ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=6329

Datum vydání článku: 28.3. 2020


Dějiny čtení

"Když na podzim vyšla ´Encyklopedie akčního filmu´, měli jsme z toho obrovskou radost. A radost jsme měli i z toho, jak hezky se prodávala a kolik z vás potěšila na vánoce. Z pultů knihkupectví zmizela knížka překvapivě rychle a dost často nám píšete, kdy bude dotisk. Tak už psát nemusíte, protože dotisk už je. ´Encyklopedie akčního filmu´ je zpátky a pokud jste ji napoprvé nesehnali, máte možnost mít ji teď. Váhat byste však neměli ani tentokrát." Kniha redaktorů Moviezone Václava Rybáře, Matěje Svobody a Petra Cífky Encyklopedie akčního filmu vyšla v osmisetkusovém dotisku. Více tady.
"Během psaní scénářů jsme s Antonionim velmi často vymýšleli hlouposti, někdy jsme kvůli zábavě hráli i různé hry a pořádali něco jako soutěže. V čase ´Dobrodružství´ jsme například mačkali papíry do kuliček, které jsme pak házeli do popelníku umístěného daleko od pohovky a stolu. Vítězem byl samozřejmě ten, kdo měl nejpřesnější hody." Sto let od narození Tonina Guerry připomněla Nostalghia překladem čtyř scenáristových vzpomínek na čtyři italské režiséry. Více tady.
"Herečka Mia Farrowová a její adoptivní dcera Dylan proti režisérovi dlouhodobě vedou kampaň, v níž ho obviňují z incestní pedofilie. Allen prý Dylan obtěžoval jako sedmiletou holčičku. On to ale odmítá s tím, že se mu exmanželka mstí, protože ji opustil s její adoptivní dcerou, s níž žije dodnes. Sám teď v knize tvrdí, že Mia Farrowová se svým synem Ronanem spala v posteli do jeho jedenácti let. A byla přitom úplně nahá. ´Vzala si ho k sobě do ložnice, do své postele, a zdůvodnila to tím, že ho musí kojit. Tvrdila mi dokola, že ho hodlá kojit roky, že antropologické výzkumy kmenů dokazují pozitivní vliv kojení mnohem delšího, než je zvykem na Upper West Side,´ píše Allen." Předpokládám, že je nejen mým přáním, aby ohlášenou, zrušenou a nakonec přece jen vyšlou autobiografii Apropos of Nothing (Co se týče ničeho) Woodyho Allena zfilmovali bratři Coenové. Více tady.
"Casanova se promítal v kapli Šporkova paláce praskající ve švech, i když 80 procent diváků tomu, co se na plátně říkalo, nerozumělo. Důležité bylo vidět aspoň kus. Při rvačce o místa se ohledy nebraly, vzpomínám na Josefa Kemra, na kterého zbyla židle za sloupem, takže viděl jen polovinu plátna, ale vydržel. Z horečnaté atmosféry v sále a bizarních dějů na plátně mi uvázl moment, kdy při scéně s obryní v kádi v cirkuse zazní česká věta ´kroutí se jako had´. Dodnes nevím, jestli se mi to zdálo, ale protože Felliniho obklopovaly i české dámy, mohl něco takového do svého panoptika vsunout." Felliniovský portrét napsala pro Českou pozici Jana Machalická. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna