ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7174

Datum vydání článku: 20.6. 2022


Short Cuts

V právě začínajícím týdnu se na televizní obrazovce v cyklu ´Velikáni filmu´ objeví dva snímky Karla Zemana, předpokládám že oba v restaurované verzi - dnes (pondělí 20. června) večer kanál ČT2 uvede Vynález zkázy (1958) a v neděli 26. června snímek Baron Prášil (1961). V ČR vyšly restaurovaná verze obou filmů před několika lety na BD, na DVD jsou k dispozici jen v Americe (Criterion) a v Británii (Second Run).
Ve středu 29. června v podvečer bude v Ponrepu slavnostně "pokřtěn" nový ediční počin Národního fiilmového archivu. Výpravná monografie O.N., Kristian v montérkách Šárky Gmiterkové důkladně představí nejen "hvězdné roky" Oldřicha Nového, ale i jeho život po roce 1948, tedy období v předchozích knihách o něm zachycené jen fragmentárně či vysloveně odbytě.
Na některých zahraničních e-shopech lze podle uvedených specifikací nabýt dojmu, že právě vyšlé warnerské UHD se snímkem Gigant (The Giant, 1956) George Stevense s Elizabeth Taylorovou, Rockem Hudsonem a Jamesem Deanem obsahuje i české titulky. Ty jsou ale ve skutečnosti k nalezení jen na přiloženém BD (Gigant je k dispozici v kombu UHD+BD), které se před devíti lety prodávalo i v ČR.
Před dvěma měsíci jsem avizoval Universalem chystanou DVD a BD-edici oscarového retra Belfast (2021) Kennetha Branagha, vybavenou i českými titulky. V ČR se prostřednictvím MagicBoxu disky objeví pravděpodobně až v září, už za týden ale mají "počeštěná" DVD i BD s Belfastem prodejní premiéru na polských e-shopech.
V pátek 17. června zemřel ve věku 91 let Jean-Louis Trintignant. Na DVD s českou podporou je "přítomná" řada jeho slavných rolí, včetně snímků ...a Bůh stvořil ženu (Et Dieu... créa la femme, 1956) Rogera Vadima, Muž a žena (Un homme et une femme, 1966) Clauda Lelouche, Tatarská poušť (Il Deserto dei Tartari, 1976) Valeria Zurliniho či Tři barvy: Červená (Trois couleurs: Rouge, 1994) Krzysztofa Kieslowského. Sám si Trintignanta připomenu projekcí nádherné černobílé hitchcockovské pocty Konečně neděle! (Vivement dimanche!, 1983) Francoise Truffauta, v níž mu neodolatelnou hereckou partnerkou byla Fanny Ardantová (na DVD s českými titulky snímek vydala v roce 2007 společnost Levné knihy).


Copyright © 2002 - 2024, Zóna