ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7849

Datum vydání článku: 8.4. 2024


Short Cuts

• Společnost MagicBox na tuzemský trh po mnoha letech vrátí novým obalem vybavené paramountské DVD se snímkem Důstojník a gentleman (An Officer and a Gentleman, 1982). Dvěma Oscary a dvěma Zlatými glóby - v obou případech v totožných kategoriích: pro Louise Gossetta Jr. za herecký výkon ve vedlejší roli a za nejlepší původní píseň ´Up Where We Belong´) - odměněné "romanticko-vojenské" drama režíroval Taylor Hackford.
• Kanál ČT art odvysílá dnes (tedy v pondělí 8. dubna) pozdě večer na "počeštěných" nosičích nevydaný snímek První zrádce (Il traditore, 2019), s nímž tehdy osmdesátiletý klasik italské kinematografie Marco Bellocchio v roce 2019 "pronikl" do hlavní soutěže na festivalu v Cannes a později se dočkal i čtyř nominací na Evropskou filmovou cenu.
• Z českých filmových novinek jsou v posledních letech k vydání na DVD vybírány většinou jen filmy, které v kinech nasbírají alespoň stotisícovou návštěvnost. Platí to i pro MagicBoxem na květen ohlášenou komedii Aristokratka ve varu (2024) Jiřího Vejdělka, která bude v dohledné době atakovat 300.000 prodaných vstupenek.
• Francis Ford Coppola o víkendu oslavil 85. narozezeniny. Jeho vysněný snímek Megalopolis (2024), inspirovaný (nejen v názvu) klasickým němým filmem Metropolis (1927) Fritze Langa, má za sebou první uzavřené projekce a premiéru bude mít pravděpodobně na festivalu v Cannes.
• V DVD-edici ´Pro děti´ vydala Česká televize večerníček Čtyřlístek (2024) Michala Žabky, jehož sedm osmiminutových epizod se samozřejmě vešlo na jediný disk. Fandové "dramat z Třeskoprsk" pravděpodobně vědí, že první stejnojmenný pokus o seriálové zpracování vznikl (v režii Ivana Renče) na počátku devadesátých let, skončil ale u pouhých tří epizod a není dostupný na žádném typu nosiče.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna