ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=6439

Datum vydání článku: 11.7. 2020


Dějiny čtení

"Allen si dal práci a sepsal vlastní obhajobu, která má podobu brutální obžaloby bývalé partnerky, s níž strávil dekádu života a svého času představovali snový pár. Ten se ale dávno rozplynul a aktuálně zhmotnil v pasáž, z níž se čtenář vynoří nepříjemně ulepený. Kromě nového pohledu na uvažování Woody Allena je tak kniha i potvrzením, že do toho, co se stalo nebo nestalo, nevidí nikdo jiný než přímí účastníci - a čtení jejich verzí žádné ´prozření´ nepřinese." O knižních memoárech Woodyho Allena napsala v Respektu Jindřiška Bláhová. Více tady.
"Schorm se při využití biblických aluzí odklání od idealismu a navazuje na existencialistickou tendenci. S tímto odklonem souvisí i režisérův pesimismus. Otázkou zůstává, nakolik je tvůrce nedůvěřivý vůči možnostem člověka nechat se morálně obohatit biblickým mýtem a nakolik vůči mýtu samotnému." O biblických variacích ve filmech Evalda Schorma napsal ve Filmovém přehledu Andrej Chovanec. Více tady.
"Súčasťou prehliadky Fellini 100 v Kine Lumiere je výstava devätnástich reprodukcií kreslených obrázkov nazvaná Federico Fellini: Kniha snov. Vystavené kresby vo foyer kina sú z Felliniho denníka, ktorý si na radu psychoanalytika Ernsta Bernharda viedol od 60. do 90. rokov minulého storočia. Počas tohto obdobia dôsledne formou obrázkov, poznámok a skíc dokumentoval svoje sny a nočné mory, ktoré nazýval ´čarbanice, náhlivé a nesúrodé poznámky´." Bratislavské Kino Lumiere uvede čtyři restaurované filmy Federica Felliniho. Více tady.
"Podle toho, jak jsem to teď spočítala, tak ve sbírce je zhruba 1.500 rozhovorů se zhruba 750 narátory. Do toho teď už počítám samozřejmě i ty nejnovější věci, co vznikly v posledních letech." Rozhovor s Marií Barešovou o sbírce orální historie Národního filmového archivu vyšel ve Filmovém přehledu. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna