ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7138

Datum vydání článku: 16.5. 2022


Short Cuts

Zakladatel Actors Studia a osobité teorie herectví Lee Strasberg, který "vyučil" řadu filmových i divadelních hvězd (Marlon Brando, Robert DeNiro, Al Pacino, Paul Newman, Dustin Hoffman, James Dean aj.), shrnul svou teorii herectví v knize Vysněná vášeň s podtitulem ´Výklad metody herecké práce´. Několik stran z jejího právě vyšlého prvního českého vydání, připraveného Nakladatelstvím Akademie múzických umění, si lze v PDF "prolistovat" na webu vydavatele (tady). Mimochodem, Strassberg si zahrál postavu Hymana Rotha ve filmu Kmotr II (The Godfather: Part II, 1974) Francise Forda Coppoly, který v ČR na BD vyjde v posledním květnovém týdnu.
Ve středu 18. května večer odvysílá kanál ČT3 snímek Až přijde kocour (1963) Vojtěcha Jasného. Byť to v programu není explicitně uvedeno, se značnou pravděpodobností půjde o televizní premiéru restaurované verze filmu, loni uvedené v Cannes a následně i v tuzemských kinech. Od 19. května by měl být snímek nějaký čas volně dostupný v i-vysílání České televize.
Dalším na DVD dlouhodobě vyprodaným filmem Ridleyho Scotta, který v minulosti vydala společnost 20th Century Fox, v českých obchodech jej tehdy distribuoval Bonton a nyní bude znovuvydán v disneyovské reedici prodávané tentokrát MagicBoxem, je křižácký spektákl Království nebeské (Kingdom of Heaven, 2005). Protože film v ČR na DVD před sedmnácti lety vyšel na DVD dvakrát, nejprve v kinoverzi a o něco později v boxu, nabízejícím jak kinoverzi, tak o 50 minut delší director´s cut, je nutné upřesnit, že na červen ohlášená reedice nabídne jednodiskové provedení s kinoverzí snímku.
V červnu si premiéru na "nosičích" odbydou dva české filmy, jejichž účinkování v kinech skončilo finančním "sukcesem". Závěrečnou část "cestovní trilogie" Tomáše Vorla, snímek Cesta domů (2021), pošle MagicBox do obchodů na DVD, zatímco neumětelská komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021) Patrika Hartla se kromě DVD objeví i v "modrém" provedení.
Stevenem Spielbergem produkovaná adaptace slavného komiksu a animovaného seriálu z doby kamenné Flintstoneovi (The Flintstones, 1994) Briana Levanta s Johnem Goodmanem v hlavní roli patřila k nejvýdělečnějším filmům dekády. Na DVD snímek před více než dvaceti lety vydala společnost Universal a disk tehdy v ČR krátce prodával Bonton. Letos v červnu do ČR dorazí reedice, tentokrát distribuovaná MagicBoxem a protože jde technicky o týž disk, který Universal "vyrobil" v roce 1999, bude na něm "čeština" stejně jako tehdy zastoupena pouze dabingem.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna