ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=6424

Datum vydání článku: 27.6. 2020


Dějiny čtení

"Daleká cesta Alfréda Radoka je jedním z nejpůsobivějších filmů o holocaustu, jaký jsem kdy viděl (včetně Noci a mlhy, Schindlerova seznamu, Šoa, Démantů noci aj.). Mezi nimi je zcela jedinečný. Nepoužívá emocionální manipulaci - Radok nechává propagandu mluvit samu za sebe, což má devastační účinek. Byl jsem zcela unešený." Na serveru DVDBeaver se objevila recenze britského BD s Radokovým snímkem Daleká cesta (Distant Journey, 1949). Více tady.
"Daňa Horáková proti sobě bezpochyby popudí Juráčkovy ctitele a obdivovatele. Nikdo neslyší rád, že jeho idol je ´emocionální a mravní nedonošenec´. Juráčkovy deníky a vzpomínky Dani Horákové je možné číst skoro jako paralelní texty, srovnávat, jak interpretují tutéž situaci. Podobně lze paměti Dani Horákové vnímat jako postřehy o vztazích československých disidentů doma a v exilu. Nebo si všímat, jaké otázky Horáková v textu o Juráčkovi klade. A zda na ně, s odstupem více než 30 let po Juráčkově smrti v květnu 1989, umí uspokojivě odpovědět." O knize O Pavlovi Dani Horákové, vydané Torstem, napsal na Aktuálně Petr Vizina. Více tady.
"Revidovaný text jsem zaslal editorům v JFNM... a následovalo další čekání. Uplynulo jaro 2019, a taky léto, podzim, zima (jako ve filmu Ki-duka Kima). Během této doby údajně ve Wayne State University Press proběhly zásadní personální změny, které zapříčinily toto velké zpoždění." Milan Hain na svém blogu popsal čtyřletou snahu o publikaci jeho textu o filmech Huga Haase v anglicky psaném zahraničním časopise. Více tady.
"Opuštěný autobus, který si ´zahrál´ ve snímku ´Útěk do divočiny´, byl odstraněn. Stál za tím narůstající počet turistů, kteří se během jeho návštěvy dostali do problémů. Ze stezky před národním parkem pomohl vrak zvednout americký armádní vrtulník. Místní starosta uvedl, že je to velká úleva." O pomyslné "tečce" za snímkem Útěk do divočiny (Into the Wild, 2007) Seana Penna, před lety vydaným na DVD s českou podporou Paramountem, napsaly Lidovky. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna