ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7178

Datum vydání článku: 24.6. 2022


Short Cuts

Zatímco první čtyřdiskový UHD-box s filmy Alfreda Hitchcocka, sestavený ze snímků Okno do dvora (Rear Window, 1954), Vertigo (1958), Psycho (1960) a Ptáci (The Birds, 1963), vybavila před dvěma lety společnost Universal i českou podporou, nedávno vydané "pokračování" v podobě druhého boxu s filmy Sabotér (Saboteur, 1942), Ani stín podezření (Shadow of a Doubt, 1943), Potíže s Harrym (The Trouble With Harry, 1956), Marnie (1964) a Rodinné spiknutí (Family Plot, 1976) se "češtiny" bohužel nedočkalo. Zmatek pak může vyvolat na podzim Universalem ohlášená sběratelská devítidisková UHD-kolekce, shromažďující všechny filmy z obou boxů - již dnes u ní totiž některé zahraniční e-shopy avizují českou podporu, ač ta ve skutečnosti bude jen u čtyř filmů z devíti.
Jeden z historicky nejsledovanějších pořadů streamovací služby HBO Max, letos na Nový rok premiérovaný vzpomínkový celovečerní dokument Harry Potter - 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic (Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts, 2022), přesune v létě společnost Warner celosvětově i na DVD a BD. Oba typy nosičů dostanou na jedné z mutací i českou podporu a do ČR v září DVD i BD doveze MagicBox.
Asi jen sběratele zahraničních edic českých filmů by mohla oslovit španělská DVD-edice snímku Spalovač mrtvol (1969) Juraje Herze, prodávaná na tamních e-shopech pod názvem ´El Incinerador de Cadáveres´. Z obalu disku nejen není patrné, zda jde o Národním filmovým archivem před třemi lety restaurovaný přepis (pravděpodobně nikoliv), ale není na něm uveden ani vydavatel a dokonce ani žádný copyright.
Sedmasedmdesátiletý australský režisér Peter Weir "řádného" Oscara nikdy nezískal, byť byl nominován čtyřikrát za režii (Svědek, Společnost mrtvých básníků, Truman Show, Master Commander: Odvrácená strana světa) a k tomu jednou za scénář (Zelená karta). Americká Akademie filmového umění a věd mu tedy letos udělí Oscara "čestného", oficiálně nazvaného ´Čestná cena Akademie´. Stejné ocenění v minulosti od Akademie získali Robert Altman, Ennio Morricone, Federico Fellini, Eli Wallach či Hajao Mijazaki.
Jak jsem na Zóně před několika měsíci psal, komorní psychologická sci-fi Ex Machina (2015), jíž režijně debutoval původně scenárista (mj. Boyleův Sunshine) Alex Garland, měla přičiněním Universalu vyjít v těchto dnech v Evropě a na jedné z mutací měla být i kompletní česká podpora. Edice ale byla Universalem odsunuta na zatím neznámý nový termín.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna