ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7456

Datum vydání článku: 21.3. 2023


Short Cuts

Česká televize rozšiřuje své "žbirkovské" ediční portfolio - po třech v minulosti vydaných DVD-boxech s talkshow Doupě Mekyho Žbirky (2019) a sestřihu Žbirkova bilančního koncertu v pražské O2 aréně z roku 2019, opatřeného názvem Miro Žbirka: 40 let na scéně, právě vydala DVD Tribute to Miro Žbirka 70. Disk nabízí záznam koncertní pocty k nedožitým zpěvákovým sedmdesátinám, na níž 21. října 2022 v pražské hale O2 Universum se Žbirkovým repertoárem vystoupili Dan Bárta, Marta Jandová, Bára Basiková, Petr Fiala či Petr Ostrouchov.
Před dvěma lety vydal MagicBox na DVD remasterovanou verzi svého času populárních edukativních seriálů Byl jednou jeden vesmír (Il était une fois... L´Espace, 1982) a Byl jednou jeden život (Il était une fois... la vie, 1986) francouzského scenáristy, režiséra a producenta Alberta Barillého. Dva šestidiskové boxy, každý obsahující 26 epizod (tedy v součtu vždy přes 11 hodin "seriálového" času), pošle v tomto týdnu MagicBox do obchodů podruhé, tentokrát ale budou v prodeji nikoliv jednotlivě, ale jen v cenově zvýhodněném kompletu (samostatně se prodávaly po 800 korunách, komplet jde do prodeje za tisícikorunu).
Na veřejnoprávní obrazovce se objeví další snímek Stanleyho Kubricka - ve čtvrtek 23. března večer odvysílá kanál ČT art ve verzi s českými titulky poslední režisérův film Eyes Wide Shut (1999). O tři dny později, v neděli 26. března, se na stejném kanále objeví i restaurovaná verze černobílého opusu Kočár do Vídně (1966) Karla Kachyni.
Společnost Disney chce letos na UHD (a současně se značnou pravděpodobností i na DVD a BD) celosvětově vydat čtyři filmy Jamese Camerona, z nichž ani jeden dosud na tomto typu nosiče nevyšel. Zatímco nejnovější z nich, Avatar: The Way of Water (2022), vyjde na všech třech typech nosičů poprvé, předchozí Avatar (2009) se v minulosti prodával na DVD a BD a snímky Propast (The Abyss, 1989) a Pravdivé lži (True Lies, 1994) na svou HD-premiéru teprve čekají (jinak řečeno: dosud vyšly jen na DVD). Žádné ze čtyř UHD (na rozdíl DVD a BD) ale zřejmě nebude k dispozici s českou podporou - ČR totiž patří k těm evropským zemím, v nichž Disney své tituly vydává výhradně jen na DVD a BD.
V dubnové "reediční várce" MagicBoxu bude i mnoho let let vyprodané DVD se snímkem Cry-Baby (1990) Johna Waterse a BD s filmy Most špiónů (Bridge of Spies, 2015) Stevena Spielberga a Romeo a Julie (Romeo + Juliet, 1996) Baze Luhrmanna. Všechny tři disky v minulosti v ČR prodávala společnost Bonton a nové edice se od předchozích budou lišit jen obalem.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna