ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=6441

Datum vydání článku: 13.7. 2020


Short Cuts

Kauza (ne)vydá(vá)ní pamětí Woodyho Allena Apropos of Nothing (Co se týče ničeho) byla v březnu předzvěstí událostí, které vyvrcholily před pár dny přenesením čistokrevných tálibánských praktik v zacházení se sochami a dalšími kulturními statky do USA i některých evropských zemí. Střední Evropa je - díkybohu! - v přejímáni progresivistických novinek výrazně pozadu za "krásným novým světem", a tak vydání českého překladu knihy, který v prosinci chystá Argo, doufejme žádní magoři v červených baretech nezablokují.
V tomto týdnu se na programu ČT2 objeví dva filmy Alfreda Hitchcocka. Dnes, tj. v pondělí 13. července, to bude adaptace románu Daphne du Maurierové Mrtvá a živá (Rebecca, 1940) a v neděli 19. července Psycho (1960). Oba filmy ČT2 uvede v dabingu, samozřejmě s možností jejich spuštění s originálním zvukem a českými titulky pro neslyšící.
Před několika dny jste si na Zóně mohli přečíst soupis všech 32 filmů, pod nimiž je dosud coby restaurátor podepsán Národní filmový archiv. Ještě letos se seznam rozroste o další položku, která ale srdce cinefilů obávám se příliš nerozbuší - na prosinec totiž NFA ohlásil kinopremiéru restaurované verze pohádky S čerty nejsou žerty (1984) Hynka Bočana.
Dnes v Británii vychází ve světové BD-premiéře sedmihodinový dokument CzechMate – Hledání Jiřího Menzela (CzechMate: In Search of Jirí Menzel, 2018) indického režiséra Shivendry Singha Dungarpura, připravený společností Second Run. Jak už jsem svého času psal, v bonusové části BD jsou i Menzelovy famácké snímky Domy z panelů (Prefabricated Houses, 1959) a Umřel nám pan Foerster (Our Mr. Foerster Died, 1963).
Recenzní web DVDFreak se důkladně věnoval jednomu z bonusů britské BD-edice Cesty do pravěku (Journey to the Beginning of Time, 1955), totiž "rekonstruované" podobě dávné americké distribuční verze Zemanova snímku (recenzi s řadou screenshotů najdete tady). K tématu se hodí připomenout, že o rozdílech mezi oběma verzemi filmu už před čtrnácti lety v textu nazvaném "Cesta do pravěku na americký způsob" psal na Nostalghia.cz Petr Gajdošík (tady).


Copyright © 2002 - 2024, Zóna