ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7141

Datum vydání článku: 19.5. 2022


Short Cuts

Smrt Josefa Abrháma pozměnila středeční večerní program kanálů ČT, a tak byla ohlášená televizní premiéra restaurované verze snímku Až přijde kocour (1963) Vojtěcha Jasného odsunuta na neurčito. Ve zbytku týdne budou na kanálu ČT art k nepřehlédnutí snímky Studená válka (Zimna wojna, 2018) Pawła Pawlikowského (v pátek 20. května) a Stín kapradiny (1984) Františka Vláčila (v neděli 22. května). Studená válka, která v roce 2018 drtivě opanovala předávání cen Evropské filmové akademie (kromě hlavní kategorie ´Evropský film roku´ dostala mj. i ceny za režii, scénář či ženský herecký výkon), na rozdíl od Vláčilova snímku není dostupná na DVD s českou podporou.
Světová premiéra restaurované verze snímku Sedmikrásky (1966) Věry Chytilové se v Cannes uskuteční v neděli 22. května, stylově v sále Luise Buňuela (Salle Buňuel). Tuzemská premiéra bude opožděná jen o necelé dva týdny, do českých kin totiž Sedmikrásky vstoupí už ve čtvrtek 2. června.
V červnové várce premiér distribuční společnosti MagicBox budou i dva filmy Baze Luhrmanna, které po jejich prvním vydání společností 20th Century Fox v českých obchodech před lety distribuoval Bonton a nyní budou znovuvydány v disneyovských reedicích, prodávaných tentokrát MagicBoxem. Uvedení Luhrmannovy modernizované shakespearovské adaptace Romeo a Julie (Romeo + Juliet, 1996) i o dvanáct let později vzniklého tříhodinového spektáklu Austrálie (Australia, 2008) předznamenává červnovou světovou (i tuzemskou) kinopremiéru nového režisérova filmu Elvis (2022), natočeného po devítileté pauze.
Připomínám, že od zítřka do neděle 22. května se ve Varnsdorfu uskuteční pod názvem Panorama Weekend letošní ročník tamní "sedmdesátkové" přehlídky, podle pořadatelů s dosud největším počtem akreditací ze všech dosavadních ročníků (ze 70mm kopií nabídne filmy Playtime, Neúplatní, Porgy a Bess, Vetřelci, Velká čínská zeď a Smrt na Nilu, z 35mm kopií snímky Horská dráha, Zemětřesení a Bitva o Midway). Jak jsem již před časem psal, úplně poprvé v České republice bude ve Varnsdorfu instalován a "předveden" zvukový systém Sensurround, který je s pomocí velkých basových reproduktorů schopen vytvářet nízkofrekvenční zvuky, které doslova "rozvibrují" sál.
Za etalon "transvestitských" filmů je už léta považovaná roadmovie Dobrodružství Priscilly, královny pouště (The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, 1994) Stephana Elliotta, kterou na DVD s českou podporou vydala v roce 2005 společnost MGM (disk tehdy v ČR distribuoval Bonton). Z podobného "ranku" je i komedie Tři muži v negližé (To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar, 1995), kterou o rok později s hereckou trojicí Wesley Snipes, Patrick Swayze a John Leguizamo natočil Beeban Kidron. Disk, který už v roce 2009 vybavila českou podporou (titulky i dabing) společnost Universal (tato "počeštěná" verze DVD se prodávala v Británii a Austrálii), doveze v červnu do tuzemské distribuce MagicBox.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna