ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7172

Datum vydání článku: 18.6. 2022


Dějiny čtení

"Nemám přesné informace, ale odhaduji, že herci zhruba rok trénovali na Albatrosu, mohli nalétat třeba padesát letových hodin, což stačí na to, aby letadlo pilotážně zvládli. Nevím, zda úplně sami pilotovali stíhačky. Filmové záběry z F-18 mohly být udělány z dvoumístných letadel s kamerou uvnitř. Ale jestli sami herci pilotovali F-18, klobouk dolů. Spíš si myslím si, že v záběrech, kde letadla hodně manévrovala, herci létali ve dvoumístné variantě a měli na palubě minimálně nějakého safety pilota. Ale i tak je to perfektní výkon." Zajímavý rozhovor o snímku Top Gun: Maverick (2022) Josepha Kosinskiho s generálem Jaroslavem Míkou, velitelem 21. základny taktického letectva Čáslav, pořídil pro Kinobox Lukáš Král. Více tady.
"Česká republika patří mezi desítky zemí střední a východní Evropy, kam se letos v létě rozšiřuje streamovací aplikace Disney+. Je to celosvětový produkt společnosti Walt Disney, jedné z největších mediálních firem na světě. Pod tuto firmu patří mnoho nejznámějších světových hitů – například Star Wars (Hvězdné války), superhrdinské filmy pod značkou Marvel a samozřejmě také animované pohádky pro děti ze studií Disney a Pixar. Postupem let tato společnost koupila řadu jiných produkčních studií, proto vlastní práva také k seriálům, jako jsou Akta X nebo Simpsonovi." Všechny podstatné informace o spuštění streamovací služby Disney+ v ČR shromáždil na Lupě Filip Rožánek. Více tady.
"V minulosti sa do finále súťaže o cenu ´Il Cinema Ritrovato DVD Awards´ dostali už viaceré vydania z dielne Slovenského filmového ústavu. V roku 2021 sa do finále prebojoval blu-ray nosič ´Elo Havetta Collection´, v roku 2020 Slovensko vo finálovom výbere reprezentovala 2DVD kolekcia ´Slovenský dokumentárny film 60´, v roku 2019 blu-ray nosič s filmom ´Prípad Barnabáš Kos´, ktorý získal zvláštne uznanie člena poroty, a v roku 2018 o cenu súťažila blu-ray kolekcia ´Best of Viktor Kubal´. Zařazení BD se snímkem Noční jazdci (1981) Martina Hollého mezi 33 disků letošní přehlídky Il Cinema Ritrovato v Bologni doprovodil Slovenský filmový ústav tiskovou zprávou. Více tady.
"Zábranskému nebyla vytýkána snaha o duchovní témata, naopak, jeho směřování k religiozitě bylo přijato kladně. K tomuto tématu se vrátil Jaromír Blažejovský v knize Spiritualita ve filmu (2007). Ačkoli českoslovenští tvůrci se pokusili o dotek s posvátnem nebo pracovali s biblickými motivy již dříve, žádný z nich nenastolil spirituální modus tak, jak Zábranský v Domu pro dva. V případě tohoto filmu šlo o asketické podání, kterým tvůrce sledoval bressonovskou poetiku založenou na atributu pasivity. Blažejovský však Zábranského film ve srovnání se světovou spirituální kinematografii považuje za přehnaně didaktický." O náboženské trilogii Miloše Zábranského, tvořené (ve všech případech na DVD v ČR dostupnými) filmy Dům pro dva (1988), Masseba (1989) a Stavení (1990), napsal ve Filmovém přehledu Andrej Chovanec. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna