ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=6265

Datum vydání článku: 25.1. 2020


Dějiny čtení

"Tento přehled toho nejlepšího, co akční film nabízí, je stejný jako žánr samotný – svižný, zábavný a také poněkud sexistický. Evidentně zrozena z těch nejlepších úmyslů, kniha pánů Cífky, Rybáře a Svobody rozhodně přináší detailní a erudovaný pohled na tyto ´pokleslé´ produkty filmového průmyslu, ale zároveň je jejich textu potřeba dost odpouštět, podobně jako některým z filmů, o kterých píšou." O knize Encyklopedie akčního filmu redaktorů Moviezone Václava Rybáře, Matěje Svobody a Petra Cífky napsala ve 25fps Barbora Kaplánková. Více tady.
"Mezi bonusy najdete například krátkometrážní dokument ´Jak vzniká film´, představující princip kinematografu a prvních přístrojů sloužících k filmování. Cenný je také soubor nesestavených záběrů Prahy z roku 1912, nazvaný ´Stará Praha´ a navazující na Kříženeckého exploraci tuzemské metropole ve filmech jako ´Jízda Prahou otevřenou tramvají´." Podrobnosti o DVD a BD edici filmů Jana Kříženeckého napsal pro Filmový přehled Martin Šrajer. Více tady.
"S Františkem Vláčilem jsme byli z nové vlny šedesátých let vyvržení: divili se, že točíme ´blbosti´ o křižácích, když teď frčí cinéma vérité. Jenže já měl vždycky za to, že historky ze života patří do života, a ne do filmu. Vyznával jsem jinou poetiku než moji spolužáci Menzel, Juráček, Chytilová, Schorm." Rozhovor se spisovatelem a scenáristou Vladimírem Körnerem vyšel na Novinkách. Více tady.
"Passerovy americké snímky povětšinou svazuje žánr, nejsou autorské ve smyslu, který do kinematografie zavedla nová vlna, byť v hledání svého osobního naplnění žánru zůstává Passer stále tvůrčí a přitažlivý. Čeští diváci se k jeho americkým dílům běžně nedostanou, ale když se tak díky České televizi občas stane, je to výborná podívaná. Autor tohoto textu ´Cutterovu cestu´ poprvé nechytil od začátku, a tak byl v závěru překvapen, kdo tohle výborné drama natočil - a říkal si, jaká je škoda, že tuto část Passerovy umělecké cesty neznáme víc." Passerovský komentář napsal po jeho skonu i Petr Fischer. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna