ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=6010

Datum vydání článku: 18.5. 2019


Dějiny čtení

"Retrospektivu letos festival věnuje jednomu z velikánů filmové režie klasického období amerického filmu Williamu Wylerovi. Ozdobou sekce budou ikonické snímky ´Prázdniny v Římě´ či ´Ben Hur´. Sekce ´Filmová čítanka´ se zaměří na francouzskou novou vlnu a představí pestrou krátkometrážní tvorbu i celovečerní debuty režisérů jako François Truffaut, Agnes Vardová či Jacques Rivette. Hostem sekce bude Michel Marie, emeritní profesor pařížské Sorbonny, který je autorem první odborné studie o nové vlně s názvem ´Nová vlna aneb umělecká škola´ nebo knih o díle Jeana-Luca Godarda." První informace o programu letošní Letní filmové školy zveřejnil web 25fps. Více tady.
"Je veřejným tajemstvím, že na luxusních jachtách kotvících v zálivu a v pětihvězdičkových hotelích na promenádě se děje víc než dojednávání filmových obchodů. Luxusní eskort je součástí koloritu. Reportér deníku New York Times popsal v loňském článku situaci, kdy mu během deseti minut po vstupu do luxusního hotelu nabídly za 600 euro své služby dvě ženy. ´Cannes je oslava mužských mozků a ženské krásy... řada prominentních zástupců filmového průmyslu si platí modelky nebo společnice jako festivalový doprovod,´ citoval pak loni Guardian bývalou filmovou kritičku deníku Times a v současnosti aktivistku v kampani Time´s Up s tím, že to ´vysílá vůči režisérkám znepokojivou zprávu, čeho si muži, kteří rozhodují, vlastně cení´." Angažované zpravodajství Respektu o sexuálním obtěžování na festivalu v Cannes jde letos až na hranici sebeparodie. Více tady.
"V roce 2006 začalo být pomalu jasné, že 8,5 GB na dvouvrstvém DVDčku nepostačuje rostoucím nárokům spotřebitele šilhajícího po HD televizi, a tím pádem muselo dojít ke známému souboji HD-DVD vs. Blu-ray. Vítěz je notoricky známý a vy si i dnes jistě nějaký modrý disk koupíte. Bohužel pro hollywoodská studia však nedošlo k plánovanému nahrazení DVD. Blu-ray je dodnes spíše doplňkem, který se těší popularitě hlavně díky sběratelům syslícím doma steelbooky a jiná sběratelská balení. Kdepak, modrý disk promine, ale budoucnost domácí zábavy si pro sebe ukradl Netflix a jeho následovníci." Detailní pohled na změnu trendů v hollywoodských tržbách napsal pro Filmtoro Jiří Pospíšil. Více tady.
"Nemám chuť argumentovat, proč frustrované feministky, píšící udání na slavné, že je kdysi poplácali po zadku a pak z toho už nic nebylo, mě neoslovují a jsou mi vyloženě odporné. Prostě to tak je, nehodlám se za to stydět a hodlám ve svém nemoderním názoru veřejně setrvat. Pravděpodobně se rozejdu s dobrou polovinou svých levicových přátel, kteří jsou okouzleni současným progresivistickým kulturním diskursem, pijí sojové latté bez lepku a přikusují k tomu farmářskou biosušenku s příběhem. Pravděpodobně budu dál mluvit o sexuálně frustrovaných feministkách stejně sprostě jako dosud. Ještě hůř budu mluvit o některých mladých politicích a političkách, případně jejich novinářích a novinářkách, vyžívajících se v obhajobě rovnátek pro všechny. Pravděpodobně budu dál koukat na filmy s Alainem Delonem a Jeanem Gabinem, plných genderových stereotypů, sexistických narážek a vykouřených gauloisek bez filtru a smutně přemýšlet o časech, kdy auta měla tvář, benzín nevoněl po biolihu, muži byli muži a ženy ženami." K nejnovější kampani mladých "progresivistů" (pro starší generaci: svazáků), tentokrát cílené na Alaina Delona, si své napsal Štěpán Kotrba. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna