ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7402

Datum vydání článku: 27.1. 2023


Short Cuts

Právě vyšlé loňské čtvrté číslo (4/2022) čtvrtletníku Film a doba nabízí mj. texty o islandské a filipínské kinematografii, překladová část je vyčleněna pro Johna Boormana a mezi recenzovanými knihami je i výpravná monografie ON Šárky Gmiterkové, vydaná loni Národním filmovým archivem. Kompletní obsah čísla najdete tady.
Klasický černobílý snímek Sabrina (1954) Billyho Wildera s Audrey Hepburnovou a Humphreyem Bogartem vydal Paramount na DVD s českými titulky už na počátku století a v ČR se disk naposledy prodával před deseti lety, nikoliv ale samostatně, nýbrž jen jako součást osmidiskového boxu Kolekce Audrey – světová ikona filmu a módy. Do tuzemských obchodů se Sabrina vrátí až letos v březnu, tentokrát v podobě MagicBoxem distribuované (a technicky nezměněné) reedice 23 let starého disku.
V oscarových nominacích, vyhlášených na začátku týdne, mě zaujalo především jméno kameramana Rogera Deakinse, nominovaného za nasnímání retra Říše světla (Empire of Light, 2022) Sama Mendese, do českých kin ohlášeného v březnu. Třiasedmdesátiletý Deakins je totiž na Oscara nominován už po šestnácté (!), přičemž svou první sošku získal až po téměř čtvrtstoletém čekání za snímek Blade Runner 2049 (2017) Denise Villeneuvea, kdy už z něj předchozích třináct neúspěšných nominací učinilo jednoho z legendárních "oscarových loserů".


Copyright © 2002 - 2024, Zóna