ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7465

Datum vydání článku: 30.3. 2023


Stream Cuts

V běžné kinodistribuci se jen vzácně objeví snímek, který lze označit za "kontemplativní" či "spirituální". Před dvěma lety se tak stalo v případě pozoruhodné adaptace středověké básně ´Sir Gawain a Zelený rytíř´, kterou pod názvem Zelený rytíř (The Green Knight, 2021) natočil David Lowery. Vizuálně dílem hypnotický a dílem halucinativní snímek v kinech (pochopitelně) celosvětově totálně pohořel a s českou podporou nevyšel ani na žádném typu nosiče, už několik dní je ale s českými titulky dostupný na HBO Max (tady).
Aktuálním specialistou na opravdu originální (a přitom divácky vstřícné) seriály je herec, režisér a scenárista Donald Glover. Oba jeho seriálové počiny jsou na streamu k dispozici s českými titulky - všechny čtyři řady pozoruhodné série Atlanta (2016-2022) najdete na Disney+ (tady) a jeho letošní projekt Roj (Swarm, 2023) má ve své nabídce Amazon Prime (tady). Zajímavé texty o odkazovaných seriálech nedávno napsali Tomáš Stejskal (tady) a Jakub Vopelka (tady).
Snímek Ztraceno v překladu (Lost in Translation, 2003) Sofie Coppolové měl sice premiéru už před dvaceti lety, čas ale nijak neubral na jeho kvalitách. V ČR vyšel dvakrát na DVD, v obou případech přičiněním společnosti HCE (poprvé se v roce 2004 prodával v obchodech a podruhé byl o dva roky pozdějí k mání v "časopisecké" řadě FilmX), a tak leckoho může potěšit možnost pustit si ho v novějším a technicky kvalitnějším přepisu. Oscarem za scénář odměněnou melancholickou romanci s nezapomenutelnou karaoke scénou nabízí s českými titulky SkyShowtime (tady).
Po pěti filmech Roberta Bressona (Kapsář, Proces Jany z Arcu, A co dále, Baltazare, Muška, Peníze) a třech Alaina Resnaise (Hirošima, má láska, Muriel neboli v čase návratu, Život je román) "objevila" streamovací služba HBO Max i dalšího francouzského klasika. Co do roku vzniku jsou tři nabízené filmy Francoise Truffauta od sebe vzdáleny vždy cca desetiletí - černobílým dramatem Nikdo mne nemá rád (Les Quatre cents coups, 1959) debutoval (tady), komedie Ukradené polibky (Les Baisers volés, 1968) je prostřední částí jeho doinelovské pentalogie (tady) a i deseti Césary ověnčené Poslední metro (Le Dernier métro, 1980) vyšlo stejně jako oba výše jmenované filmy před lety v ČR na DVD s logem Levných knih (tady).
Ti, kdo snímek Pravdivé lži (True Lies, 1994) Jamese Camerona považují za suverénně "nejlepší bondovku", dosud neměli možnost film nikdy vidět v HD - nejen u nás, ale i ve světě je totiž stále dostupný pouze na 20 let starém DVD. Česky otitulkovanou premiéru ve "vysokém rozlišení" si tak odbyl až před pár dny, kdy ho do své nabídky zařadila streamovací služba Disney+ (tady).


Copyright © 2002 - 2024, Zóna