ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=6251

Datum vydání článku: 11.1. 2020


Dějiny čtení

"Ačkoli Ivan Passer větší část života strávil ve Spojených státech, jeho jméno se nesmazatelně zapsalo do zlatého fondu české kinematografie. Patřil k slavné generaci filmových tvůrců šedesátých let, jako scenárista se podílel na filmech Miloše Formana a sám natočil dodnes ceněný snímek Intimní osvětlení." Ve věku 86 let zemřel režisér a scenárista Ivan Passer. Nekrolog, vydaný ČTK, přetiskly Lidovky. Více tady.
"U některých bijáků jsme průšvih očekávali už měsíce (a roky) před premiérou, některé nás nemile překvapily až při součtu tržeb za první víkend v kinech, ale všechny filmy mají jedno společné – desítky a stovky milionů dolarů, které kvůli nim musela odepisovat nešťastná hollywoodská studia." Zajímavé čtení o největších kasovních průšvizích roku 2019 napsal pro Moviezone Jiří Pospíšil. Více tady.
"Paralelní sekce Forum se u příležitosti svého padesátého výročí vrátí ke své první edici z roku 1971 a nabídne celou tehdejší selekci jednadvaceti filmů. K vidění budou například klasické filmy Sčastě ruského autora Alexandra Medvědkina nebo Posedlost Luchina Viscontiho, dále pak Obřad japonského režiséra Nagisy Óšimy a snímky Alexandera Klugeho, Chrise Markera či Dušana Makavejeva." První informace o programu blížícího se Berlinale vyšla v Cinepuru. Více tady.
"Nedávno jsem se bavil s člověkem, u kterého, jakožto majitele blu-ray přehrávače a AV receiveru s reproduktory, jsem tak nějak automaticky předpokládal, že má základní přehled o jednotlivých audioformátech, které jsou na blu-ray discích k dispozici, jak je poslat do receiveru, a co a kde nastavit, aby z toho vymáčknul maximum. Omyl, nevěl ani ň, pro něj bylo všechno surround 5.1 a o datovém toku vůbec netušil." Zajímavý rozbor audioformátů používaných na BD publikoval na Blu-space Jiří Vodička. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna