ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=5738

Datum vydání článku: 21.8. 2018


Short Cuts (modře)

Od včerejška je na britských e-shopech skladem BD se snímkem Panna zázračnica (The Miraculous Virgin, 1966) Štefana Uhera, vydané ve světové "modré" premiéře společností Second Run z restaurovaného masteru, poskytnutého Slovenským filmovým ústavem. Na BD je i Uherův středometrážní dokument Poznačení tmou (1959).
Na serveru DVDBeaver se objevila screenshoty bohatě vybavená recenze criterionského disku s Tarkovského snímkem Andrej Rublev (Andrej Rubljov, 1966), který za oceánem vyjde 25. září. Kombo obsahuje jak dobře známou kinoverzi filmu, tak ve světové premiéře na BD vydaný o cca 20 minut delší sestřih, uvedený v roce 1968 v Cannes pod názvem Andrejovy pašije (Strasti pa Andreju / The Passion According To Andrei, 1968). Jak recenze prozrazuje, Criterion zvolil dnes už málokdy vídané řešení, kdy delší sestřih bude vybaven nevypinatelnými anglickými titulky. Recenzi najdete tady.
Zcela jistě nejočekávanější UHD s klasickým snímkem letošního roku, 2001: Vesmírná odysea (2001: A Space Odyssey, 1968) Stanleyho Kubricka, už má datum tuzemské premiéry - MagicBox ho do obchodů rozveze ve středu 31. října. Připomínám, že zdrojem nového přepisu je 4K-sken ze sedmdesátimilimetrového negativu, masterovaný pod supervizí Christophera Nolana.
Termín vydání criterionské BD-edice Malickova Stromu života (The Tree of Life, 2011), nabízející ve světové premiéře kromě kinoverze i nový Malickem vytvořený "cut" delší o téměř padesát minut, byl posunut na 11. září. Zajímavá je i informace, že Criterion chystá na 19. listopadu uvedení disku na britský trh - toto provedení bude samozřejmě mít (na rozdíl od zámořského) evropské "kódování" a bude tedy bezproblémově přehratelné i na přehravačích prodávaných v ČR.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna