ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=6222

Datum vydání článku: 14.12. 2019


Dějiny čtení

"Zpravidla první prosincový víkend se každoročně koná udílení cen Evropské filmové akademie – letos opět v Berlíně. Dvě jména třicátého druhého předávání byla známa už dlouho dopředu – Werner Herzog převzal Cenu za celoživotní dílo a Juliette Binoche dostala cenu European Achievement in World Cinema, kterou se každoročně oceňují původem evropští tvůrci, jenž se proslavili na poli celosvětové kinematografie." K udílení "evropských Oscarů" se vrátil web 25fps. Více tady.
"Od mládí byl solitérem, který veškerý svůj čas věnoval práci. Film a přemýšlení o něm pro něj znamenaly doslova způsob existence. I ve stáří stále docházel do knihovny NFA a jako věrný divák do kina Ponrepo. Byl neobyčejně odborně fundovaný, ale nedával to příliš najevo. Působil jako nesmírně skromný člověk, který stoicky snášel svou osamělost, zároveň však měl osobitý smysl pro humor." Nekrolog filmového teoretika a kritika Jana Svobody (1940-2019) vyšel ve Filmovém přehledu. Více tady.
"Potomkovi své první ženy z jejího druhého vztahu říkal Miloš Forman ´skorosyn´, též ´anošika´ čili opak nešiky, nebo Bob. Jejich setkávání teď popsal Radim Kratochvíl v knize ´Ecce homo Forman: Miloš Forman pohledem blízkých´. Důvěrný cestopis doplňují vlastní vzpomínkou na Miloše Formana osobnosti jako Eva Zaoralová, Michael Douglas, Treat Williams nebo nedávno zesnulý Jan Schmidt, jenž mu asistoval při natáčení Amadea." O novém přírůstku do "formanologické literatury" napsala Mirka Spáčilová. Více tady.
"Asi vám neuniklo, že se před pár dny vyhlašovaly nominace na každoroční Zlaté Glóby. Ty bývají považovány za předskokany Oscarů a vždy ledacos naznačí už měsíce před rozdáváním plešounů v Kodak Theatre. Co naznačily letos? Především to, že streamovací gigant mění celý Hollywood ještě větší rychlosti, než jsme předpokládali. Jen pro pořádek - Netflix se dočkal požehnaných 17 filmových nominací s tím, že v té nejprestižnější kategorii hodnotící nejlepší dramata roku bral hned 3 z 5 nominací." Další důkladnou "netflixovskou" analýzu napsal pro Moviezone Jiří Pospíšil. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna