ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7441

Datum vydání článku: 6.3. 2023


Short Cuts

Na Slovensku vzniklá televizní "imprese" Sladké hry minulého léta (1969) Juraje Herze, neodolatelně nasnímaná kameramanem Dodo Šimončičem a ověnčená vítězstvím na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu, patří k několika výrazným Herzovým snímkům (mj. Znamení Raka, Kulhavý ďábel, Pasáž), které nevyšly na žádném typu nosiče. Maupassantovskou adaptaci s Janou Plichotovou v hlavní roli odvysílá dnes večer v cyklu ´Slovenská vlna´ veřejnoprávní kanál ČT art.
Reedice mnoho let vyprodaného warnerského DVD s filmem Cizinci ve vlaku (Strangers On A Train, 1951) Alfreda Hitchcocka se původně měla objevit až v dubnové várce dolisů MagicBoxu, disk (v novém českém obalu) ale do obchodů dorazí už v tomto týdnu. Mělo by jít o reedici DVD z počátku století, nabízejícího dobovou technickou kuriozitu, kdy jsou dvě mírně odlišné střihové verze filmu (97 vs. 99 minut) uloženy na opačných stranách oboustranně přehratelného disku.
Právě vyšlo třetí (a poslední) loňské (3/2022) číslo čtvrtletníku Iluminace, časopisu "pro teorii, historii a estetiku filmu" vydávaného Národním filmovým archivem. Jeho kompletní obsah najdete na webu čtvrtletníku (tady) a chcete-li si ho pořídit, nejsnazší cestou k jeho získání je e-shop NFA, nabízející jak tištěnou (120 korun), tak stáhnutelnou PDF-verzi (60 korun).
Kalkulace naplánovat na polovinu března DVD a BD-edici snímku snímek Il Boemo (2022) Petra Václava a vsadit na "reklamu zdarma", danou případným úspěchem na Českých lvech, vyšla MagicBoxu dokonale - z víkendového ceremoniálu si totiž Václavův snímek odnesl šest trofejí včetně dvou hlavních (nejlepší film a režie). Sluší se dodat, že Cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize získaly i tři manželské dvojice (Milada a Eduard Kučerovi, Alice a Petr Šikošovi, Petrana a Pavel Slámovi), které výrazně přispívají na restaurování klasických českých filmů.
V roce vzniku velepopulární osmidílný seriál (a de facto první český sitcom) Taková normální rodinka (1971) Jaroslava Dudka, natočený podle scénáře Fan Vavřincové, vyšel na DVD dvakrát - poprvé byl postupně na čtyřech discích v roce 2006 "přibalen" k měsíčníku DiViDi (a později se prodával i na stáncích) a podruhé ho o několik let později na trojdisku vydala Česká televize. Druhý jmenovaný vydavatel pošle na konci března seriál do prodeje znovu, tentokrát v definitivní edici, kdy si box vystačí jen se dvěma disky.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna