ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7518

Datum vydání článku: 20.5. 2023


Dějiny čtení

"O dystopické klasice Stanleyho Kubricka ´Mechanický pomeranč´ Tarantino hovořil roku 2003 pro New Yorker. Zatímco prvních 20 minut, které nešetří efektně inscenovaným násilím, považuje za perfektní, zbytek filmu vnímá jako pokrytectví z Kubrickovy strany. Věhlasný režisér ´Vesmírné odysey´ chtěl podle něj natočit film zaměřený proti násilí, což kontrastuje s vyobrazenými zvěrstvy. „Říkal jsem si: ‚Jdi někam. Vím stejně dobře jako ty, že při natáčení těch prvních dvaceti minut jsi měl erekci. Vytahoval jsi ho z kalhot celou dobu, co jsi tu věc stříhal a přidával k ní hudbu. Zbytek filmu jsi měl možná rád, ale spíš jsi se s ním smířil,‘“ opřel se Tarantino do Kubricka, jehož tvorbu obecně nemá příliš v lásce." Jakub Vopelka napsal v Kinoboxu o 29 klasických filmech, které nemá rád Quentin Tarantino. Více tady.
"Zborník zo seminára venovaného vedeckej práci Jeleny Paštékovej, ktorý sa uskutočnil počas vlaňajšieho Týždňa slovenského filmu, sa zameriava predovšetkým na vybrané témy a črty jej bádania v oblasti literatúry a kinematografie. Paštéková vo svojom skúmaní vedie dialogické kontakty slovenského filmu a literatúry v 20. storočí vždy na pozadí detailne načrtnutej panorámy dejín spoločnosti, zlomov a turbulencií v politike, premien vo vývoji kultúry a umenia. Autormi textov v publikácii sú Paštékovej kolegovia z oboch jej domovských inštitúcií, a to z Ústavu slovenskej literatúry SAV a Katedry filmových štúdií na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU." Tiskovou zprávu k vydání sborníku Jelena Paštéková – medzi literatúrou a filmom publikoval Slovenský filmový ústav. Více tady.
"Art Film Fest v rokoch 2001 – 2019 ocenil doteraz 43 významných osobností, domácich i zahraničných profesionálov v najrozličnejších profesiách spojených so svetom strieborného plátna. Na 29. ročníku Art Film Festu k nim pribudne aj Béla Tarr, jeden z najznámejších a svetovo najoceňovanejších maďarských filmárov. Na festivale budú uvedené dve jeho ikonické filmové diela. Prvým bude sedem a pol hodiny trvajúci opus magnum s názvom Satanské tango z roku 1994, nakrútené podľa rovnomenného románu Lászlóa Krasznahorkaia. Druhým budú Werckmeisterove harmónie z roku 2000, tiež podľa predlohy toho istého spisovateľa. Oba filmy boli v ostatných rokoch v zreštaurovanej 4K podobe uvedené na prestížnych filmových festivaloch v Berlíne a Toronte. V spolupráci s vydavateľstvom Brak sa počas festivalu 20.6. v priestoroch kníhkupectva Artforum v Košiciach uskutoční vernisáž prvého slovenského prekladu románu Satanské tango za osobnej účasti režiséra. Taktiež sa pre záujemcov pripravuje autorský masterclass v podaní Bélu Tarra." Letošní Art Film Fest v Košicích, konaný od 16. do 23. června, přivítá Bélu Tarra. Vice tady.
"Natáčení v Bulharsku krom neochotného bulharského štábu a nespolehlivé techniky podle výrobní zprávy komplikovalo i počasí. Když bylo potřeba slunce, bylo zataženo, a naopak. Navíc došlo k tragické smrti herečky Evy Blažkové. V roli Nely ji nahradila Drahomíra Fialková, která byla v Bulharsku zrovna na dovolené. Potíže pokračovaly po návratu do Československa, kdy řada členů štábu onemocněla v důsledku velkého pracovního vypětí. Od září produkce pokračovala v barrandovských ateliérech. Ani tam práce neprobíhala hladce. Původně vybraná a vytrénovaná kočka, která měla ztvárnit titulní Morgianu, byla majitelce odcizena. Nepodařilo se najít náhradnici, která by měla stejné vlastnosti a výcvik." O okolnostech vzniku snímku Morgiana (1972) Juraje Herze napsal ve Filmovém přehledu Martin Šrajer. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna