ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7513

Datum vydání článku: 15.5. 2023


Short Cuts

Minulý týden spustil Národní filmový archiv svůj nový web (tady). Najít na něm lze leccos, například i jméno uklizečky v Oddělení filmových sbírek či čtyř vrátných v NFA.
Tři filmy, které jsou pro blížící se Panorama Weekend 2023 ve Varnsdorfu dostupné jen v německy dabovaných 70mm kopiích - Chorus Line (A Chorus Line, 1985) Richarda Attenborougha, Gorily v mlze (Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey, 1988) Michaela Apteda a 55 dní v Pekingu (Fifty Five Days at Peking, 1963) Nicholase Raye - se pravděpodobně i tak dočkají projekce s originálním anglickým zvukem. Pořadatelé totiž v jejich případě avizují využití synchronizačního systému pro přehrání zvuku a titulků nikoliv z promítané kinokopie, ale z počítače.
Prvním oznámeným "těžkotonážním" (v jeho případě v poslední době platí oba významy tohoto slova) hostem karlovarského festivalu bude Russell Crowe, který osobně uvede projekci snímku Master Commander: Odvrácená strana světa (Master And Commander: The Far Side of the World, 2003) Petera Weira. Ten je díky dva roky staré reedici i dnes v ČR bezproblémově sehnatelný na BD.
Zítra, tj. v úterý 16. května, uvede kanál ČT2 v televizní premiéře celovečerní dokument Good Old Czechs (2022) Tomáše Bojara o českých letcích RAF s řadou unikátních dobových záběrů. O pět dní později, v neděli 21. května, kanál ČT art odvysílá tematicky spřízněný snímek Nebeští jezdci (1968) Jindřicha Poláka. Ten v ČR na DVD vyšel dvakrát, poprvé v roce 2004 a podruhé v remasterovaném provedení v roce 2018.
Dalším přírůstkem do knižní řady Slovenského filmového ústavu je právě vyšlý svazek Pišta - O diele Petra Pišťánka, obsahující studie ze stejnojmenného semináře realizovaného loni v rámci ´Týdne slovenského filmu´. Už před rokem měl na Slovensku vyjít DVD-box, shromažďující tři v minulosti samostatně prodávané disky s filmy natočenými podle Pišťankových knih (Rivers of Babylon, Muzika a Jak jsme hráli čáru), do obchodů ale dosud nedorazil.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna