ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7179

Datum vydání článku: 25.6. 2022


Dějiny čtení

"Citací vzorů (snímek je zase věnován Jonathanu Demme), easter-eggů, pomrknutí, detailů a dobových fragmentů je tu na roztažené stopáži habaděj, a i když tu není nikterak silný, ucelený příběh, Anderson režijně překvapuje a často servíruje obraty a tropy, co nejsou v rom-comu zvykem nebo jsou v rámci žánru úplně nové. Píše tak vyloženě kouzelné sekvence a potvrzuje, že stavět mizanscénu a situační komedii zkrátka umí, jen ty celky tentokrát neudrží. Jako by ty nejlepší nápady vznikaly během produkce, po ranním kafi na lokaci těsně před rozjetím kamery: Gary při policejním zatčení, náklaďákové couvání, eskapáda v domě Bradleyho Coopera, eskapáda s motorkou Seana Penna, odkazy na hipíkovské ´Inherent Vice´ s roztodivnými názvy podniků i postav, záchvěvy záchodového humoru založeného na menšinách... je to zkrátka roztodivná, nepředvídatelně zábavná procházka, která umí absurdní vtípky i nečekanou akci, odlehčený masterclass skupiny talentovaných filmařů, co si uprostřed šíleného času naší lidské historie uspořádali několik týdnů srandy, a všecko to výlisem vlastní práce skrz plátno po hektolitrech přelévají do obecenstva." Výbornou recenzi před dvěma týdny na BD vydaného snímku Lékořicová pizza (Licorice Pizza, 2021) Paula Thomase Andersona napsal pro web Pinbacker Adam Hencze. Více tady.
"Jireš chtěl po lyricky laděném, cinémavéristickém ´Křiku´ zkusit něco jiného. Kunderova polyfonická úvaha nad bezmocí člověka v kontextu dějin mu umožnila natočit místo intimního příběhu jednotlivce drama se společensko-kritickým přesahem, jakým bylo třeba Ohlédnutí (1968) Antonína Máši nebo Každý den odvahu (1965) Evalda Schorma." O snímku Žert (1968) Jaromila Jireše, jehož restaurovaná verze bude mít za pár dní světovou premiéru na karlovarském festivalu, napsal ve Filmovém přehledu Martin Šrajer. Více tady.
"Programovou tradicí jsou i snímky domácí provenience. Pětice titulů mj. čítá němý film Otrávené světlo (1921) v režii Jana S. Kolára a Karla Lamače, který hudebně doprovodí violoncellistka Terezie Kovalová. Charisma Karla Högera publikum oslní v dramatu Mrtvý mezi živými (1946) v režii Bořivoje Zemana ve čtvrteční večerní open air projekci na nádvoří Kašpara Sternberga. U příležitosti uvedení na festivalu snímek vyjde ve spolupráci se společností Magic Box v rámci festivalové DVD edice." Podrobnosti o zveřejněném kompletním programu letošního Noir Film Festivalu zveřejnil web 25fps. Více tady.
"Do boje s konkurencí nasazuje Disney+ od začátku své největší zbraně a kromě reklamy čekejte v následujících týdnech také neustálý příval nových filmů a seriálů, všechny novinky budeme samozřejmě sledovat. Jestli řešíte, zda si službu předplatit, je to jednoduché - prostě to na alespoň na měsíc zkuste a uvidíte sami. Její šíře obsahu je obrovská - vyberou si milovníci největších trháků (Marvel, Star Wars), rodiče s dětmi (Disney, Pixar), fandové dokumentů (National Geographic) a v sekci Star si najdou to svoje snad úplně všichni - milovníci kvalitních filmů a seriálů z posledních několika desetiletí. Cena je stejná jako u konkurence, rozhraní a většina filmů na vás mluví česky. Tak co ještě řešíte?" Vyčerpávající informaci o před týdnem v ČR spuštěné streamovací službě Disney+ napsal pro Filmtoro Tomáš Vyskočil. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna