oči nezastíněné nenávistí´ z pera Elišky Děcké. Více tady.
       •   "Výstava s názvem ´Návraty´ začíná již 1. května v Obecním domě na Praze 1. Rozsáhlá expozice slibuje návštěvníkům, že je přesune do dějů jednotlivých filmů ale i seriálů, které Tim Burton za svou dlouhou kariéru vytvořil. Dále ukáže, jak některé Burtonovy hollywoodské projekty vznikaly, od prvotních chaoticky zpřeházených myšlenek, přes přesnější skicy, nákresy, storyboardy a loutky, až po finální scény. Expozice bude také doprovázena hudbou, od jeho dvorního skladatele Dannyho Elfmana. Jedním z hlavních lákadel výstavy jsou režisérovy ´habitas´. Jedná se o propracované modely fiktivních mikrosvětů z dílny Tima Burtona, jejichž výroba někdy trvala více než rok a podíleli se na ní nejen architekti, stavaři, animátoři, režiséři, střihači, zvukaři, překladatelé, tiskaři, ale i výrobci lodí." Za necelé dva týdny začíná druhá velká pražská výstava věnovaná Timovi Burtonovi. Více tady.
       •   "Schopností držet se důsledně scénáře byl proslulý také Nový. Cizeloval každé své gesto a repliku a údajně měl taky přesně spočítané, kolik kroků musí Kristian udělat při okázalém entrée, aby mělo správný rytmus a neustále z něj vyzařovala důstojnost. Přepečlivá příprava mu vzhledem k hektickému natáčení, které zabralo pouhých 23 dnů, přišla vhod (a neplatilo to jen pro Kristiana – ve své době šlo o standardní dobu produkce). Vysoce efektivnímu Fričovi navíc pro většinu záběrů stačilo jedno nebo dvě jetí. Možná i proto ve filmu občas dochází k rušivým skokům přes osu a návaznost některých záběrů hapruje." O snímku Kristian (1939) Martina Friče, jehož restaurovaná verze vstoupí do kin ve čtvrtek 25. dubna, napsal ve Filmovém přehledu Martin Šrajer. Více tady.
       •   "Aktuálně služba HBO Max stojí 199 Kč, přičemž kdo využil akce ´33% sleva napořád´, ten měsíčně odvádí z účtu 132 Kč. Nový Max nabídne výběr z různých měsíčních a ročních variant předplatného a doplněk Sport, který si lze přidat k jakémukoli základnímu předplatnému. Jak již bylo zmíněno, ve všech základních variantách budou zahrnuty kompletní přímé přenosy a přenosy na vyžádání z Olympijských her v Paříži 2024, díky čemuž budou moci všichni předplatitelé sledovat největší sportovní událost na světě. Dosavadní předplatné bude nově rozděleno na dvě nabídky. Na předplatné Standard za 219 Kč měsíčně budou automaticky převedeni všichni dosavadní uživatelé. Nově tak budou moci sledovat obsah na dvou zařízeních současně, a to v rozlišení pouze Full HD. Toto předplatné jim také umožní stáhnout si až 30 položek pro sledování offline. Nové předplatné je tedy o 20 Kč dražší než dosavadní varianta a stávající uživatelé zároveň přijdou o možnost sledovat obsah ve 4K." Ceník předplatného chystané streamovací služby Max představil ve Filmtoro Petr Semecký. Více tady.
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 20.4. 2024/

Ty jsi tak, že nejsi, zatímco já jsem tak, že jsem
     Na disk s Nostalgií (Nostalghia, 1983) Andreje Tarkovského, vydaný v edici ´Netuctové filmy´, jsem dodnes mimořádně pyšný - i z odstupu 12 let od jeho prodejní premiéry jsem totiž neskromně přesvědčen, že tuzemské vydání Nostalgie bylo co do kvality přepisu, titulků i bonusové výbavy (včetně bookletu) nejlepší ze všech, které na celém světě vyšly (většina důvodů "proč" je vypsána v dobovém zóním textu tady). Doba ale samozřejmě pokročila, a tak se nejprve v několika zemích světa objevila Nostalgie ve "vysokém rozlišení", tedy na BD a letos konečně došlo i na ultimátní vydání, tedy na UHD. Společnost Kino Lorber disk v zámoří pošle do obchodů v úterý 23. dubna a při jeho přípravě neopomenula nic podstatného - získala totiž master ze 4K-skenu z originálního negativu, restaurovaný pod supervizí kameramana Nostalgie Giuseppeho Lanciho a do bonusové sekce umístila zásadní hodinový dokument Tempo di viaggio (1983), zaznamenávající přípravy a natáčení Tarkovského "italské elegie". První, kdo dostal UHD k dispozici, byl samozřejmě recenzní server DVD Beaver a ten se včera pochlubil recenzí, vybavenou šesti desítkami vypovídajících screenshotů. Její závěry nebudu reprodukovat, přečtěte si je sami (recenzi najdete tady).
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 19.4. 2024/

Devadesátiny misionáře Graciána
     Dnes (ve čtvrtek 18. dubna 2024) slaví 90. narozeniny hudební skladatel Jan Klusák. Mimořádná osobnost ryze renesančních "parametrů" je nepřehlédnutelně spolupodepsána pod řadou důležitých filmů Československé nové vlny (mj. Strop, Pytel blech, Křik, Každý den odvahu, Bloudění, Návrat ztraceného syna, Mučedníci lásky, Konec srpna v hotelu Ozon, Farářův konec, Den sedmý, osmá noc, Psi a lidé) a připomenout je nutné i nezapomenutelné herecké kreace v několika dalších, z nichž ta nejfamóznější je zmíněna v titulu tohoto textu (Sedmikrásky, O slavnosti a hostech, Mučedníci lásky, Pražské noci, Ovoce stromů rajských jíme, Valerie a týden divů). Osobnosti Jana Klusáka složil hold v roce 2000 Pavlem Douckem sestavený sborník Být dobře skryt, distribuovaný v nákladu 500 ks u příležitosti "klusákovského" semináře, pořádaného filmovým klubem v Hradci Králové. Stostránková brožovaná knížka s řadou fotografií sesbírala "vzpomínky na Klusáka" od jeho spolupracovníků i přátel (mj. Jan Němec, Otomar Krejča, Ivan Poledňák, Vladimír Sís, Jaroslav Boček, Miloň Čepelka) a nabídla i obsáhlý rozhovor s ním, soupis jeho filmové hudby a hereckých rolí plus výběr z tuzemské bibliografie. Podruhé sborník vyšel v roce 2009, nikoliv ale v podobě pouhé reedice, nýbrž ve verzi rozšířené o 70 stran s novými fotografiemi, dalšími vzpomínkovými příspěvky (mj. Jan Kačer či Boris Jachnin), novým rozhovorem (z roku 2009) a též Klusákovým vzpomínáním na ty, koho považuje za své učitele. Nedílnou součástí knihy bylo i DVD s černobílým dokumentem Jan Klusák - Axis temporum (2009) Dana Krameše, portrétujícím na důstojné hodinové ploše skladatelův život i jeho "plody". Kniha s DVD, vydaná společností Alpha Plus Pro, byla za účasti Jana Klusáka premiérově představena v Písku na tamním Festivalu nad řekou a část nákladu se dostala i do volného prodeje. Klusákovy devadesátiny připomene v následujících dnech třemi tituly i Česká televize - dnes odpoledne uvede kanál ČT2 dokument Jan Klusák pohledem Jana Němce (2002) z cyklu GEN, v sobotu 20. dubna večer odvysílá kanál ČT art záznam představení Cimrman v říši hudby (2006), k němuž Klusák složil hudbu a v neděli 21. dubna opět ČT art odvysílá padesátiminutový dokument Dobře skrytý Jan Klusák (2022) Viktora Polesného.
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 18.4. 2024/

Short Cuts
     •   Řadu let trvající projekt digitálního restaurování starších filmů v gesci Národního filmového archivu zatím v letošním roce nabídl dva plnohodnotně restaurované tituly - snímky Vražda ing. Čerta (1970) Ester Krumbachové a Kristian (1939) Martina Friče. Třetí letošní titul projde úpravou kvalitativně o stupínek nižší - muzikálová komedie Noc na Karlštejně (1973) Zdeňka Podskalského totiž prošla "jen" digitalizací. Výsledný nový master vstoupí do tuzemských kin za měsíc, ve čtvrtek 16. května.
       •   Restaurovanou verzi výše zmíněného snímku Kristian (1939) čeká slavnostní kinopremiéra tento týden, ve čtvrtek 18. dubna v pražském kině Atlas. Při té příležitosti NFA v tiskové zprávě potvrdil, že restaurována byla ta nejkompletnější dochovaná verze filmu, tedy včetně scén s hercem Járou Kohoutem, které odstranila komunistická cenzura a absentovaly tedy v kopii vysílané před rokem 1989 v Československé televizi.
       •   Před dvaceti lety společností Warner na DVD vydaný snímek Kdo to klepe na mé dveře? (Who´s That Knocking at My Door?, 1969) Martina Scorseseho s Harveyem Keitelem v hlavní roli uvede v česky titulkované verzi v sobotu 20. dubna večer veřejnoprávní kanál ČT art. "Počeštěny" disk dovezla v roce 2004 tehdejší česká pobočka Warnerů i do tuzemské distribuce, zdržel se v ní ale jen krátce (do vyprodání) a nikdy nebyl reeditován.
       •   Černohumornou parodii na detektivky Agathy Christie Na stopě (Clue, 1985) Jonathana Lynna s Eileen Brennanovou, Timem Currym, Madeline Kahnovou a Christopherem Lloydem vydala na DVD v roce 2003 společnost Paramount a pro celou Evropu byla vyrobena jediná mutace disku obsahující i české titulky. Pokud se nemýlím, do tuzemské distribuce se disk tehdy nepodíval a letos v květnu, kdy jeho dolis dopraví do českých obchodů MagicBox, si tak odbyde o dvě dekády opožděnou tuzemskou prodejní premiéru.
       •   Snímek Apollo 13 (1995) Rona Howarda, rekonstruující jeden z nejzpackanějších vesmírných letů projektu Apollo, kdy se rutinní let zvrhl v sérii katastrof a jen s vypětím všech sil se podařilo posádku poškozené lodě dostat živou zpátky na Zem, vydala na UHD s českou podporou společnost Universal v roce 2017 a do zdejší distribuce ho tehdy dopravila společnost Bonton. Podruhé se UHD do tuzemských obchodů "podívá" letos v květnu, tentokrát přičiněním MagicBoxu a ve spartánštějším provedení - Bonton tehdy prodával "kombo" verzi (UHD+BD), zatímco letošní edice už bude bez BD.
Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 17.4. 2024/

Panorama Weekend 2024

     Zatímco KRRR! neboli jarní přehlídka 70mm filmů v Krnově už má svůj sedmnáctý ročník za sebou, o měsíc později se v kině Panorama ve Varnsdorfu už poosmé uskuteční akce Panorama Weekend 2024 situována do sálu, který byl před lety primárně projektován pro 70mm projekce na plátně o rozměru 130 metrů čtverečních. Letošní varnsdorfská přehlídka proběhne od pátku 17. do neděle 19. května a nabídne novinku v podobě nejen "sedmdesátkových", ale tentokrát i 3D projekcí. Velkým lákadlem bude Kozoroh 1 (Capricorn One, 1978) Petera Hyamse, který - pokud se nemýlím - krnovská přehlídka nikdy neuvedla a zajímavá je i zbylá čtveřice Lord Jim (1965) Richarda Brookse, Vymítač ďábla (The Exorcist, 1973) Williama Friedkina, Oppenheimer (2023) Christophera Nolana a Smrtonosná past (Die Hard, 1988) Johna McTiernana. Ve 3D-projekcích pak budou uvedeny snímky Vesmírný lovec: Dobrodružství v Zakázané zóně (Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone, 1983) Lamonta Johnsona, Emanuela 4 (Emmanuelle 4, 1984) Francise Leroie, Madagaskar 3 (Madagascar 3: Europe´s Most Wanted, 2012) Erica Darnella, Toma McGratha a Conrada Vernona, Pátek třináctého 3 (Friday the 13th Part III, 1982) Stevea Minera, Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, 2011) Davida Yatese a též speciální "mládeži nepřistupná" projekce s označením ´Kino pro dospělé´. Snad ještě větším lákadlem než zmiňované filmy ale letos ve Varnsdorfu bude venkovní instalace proslulého stanu se 180stupňovým kinem Cinema 180 (více o něm najdete tady), v němž jsou záběry z horské dráhy či z letu vrtulníkem nasnímané speciální čočkou na 65mm negativ promítány na zakřivené plátno ovíjející se kolem kupole stanu. Oficiální web varnsdorfské přehlídky najdete tady.

Připravit k tisku | Doporučit článek  /otištěno 16.4. 2024/




 
katalog
Katalog "netuctových"
a klasických filmů na DVD a BD
s českou jazykovou podporou

A B C Č D E F G H CH I J K L M 
N O P Q R S Š T U V W X Y Z 
Zobrazit kompletní katalog »»»

Zhang Yimou
Nikdo nesmí chybět (Ye ge dou bu neng shao / Not One Less, 1999) - Columbia - v ČR není DVD v oficiální distribuci - CZ titulky jsou např. na německém vydání
Cesta domů (Wo de fu qin mu qin / Road Home, 2000) - Columbia - v ČR není DVD v oficiální distribuci - CZ titulky jsou např. na britském vydání
Hrdina (Ying xiong / Hero, 2002) - HCE (též vyšlo jako příloha časopisu DVDMovie č. 7/2006, deníku Sport ze dne 31.1. 2008 a 19.12. 2009 a 15.5. 2011 ve "stánkové" řadě HCE)
Klan létajících dýk (Shi mian mai fu, 2004) - HCE (též vyšlo jako příloha časopisu DVDMovie č. 9/2006 a jako příloha deníku Blesk ze dne 20.8. 2008)
Ujet sám tisíc mil (Qian li zou dan ji / Riding Alone for Thousands of Miles, 2005) - Sony - v ČR není DVD v oficiální distribuci - CZ titulky jsou např. na polském vydání
Kletba zlatého květu (Man cheng jin dai huang jin jia / Curse of the Golden Flower, 2006) - HCE (též vyšlo jako příloha deníku Blesk ze dne 2.1. 2009)
Zbytečná krutost (San qiang pai an jing qi, 2009) - HCE - vyšlo 3.11. 2011 ve "stánkové" řadě FilmX
Květy války (Jinling Shisan Chai, 2011) - HCE - vyšlo 20.3. 2013 ve "stánkové" řadě společnosti HCE
další režisérovy "tuctovější" filmy na DVD s CZ podporou - Velká čínská zeď (2016), Velká čínská zeď /BD/ (2016), Velká čínská zeď /UHD/ (2016)


Zhaová Chloé
Země nomádů (Nomadland, 2020) - Disney/MagicBox


     VYSVĚTLIVKY KE KATALOGU
    
Toto je denně aktualizovaný kompletní seznam "netuctových" a klasických filmů, které vyšly (či vyjdou) na DVD, BD a UHD s českými titulky či (alespoň) dabingem.
     U filmů je uveden český a původní název, rok natočení, vydavatel a (za lomítkem) český distributor (pokud je vydavatel s distributorem totožný, např. v případě některých disků společností MagicBox, HCE, Bonton, SPI, Intersonic aj., je uveden jen jediný společný údaj).
     Pozor - řada filmů je již v ČR vyprodána či z tuzemské distribuce definitivně stažena. Tato situace není z pochopitelných důvodů v Katalogu zaznamenána - Katalog tedy zaznamenává pouze fakt, zda se titul v tuzemské distribuci někdy objevil a kdo ho v té době v ČR distribuoval.
     Pokud film vyšel ve více provedeních (singldisk, dvojdisk, SE atd.), je tato situace v Katalogu zachycena obvykle jen tehdy, pokud se jednotlivá vydání od sebe svým technickým provedením či obsahem liší (není tedy zaznamenána např. paramountská řada Golden Classic, v níž byly nezměněné disky jen vybaveny novým obalem a nejsou ani odlišovány reedice lišící se pouze přidáním českého dabingu k původnímu, jen titulkovanému vydání).
     Pokud není uvedeno jinak, mají všechny filmy v Katalogu české titulky a korektní obrazový formát (odpovídající režisérskému záměru). U ojedinělých případů, kdy je na disku místo titulků pouze dabing či je film prezentován v jiném než originálním obrazovém formátu (v "ořezu"), je to výslovně uvedeno a takto barevně zvýrazněno.
     Barevně odlišena jsou též DVD, která - ač mají české titulky či český zvuk - si v ČR ze tří důvodů nekoupíte:
     Takto jsou označeny filmy, jejichž vydání v ČR je teprve ohlášeno či které budou do ČR s největší pravděpodobností dovezeny, ale ještě se tak nestalo (podrobnosti o termínu vydání a dovozu do ČR jsou u jednotlivých DVD, BD či UHD uvedeny).
     Takto
jsou označeny filmy, s jejichž dovozem do ČR se zatím (a pravděpodobně vůbec) nepočítá, takže je lze pořídit jen na zahraničních e-shopech (vždy je uveden příklad alespoň jedné mutace disku, která má české titulky ve výbavě).
     Takto jsou označeny české filmy, které zatím nevyšly na DVD či BD v ČR, ale existují alespoň na DVD či BD vydaném v zahraničí v původním českém znění (a s místně příslušnými - tedy např. anglickými - vypinatelnými titulky). Pokud jsou tyto titulky "nevypinatelné" (tedy "natvrdo" umístěné do obrazu), je tato informace uvedena a barevně zvýrazněna. Původně byla v Katalogu zaznamenána všechna zahraniční vydání "netuctových" českých filmů, z důvodu jejich stoupajícího počtu byly ale na podzim 2009 z Katalogu odstraněny (stav Katalogu před touto selekcí, tedy se všemi zahraničními edicemi českých filmů vyšlými k 11.11. 2009, je "zaarchivován" tady).
     Zvláštní kód a barevné označení /BD/ a /UHD/ mají v Katalogu tituly vydané na nosiči BD a UHD.
     Výběr filmů je ryze subjektivní. Jsou-li z filmografie některého režiséra mezi "netuctové" či "klasické" filmy zařazeny pouze některé tituly, jsou pro úplnost jeho zbylé filmy dostupné na DVD a BD s českou podporou uvedeny jako poslední - barevně odlišená - položka.
    V Katalogu jsou (bez ohledu na jejich "tuctovost" či "netuctovost") zaznamenány všechny na DVD vydané české filmy, natočené do roku 1945. Pokud jde o zahraniční filmy, Katalog opět zaznamenává drtivou většinu filmů s CZ podporou natočených od počátku kinematografie do roku 1945 (opět bez ohledu na jejich "tuctovost" či "netuctovost") - vyřazeny byly jen tituly, jejichž pitomost je zcela nesporná.
     Autor uvítá jakékoli upřesnění údajů v Katalogu či upozornění na případné chyby.


 Optimalizováno pro IE 5.5 (800 x 600)Copyright © 2002 - 2024, Code by Haireus & Content by ZonaEngine: (pre)Bloudil