ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=6258

Datum vydání článku: 18.1. 2020


Dějiny čtení

"Rozhodně nejlepším bonusem je ovšem Film o filmu, který natáčela režisérova dcera Vivian. Ten poodhalí Kubrickův tvůrčí proces a ukáže, že natáčení s ním nebylo jednoduché. Je tu vidět jeho psychický tlak na herce i záliba v detailech, kdy některé scény se opakovaly až stokrát, což nebylo výjimkou. Dokument je navíc možné si pustit i s komentářem režisérky, který také poskytne několik raritních informací." O loni vyšlém BD se snímkem Osvícení aka Shining (1980) Stanleyho Kubricka napsal pro Kulturu21 Vratislav Šálek. Více tady.
"Každé restaurování filmu vyžaduje rozsáhlé bádání, které v případě Extase zahrnovalo i pátrání po dochovaných notových materiálech k filmové hudbě Giuseppe Becceho, skladatele proslulého spoluprací s Fritzem Langem či F.W. Murnauem. Becceho pozůstalost se nachází ve sbírce Deutsches Filminstitut Filmmuseum ve Frankfurtu nad Rýnem, díky němuž se podařilo zrekonstruovat části původní filmové partitury." Kompletní tisková zpráva NFA o restaurované Extasi (1932) Gustava Machatého vyšla na 25fps. Více tady.
"Technologie MicroLED s sebou přinese i jednu doslova revoluční inovaci – modulárnost. MicroLED obrazovky jsou totiž tvořeny bezokrajovými segmenty o rozměrech přibližně 30 × 30 centimetrů, které lze díky bočním konektorům zacvaknout do sebe a vzájemně propojit do funkčního celku. To dává možnost ´poskládat´ si doslova obří obrazovku, která bude odpovídat vašim prostorovým a finančním možnostem. Navíc televizor dorazí rozložený v menších krabicích, což usnadní přepravu a montáž." Zajímavý text o blízké budoucnosti televizní techniky publikoval Technet. Více tady.
"Hra o hře, která v rozhlasovém studiu právě vzniká. To je Mimořádný program č. 7, rozhlasová hra Federica Felliniho. Velikán italského filmu ji napsal v roce 1943, její česká inscenace s Miroslavem Donutilem v hlavní roli vznikla roku 2002 a stanice Vltava ji 21. ledna uvede u příležitosti Felliniho stovky." K felliniovskému jubileu uvede Český rozhlas jeho rozhlasovou hru. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna