ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7437

Datum vydání článku: 2.3. 2023


Short Cuts

Komedie Záskok (The Hudsucker Proxy, 1994), která před 29 lety otevírala soutěž festivalu v Cannes, patří k méně známým filmům bratří Coenových. Snímek o správní radě koncernu, která pojme rafinovaný nápad nechat firmu zbankrotovat dosazením imbecila na ředitelské místo (hlavní role vytvořili Tim Robbins a Paul Newman), vydala na DVD s českými titulky společnost Universal v několika evropských zemích už v roce 2006, do tuzemské distribuce ale disk Bonton dovezl až o tři roky později. Nezměněnou reedici déle než desetiletí v ČR vyprodaného disku vrátí do prodeje letos v dubnu aktuální distributor produkce Universalu, společnost MagicBox.
Pražské kino Ponrepo připravilo ve spolupráci s mexickou ambasádou tříměsíční velkou retrospektivu filmů Luise Buňuela. Počínaje zahajovacím snímkem Nenápadný půvab buržoazie (Le Charme discret de la bourgeoisie, 1972), uvedeným v pátek 3. března a konče dramatem Susana (1951), promítaným 26. května, jsou do ní zařazeny dvě desítky filmů ze všech etap režisérovy tvorby (kompletní program retrospektivy najdete tady).
Velepopulární seriál Simpsonovi (The Simpsons, 1989-2023) se na českém trhu pokoušela v letech 2009 až 2014 na DVD kompletovat distribuční společnost Bonton, zvládla ale "počeštit" jen šestnáct z prvních dvaceti společností 20th Century Fox připravených seriálových řad (1-10, 13-17 a 20) a jak k chybějícím sériím (11-12 a 18-19), tak k těm následujícím (21-34) se už nikdy nevrátila. V mezidobí koupila Foxy společnost Disney a tak první z plánovaných tuzemských "simpsonovských" reedic vyjde v dubnu s jinými logy na obalu - čtyřdiskový box s dvacátou sérií tentokrát vydá Disney a v ČR ho bude prodávat MagicBox.
"Po mnoha letech jsem viděl (na Netflixu) nový český film, který jsem nejen nevypnul, ale líbil se mi tak, že jsem zatoužil pustit si ho znovu - jmenuje se ´Chyby´ a režíroval ho Jan Prušinovský," napsal jsem před dvěma měsíci v textu ´Zóní bilance roku 2022´. Pozoruhodný Prušinovského snímek odvysílá v sobotu 4. března večer (po skončení přímého přenosu předávání Českých lvů) kanál ČT1 a nebude to jediný víkendový zaznamenáníhodný počin veřejnoprávní televize - o den později, v neděli 5. března, totiž kanál ČT art uvede celovečerní debut Juraje Herze, černobílou psychologickou kriminálku Znamení Raka (1966), stejně jako Chyby dodnes nevydanou na žádném typu nosiče.
V českých kinech loni na podzim uvedené historické drama Válečnice (The Woman King, 2022) Giny Prince-Bythewoodové, situované do Dahomejské království před dvěma stoletími, produkovala společnost Sony, a tak se sice s kompletní českou podporou objeví na všech třech typech nosičů, kvůli absenci tuzemského distributora je ale do ČR nemá kdo oficiálně dovézt. "Čeština" bude umístěna na mutacích disků určených pro země východní a částečně i jižní Evropy, které budou ve všech třech případech (DVD, BD i UHD) ke koupi od 15. března pod názvem ´La mujer rey´ na španělských e-shopech (včetně tamního Amazonu).


Copyright © 2002 - 2024, Zóna