ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7847

Datum vydání článku: 6.4. 2024


Dějiny čtení

"Už jeho první role ve filmech ´Muži´, ´Tramvaj do stanice Touha´ a ´Divoch´ ho definovaly jako absolutní hereckou ikonu. Ve stejnou dobu si střihl technicky náročnou roli Marca Antonia v adaptaci Shakespearova ´Caesara´. A pak přišlo ´V přístavu´, v němž ztvárňuje dělníka, jemuž se rozpadá jeho život pod rukama. Kazanova klasika platí dodnes za hereckou masterclass, podle níž se vyučuje na školách. Brandova filmová kariéra trvala jen pět let, měl za sebou ale spolupráci s některými z největších filmařů a Hollywood mu ležel u nohou. Tento okamžik své kariéry už nikdy znovu nedorovnal – ale kam se dá stoupat z vrcholu? Vždyť si Brando v první pětiletce připsal čtyři oscarové nominace, jednu proměnil." Sto let od narození Marlona Branda připomněl v Kinoboxu Martin Svoboda. Více tady.
"Hlavní perlou z oblasti ´filmového dědictví´ byl letos dokumentární film ´Made in England: filmy Powella a Pressburgera´. Hlas a tvář Martina Scorseseho, velkého obdivovatele Michaela Powella, s nímž se na sklonku jeho života spřátelil, jsou tu omniprezentní. Jak se dalo čekat, letošní laureát Zlatého medvěda za celoživotní dílo si nenechal ujít příležitost uvést premiéru snímku režiséra Davida Hintona osobně. Revitalizace odkazu P P proběhla zcela bez zábran: narcis je jaksepatří černý, střevíčky červené, barvy jsou otázkou života a smrti a na smrt je bez milosti odsouzen takřečený realismus. Na sklonku své ´kariéry´ nenápadný podivín s nepřípustně prefabrikovanou kamerou nemůže jinak, než přiznat se ke všem svým zločinům, divák pak ke své spoluvině. Once more, please!" Report z letošního Berlinale sepsal pro Film a dobu Milan Klepikov. Více tady.
"Po smrti Walta Disney v roce 1966 na tom slavný hračkářský koncern nebyl vůbec dobře. Mnoho let strádání skončilo až v roce 1989 díky ´Malé mořské víle´, která rozjela sérii milovaných hitů. ´Kráska a zvíře´, ´Aladin´, ´Lví král´… Disneymu se zase chvíli dařilo a jedním z dalších osudových muzikálů mělo být ´Království Slunce´. Po nižších tržbách ´Pocahontas´ a ´Zvoníka u Matky Boží´ se ale film, jenž by naplno vytěžil Inckou říši a hudbu od Stinga, začal dramaticky překopávat. Stingova manželka o tomhle šestiletém peklíčku natočila dokument, který visí třeba na Youtube, a jak správně tušíte, Disney z jeho existence nemá velkou radost. Ukazuje totiž spoustu zoufalých lidí v nemilosrdném procesu restartování odvedené práce. Z velkolepého následovníka ´Lvího krále´ se tu pomalu stává jednoduchá malá komedie, což původní tvůrce neskonale trápí – a když film následně propadnul, určitě dost hlasitě nadávali. Pro nás ale má tenhle příběh spíš šťastný konec, jelikož paradoxně vznikla nejzábavnější disneyovka všech dob." O nejméně známé disneyovce napsal v Moviezone Karel Ryška. Více tady.
"Max bude v Česku startovat se dvěma plány. První se jmenuje Standard. Na něj budou migrováni všichni současní zákazníci HBO Max. Bude mimo jiné obsahovat streamování na dvou zařízeních současně a obsah bude k dispozici v rozlišení Full HD. Druhým plánem bude Premium, nabízející čtyři streamy současně, 4K rozlišení a zvuk Dolby Atmos (samozřejmě tam, kde to bude dostupné). Firma nyní nechce komentovat, kolik si bude za předplatné těchto tarifů účtovat. Bez ohledu na to, jestli si uživatel vybere tarif Standard nebo Premium, však bude mít přístup k vysílání z olympiády v Paříži." Podrobnosti o blížícím se tuzemském spuštění videotéky Max zveřejnil na Lupě Filip Rožánek. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna