ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=7136

Datum vydání článku: 14.5. 2022


Dějiny čtení

"Kdyby nějaký spiritista sezval dohromady Bressona, Tarkovského, Richtera, Kubelku a různé další slovutné filmaře, tak by asi zažil velké rozepře a hádky, nikdo by nesouhlasil s nikým. Jen na dvou věcech by se shodli. Na otázku, zda je film umění, by všichni odpověděli: Ne! A na doplňující otázku, zda má cenu pokusit se, aby se přece jen někdy uměním stal, by řekli: Ano! Zkrátka věřím, že nespokojenci dokáží udělat ve filmu víc než ti, kteří už milovníky filmu jsou. Taková skepse vás nepovede k zavržení filmu, naopak! Nutí vás něco zkusit. Když přeložím a obrátím název té Richterovy knížky, tak přátelé budoucího filmu (ve smyslu přátelé umění) musí být nutně nepřáteli filmu dnešního (konkrétně takzvaně artového). Neříkám, že bych si byl jistý, že se tahle utopie jednou stane skutečností." Rozhovor s dramaturgem Ponrepa Milanem Klepikovem zveřejnila DOK Revue. Více tady.
"´Poznámky´ Pavla Branka vychádzajú z konceptu reprezentatívnej vzorky najzaujímavejších lístkov predovšetkým o slovenskom filme. Hlavným cieľom bola pestrosť výberu z hľadiska autorského, druhového, periodického alebo technologického. Výber zároveň preferuje menej známe diela a tvorcov, aspoň čo sa týka domácej filmovej a televíznej produkcie. Opakujú sa v nej napríklad mená Peter Solan, Martin Hollý, Dušan Hanák, Dušan Trančík či Martin Šulík, sú v nej poznámky napríklad o filmoch Rodná zem (1953) Josefa Macha, Naši pred bránami (1970) Ľudovíta Filana, Kangchenjunga (1981) Jána Piroha až po Ticho (2005) Zuzany Liovej, čo je časovo najmladšia poznámka vo výbere." Právě vydanou knihu Poznámky Pavla Branka představil na svém webu Slovenský filmový ústav. Více tady.
"´Po celou historii Noir Film Festivalu jsme se drželi pravidla, že filmy z předchozích ročníků v programu neopakujeme. S jubilejním 10. ročníkem jsme se ovšem rozhodli udělat výjimku, a právě v rámci kulatého výročí připomenout programové perly z historicky 1. Noir Film Festivalu, který se v srpnu 2013 konal na hradě Kokořín,´ říká dramaturgyně festivalu Jana Bébarová. Návštěvníci a návštěvnice se tak mohou těšit na Humphreyho Bogarta v ikonické roli Phila Marlowa v adaptaci románu Raymonda Chandlera Hluboký spánek (The Big Sleep, 1946), oscarovou roli Joan Crawford v Mildred Pierce (1946) podle literární předlohy Jamese M. Caina či zákeřnou femme fatale v podání Gene Tierney v technicolorovém skvostu Smrtelný hřích (Leave Her to Heaven, 1945). Čtveřici filmů v sekci ´To nejlepší z 1. ročníku´ uzavře Líbej mě až k smrti (Kiss Me Deadly, 1955), ve kterém režisér Robert Aldrich převrátil naruby noirovou tradici předchozích patnácti let." Podrobnosti o programu letošního Noir Film Festivalu zveřejnil web 25fps. Více tady.
"Různí umělci, jedno společné téma. Pražská Galerie La Femme otevřela další ze série takzvaných Domácích úkolů. Zadání znělo jasně: pocta filmovému umění. Velikány, jako jsou Fellini, Forman, Menzel nebo Godard, do svého vidění přebarvili Roman Brichcín, Rudolf Brančovský či Marián Komáček. Čeští a slovenští umělci si mohli vybrat svůj oblíbený film nebo konkrétní scénu z něj. Nemohli chybět Postřižiny a Rozmarné léto Jiřího Menzela, Amarcord Federika Felliniho, Velká země s Gregorym Peckem, Erotikon, Sedm statečných, Na samotě u lesa nebo Vetřelec." Reprodukce netradičních "filmových" obrazů jsou k prohlédnutí v textu na Novinkách. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna