ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7516

Datum vydání článku: 18.5. 2023


Short Cuts

Vydání nové knihy oznámil Národní filmový archiv. Kolektivní monografie Mapování pohyblivého obrazu s podtitulem ´Média, aktéři a místa v českém prostředí´ bude pokřtěna v úterý 30. května v 18 h. v pražském knihkupectví ArtMap. "Ve třech kapitolách nazvaných Historie – Diskurz – Praxe je rekonstruována dynamická síť vztahů, v níž se od konce šedesátých let do současnosti vyvíjely umělecké disciplíny filmu, videa či nových médií. V jedenácti studiích této kolektivní monografie se autoři a autorky zabývají vlivem předchozích filmových praxí (Martin Blažíček), počátky videoartu (Martin Mazanec), dokumentací performance (Sylva Poláková), novými médii (Marie Meixnerová), uměleckým školstvím (Tomáš Pospiszyl), akademickým diskurzem (Kateřina Svatoňová), výstavní praxí (Markéta Mansfieldová), revizí odborných periodik (Eva Krátká), sběratelstvím (Matěj Forejt), systémem oceňování (Lenka Střeláková) a dlouhodobou archivní péčí (Matěj Strnad)," lze se dočíst v anotaci.
První květnový den vstoupilo na britských e-shopech do prodeje BD se snímkem Morgiana (1972) Juraje Herze, vydané společností Second Run. Pochvalná recenze disku s několika screenshoty, porovnávajícími DVD a BD-verzi filmu, se včera objevila na prestižním serveru DVDBeaver (tady).
Asi jen sběratelé zahraničních edic českých filmů ocení nedávno vydané španělské BD s restaurovanou verzí snímku Ostře sledované vlaky (1966) Jiřího Menzela, které pod názvem ´Trenes Rigurosamente Vigilados´ vydala společnost Resen. V ČR restaurovanou verzi nejen na BD, ale i na DVD, poslal do obchodů už před osmi lety Národní filmový archiv.
Až s několikaměsíčním zpožděním jsem zaznamenal, že ve francouzsko-české koprodukci vzniklý snímek Moje slunce Mad (2021) Michaely Pavlátové získal cenu francouzské akademie César v kategorii celovečerní animovaný film (soupeřil v ní se dvěma snímky uvedenými i v českých kinech - Myška a medvěd na cestách a Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo). Jak jsem svého času na Zóně psal, film sice vyšel ve Francii přičiněním společnosti Diaphana na DVD a BD, oba disky ale nabízí jen "mezinárodní" zvukový mix (s francouzskými titulky), takže "čeština" ve zvukové stopě přítomná je, ale zazní jen v některých pasážích filmu.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna