ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7232

Datum vydání článku: 15.8. 2022


Short Cuts

V pořadí už devátým letos Národním filmovým archivem restaurovaným či digitalizovaným českým filmem bude Václavem Klausem nenáviděná komedie „Marečku, podejte mi pero!“ (1976) Oldřicha Lipského, jejíž premiéra v kinech je plánována na 6. října. Připomínám, že v roce 2022 se v kinech dosud postupně objevily restaurované snímky Skřivánci na niti (1969) Jiřího Menzela, Siréna (1947) Karla Steklého, Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) Václava Vorlíčka, Atentát (1964) Jiřího Sequense, Ať žijí duchové (1977) Oldřicha Lipského, Sedmikrásky (1966) Věry Chytilové a Žert (1968) Jaromila Jireše a tři týdny před Marečkem (15. září) bude mít (těsně po uvedení v Benátkách) tuzemskou premiéru Ucho (1970) Karla Kachyni.
Nedávno se v knihkupectvích objevil dotisk už několik let beznadějně vyprodané knihy Příliš pozdě zemřít mladý, v níž na svůj život i kariéru vzpomíná zakladatel kapely Garáž Ivo Pospíšil. Báječnou knihu zde zmiňuji i proto, že její hrdina byl kromě mnoha jiných aktivit též majitelem legendární pražské DVD-půjčovny Radost, která nabízela nemálo z disků nalezitelných ve zdejším Katalogu a coby zákulisní "spiritus agens" stál před patnácti lety i za vydáním některých DVD-titulů společnosti Levné knihy. Hodinový rozhovor s ním nedávno odvysílala stanice Vltava (přehrát si ho lze tady).
Ze tří zajímavých titulů, které v právě začínajícím týdnu nabízí veřejnoprávní kanály, je českými titulky vybavena pouze v sobotu 20. srpna vysílaná Swannova láska (Un amour de Swann, 1984) Volkera Schlöndorffa, kterou v roce 2009 v ČR na DVD vydala společnost North video. Další dva snímky, Slepička Rjaba (Kuročka Rjaba, 1994) Andreje Končalovského (18. srpna na ČT art) a Soukromý život Sherlocka Holmese (The Private Life of Sherlock Holmes, 1970) Billyho Wildera (19. srpna na ČT2), bohužel Česká televize uvede v dabované verzi.
O předchozím celovečerním animáku studia Sony, snímku Rodina na baterky (The Mitchells vs. the Machines, 2021) Michaela Riandy a Jeffa Rowea, jsem psal na Zóně před rokem, kdy vyšel v Maďarsku na "počeštěných" DVD a BD. Následující animovaný počin téhož studia, muzikál Vivo (2021), který režírovali Kirk DeMicco a Brandon Jeffords, se s kompletní českou podporou před týdnem objevil na Netflixu a na konci srpna ho společnost Sony pošle i na nosiče domácího kina. Českými titulky vybavené DVD se tentokrát bude prodávat v Itálii, zatímco BD pro změnu ve Španělsku.
Před týdnem zemřela zpěvačka Olivia Newton-Johnová, "na plátně" proslavená rolí Sandy v muzikálu Pomáda (Grease, 1978) Randala Kleisera (hereckým partnerem jí v něm byl John Travolta). Pomáda na DVD v tuzemsku před lety vyšla dvakrát, pokaždé s logem Paramountu, nejprve pouze v provedení s českými titulky a podruhé s doplněným dabingem. Na restaurovanou edici Pomády, vydanou před čtyřmi lety ve většině světa na DVD, BD i UHD, už ale Paramount českou podporu nezařadil.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna