ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7531

Datum vydání článku: 1.6. 2023


Short Cuts

Včera oslavil 93. narozeniny Clint Eastwood, stále nikoliv v důchodu, ale uprostřed příprav na svou čtyřicátou (a definitivně poslední) režijní práci, snímek Juror #2. Jak jsem svého času na Zóně zesumarizoval, z dosavadních 39 Eastwoodových filmů jich 38 vyšlo na nějakém z typů "počeštěného" nosiče (37 na DVD, 20 na BD a 4 na UHD), přičemž jediným Eastwoodovým titulem, který na DVD, BD ani UHD s českou podporou nevyšel nikdy a nikde, je téměř tříhodinový Bird (1988), portrét jazzmana Charlieho Parkera s Forestem Whitakerem v hlavní roli.
Vítěz posledních Českých lvů v šesti kategoriích, snímek Il Boemo (2022) Petra Václava, měl na DVD a BD vyjít 15. března, edici obou typů disků ale MagicBox těsně před premiérou odsunul o měsíc. Odkladová anabáze tím ale neskončila, Il Boemo totiž nevyšel nejen v dubnu a v květnu, ale není ani v červnové várce DVD a BD-premiér MagicBoxu. Podle nejčerstvější informace dorazí oba typy disků s Václavovým snímkem do obchodů v prvním prázdninovém měsíci.
Právě vyšlo nové číslo Cinepuru s pořadovým číslem 146, jehož ústředním tématem je jedna ze zásadních osobností "duchovního filmu", japonský režisér Jasudžiro Ozu (mezi sedmi tematickými texty jsou i příspěvky Rudolfa Schimery, Andreje Chovance či Antonína Tesaře). Kompletní obsah čísla najdete tady.
Společnost Disney vydá ve většině světa souběžně s červencovou DVD, BD a UHD-premiérou fantasy Avatar: The Way of Water (2022) Jamese Camerona i remasterovanou verzi "jedničky", tedy filmu Avatar (2009). Po třinácti letech od premiéry "vyčištěná" verze s upraveným obrazem i zvukem se loni v září krátce promítala i v českých kinech a s českou podporou se objeví i na nově připravených DVD a BD. Kdy se disky s remasterovanou verzí Avatara objeví v tuzemské distribuci zatím MagicBox nepotvrdil, BD s kompletní českou podporou ale bude v prodeji od poloviny července na italských e-shopech.
Tři tuzemští kinodistributoři se už pochlubili svými "úlovky" ze soutěžní sekce nedávno skončeného festivalu v Cannes. Společnost Aerofilms do českých kin uvede filmy Kuolleet lehdet (2023) Akiho Kaurismäkiho, Club Zero (2023) Jessicy Hausnerové, Rapito (2023) Marca Bellocchia, Chiméra (La Chimera, 2023) Alice Rohrwacherové a Perfect Days (2023) Wima Wenderse, společnost Film Europe avizuje tuzemské uvedení filmů Jeanne du Barry – Králova milenka (Jeanne du Barry, 2023) režisérky Maiwen a Starý Dub (The Old Oak, 2023) Kena Loache a CinemArt koupil práva na snímek Asteroid City (2023) Wese Andersona, který má jako jediný ze všech osmi už stanovený termín české kinopremiéry (22. června).


Copyright © 2002 - 2024, Zóna