ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7521

Datum vydání článku: 23.5. 2023


Stream Cuts

Studio Sony je mezi hollywoodskými majors jediné, které si nepořídilo vlastní streamovací službu a své tituly selektivně prodává libovolným zájemcům. Před několika dny ale společnost Sony stvrdila kontrakt, podle nějž bude své filmy i seriály ve střední a východní Evropě (tedy i v ČR) exkluzivně poskytovat jen videotéce HBO Max.
Někdy nezávislý, jindy mainstreamový, leckdy zajímavý a občas zcela nesnesitelný (i jen pouhá sebekratší vzpomínka na snímek Milk pořád bolí) Gus Van Sant patří k elitní skupině režisérů, kteří mají ve vitríně Zlatou palmu z Cannes (Slon z roku 2003) a současně k tvůrcům, jejichž filmografie je v ČR na nosičích reprezentativně zastoupena (9 DVD a 1 BD). Dva jeho poslední snímky se na "počeštěné" nosiče nedostaly, s českými titulky jsou ale k dispozici na "streamu" - v Cannes soutěžící (a v Japonsku natočené) drama Moře stromů (The Sea of Trees, 2015) najdete v nabídce HBO Max a komedii Neboj, daleko neuteče (Don´t Worry, He Won´t Get Far on Foot, 2018), premiérovanou na Berlinale, nabízí Amazon Prime.
Před několika týdny rozšířila sestavu v tuzemsku působících streamovacích služeb i původem francouzská videotéka Canal+. Ve svém portfoliu sice má téměř 500 filmů, na rozdíl od konkurence ale z "cinefilního" pohledu její nabídku zásadně limituje fakt, že je nenabízí s českými titulky, ale výhradně jen s českým dabingem.
V lednu jsem v rubrice ´Short Cuts´ zmiňoval rekordní šestnáctou oscarovou nominaci kameramana Rogera Deakinse, tentokrát za nasnímání retra Říše světla (Empire of Light, 2022). Komorní drama Sama Mendese se v českých kinech nepromítalo a k dispozici není ani na nosičích, jeho česky titulkovanou verzi ale nabízí videotéka Disney+.
V "počeštěné" nabídce Netflixu se před několika týdny objevily dva filmy, které v sedmdesátých letech slavily velký úspěch v československých kinech a nikdy nevyšly na žádném typu nosiče s českou podporou. V komedii Na stromě (Sur un arbre perché, 1971) Serge Korbera si kromě Louise de Funese zahrála i Geraldine Chaplinová a Zlatým glóbem za nejlepší cizojazyčný film oceněný thriller Cestující v dešti (Le passager de la pluie, 1970) Reného Clémenta sází na hereckou dvojici Charles Bronson Marlene Jobertová.
Jméno čínského klasika Yimou Zhanga bylo na Zóně za dvacet let zmíněno více než padesátkrát, což odpovídá početnému zastoupení jeho snímků na DVD s českou podporou (jak zjistíte pohledem do zdejšího Katalogu, vyšlo jich devět, z toho tři se ale prodávaly pouze v zahraničí). Další z režisérových variací na žánr wuxia, kostýmní fantasy Stín (Ying, 2018), se s českými titulky právě objevila v nabídce HBO Max.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna