ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=5812

Datum vydání článku: 3.11. 2018


Dějiny čtení

"Byly ale časy, kdy rozhodně měl co nabídnout, bylo toho hodně a bylo to krásné. A pořád je. Proto jsme sestavili s jistou mírou nadhledu žebříček sta nejlepších českých a československých filmů, tak jak to vidíme a cítíme my, samozřejmě i s jistým přihlédnutím jak k hlasu lidu, tak k odborníkům a akademikům. Trošku tu nehledejte, ale suchopárný výčet kanonizovaný klasik taky ne." Redakce Moviezone sestavila svůj výběr 100 nejlepších českých filmů všech dob, nezapomenutelný už kvůli pátému místu snímku Marečku, podejte mi pero! (1976) Oldřicha Lipského (byl tedy zařazen o jedenáct míst před Marketu Lazarovou). Více tady.
"Jako první v České republice jsme vyzkoušeli televizor s 8K rozlišením, který v příštích týdnech přijde na český trh. Možná si při pohledu na rozlišení klepete na čelo, ale zbytečně. Díky vytrénované umělé inteligenci dokáže i obraz nižší kvality významně vylepšit a obří rozlišení obrazovky využít." Zajímavý text o schopnostech prvního televizoru s rozlišením 8K na českém trhu vyšel na Technetu. Více tady.
"Než se filmy začaly objevovat na elektronických nosičích, byla jejich projekce z filmového pásu jedinou možností, jak je spatřit. Dočteme se rovněž, z jakých zdrojů Filmový archiv coby paměťová instituce (řečeno nyní aktuálním termínem) vznikal, jak jeho pracovníci sháněli unikátní kopie dávno zapomenutých filmů českých i zahraničních, třeba ze zásob dosluhujících putovních biografů, jak přemlouvali soukromé sběratele; jsou zde přetištěny výmluvné úryvky z korespondence s nimi." O knize Jana Trnky Český filmový archiv. Institucionální vývoj a problémy praxe, vydané Národním filmovým archivem, napsal na Artzóně Jan Jaroš. Více tady.
"Po vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava se stal Zborov politicky nepřijatelným a na sklonku léta 1939 bylo jeho promítání úředně zakázáno. Na programy kin se vrátil na krátkou dobu po osvobození v roce 1945 a ještě roku 1947 se octl na seznamu výchovných filmů vhodných pro školy. Po únoru 1948 se jeho stopa ztrácí až do konce osmdesátých let, kdy se o filmech s legionářskou tematikou začalo opět mluvit." O restaurovaném snímku Zborov (1938) J.A. Holmana a Jiřího Slavíčka, který vstoupí do kin 8. listopadu a ještě letos by měl vyjít i na DVD, píše ve Filmovém přehledu Alena Šlingerová. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna