ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=6264

Datum vydání článku: 24.1. 2020


Short Cuts

O počínajícím restaurování vizionářského debutu Alfréda Radoka Daleká cesta (1949) jsem na Zóně psal už loni, včetně informace, že po budoucím uvedení do kin vyjde i na DVD a BD. Národní filmový archiv včera oznámil, že světová premiéra restaurované verze proběhne za měsíc na Berlinale. Ve studiích UPP a Soundsquare měli při restaurování k dispozici originální negativ obrazu, duplikátní negativ zvuku, dva duplikační pozitivy a sedm kombinovaných kopií z různých období, z toho dvě na 16mm filmu. Sken byl proveden z duplikačního pozitivu, který byl v sedmdesátých letech minulého století zhotoven z originálního negativu.
Před pár dny vyšlo čtvrté, tedy poslední loňské číslo Filmu a doby. Tematem čísla (viz obsah tady) je sci-fi, značná pozornost je věnována snímku Ad Astra (2019) Jamese Graye, který shodou okolností za týden vychází na DVD, BD i UHD.
"Počeštěné" DVD s hudební komedií Bratři Bluesovi (The Blues Brothers, 1980) Johna Landise se v ČR prodávalo před neuvěřitelnými devatenácti lety, v roce 2001, kdy disk vydaný Universalem krátce distribuoval Bonton. Za týden se jeho českými titulky vybavená reedice objeví na polských e-shopech.
Sto let od narození Federica Felliniho připomíná program ČT art čtyřdílným cyklem, který zítra, tedy v sobotu 25 února, nabídne snímek Osm a půl (Otto e mezzo, 1962) a o týden později Amarcord (1974).


Copyright © 2002 - 2024, Zóna