ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7854

Datum vydání článku: 13.4. 2024


Dějiny čtení

"Dva z nejlepších českých filmů posledních let kombinují animaci s hereckou akcí. Oba dva, ´Elektru´ a ´Milý tati´, si teď můžete pustit na HBO Max. Oscara za nejlepší adaptovaný scénář získal letos film ´Americká fikce´. Satira o překážkách, s nimiž se potýkají afroameričtí umělci, kteří si chtějí uchovat svůj autentický hlas a tvořit neschematická díla, je nyní s českými titulky na Amazon Prime. Restaurovaná verze výtvarně opulentní feministické satiry ´Vražda ing. Čerta´ od Ester Krumbachové je nyní k vidění na DAFilms, stejně jako nový přepis experimentální, pozpátku vyprávěné české komedie ´Happy End´." V DOK Revue bylo zveřejněno dubnové "vydání" pravidelné rubriky na filmové téma ´Nenechte si ujít´ Martina Šrajera. Více tady.
"Před skoro půl stoletím americký režisér Francis Ford Coppola vyhrál Zlatou palmu na festivalu v Cannes s filmem ´Apokalypsa´. Letos se tam autor trilogie ´Kmotr´ nebo snímku ´Dracula´ vrátí s velkorozpočtovým projektem ´Megalopolis´, na němž pracoval několik desítek let. Bude s ním soutěžit o hlavní cenu, oznámili ve čtvrtek pořadatelé. Nápad na ´Megalopolis´ dostal Coppola už při natáčení ´Apokalypsy´ v roce 1979. První verzi scénáře dokončil začátkem 80. let, znovu se k němu vrátil roku 1991, kdy do kin uvedl třetí díl gangsterky ´Kmotr´. Postupně se ale epický příběh, střídavě označovaný za utopii či dystopii a odkazující ke starému Římu, prodražoval a stále odsouval." Nový film Francise Forda Coppoly čeká premiéra na festivalu v Cannes. Více tady.
"V roce 2023 se Netflix jako první streamovací služba pustil do boje proti sdílení hesel a začal uživatelům účtovat poplatek za přidání dalšího diváka, který se nacházel mimo určenou domácnost. Prudký nárůst předplatitelů Netflixu v loňském roce poměrně jasně naznačil, že tento odvážný krok se vyplatil. K podobným opatřením se proto postupně přidávají i další streameři, což před nedávnem potvrdili v HBO a před několika měsíci i u Disneyho. Nyní v rozhovoru pro televizi CNBC ředitel Disneyho Bob Iger uvedl, že společnost plánuje v červnu spustit ´první skutečný nájezd na sdílení hesel´. Iger představil plán, podle kterého zavádění pravidel začne postupně ´na několika trzích v pár zemích´ (zřejmě ještě mimo Česko). V září se pak rozšíří na všechny předplatitele." Ve Filmtoro se objevila informace o plánu další velké videotéky omezit sdílení hesel. Více tady.
"Proč, ptá se esejista Freddie de Boer, Hollywood Woodyho Allena ostrakizuje, ale Mikea Tysona považuje za milovanou kýčovitou postavu? Tyson je zván do pořadu Jimmyho Kimmela, přestože bývalý boxer je odsouzený násilník, který se přiznal, že svou bývalou ženu Robin Givensovou uhodil tak silně, že ´odletěla a prolétla všemi místnostmi v bytě v bytě … To byla ta nejlepší rána, jakou jsem kdy v životě dal.´ Proč lidé házejí Woodyho Allena do jednoho pytle s Harvey Weinsteinem, kterého porota odsoudila za sexuální zločiny, a Romanem Polanskim, který se k jednomu z nich přiznal?" Miloš Čermák se na svém webu rozepsal o kauze zámořského ostrakizování Woodyho Allena. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna