ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=5721

Datum vydání článku: 4.8. 2018


Dějiny čtení

"V knize se volně prolíná a svým způsobem i doplňuje dějová část románu se zápisy snů, filmových i divadelních scénářů, deníkových záznamů z cest do Afriky a Oceánie, rozhovorů, úvah a postřehů jak o vlastní tvorbě, poezii a výtvarném umění, o surrealistické skupině, tak o dnešní společnosti, politice a současné pokleslé civilizaci a jejím pokračujícím úpadku." O knize Jana Švankmajera Cesty spasení, vydané nakladatelstvím Dybbuk, napsaly Lidovky. Více tady.
"Do Česka poprvé míří akce ´Matrix Live – Film in Concert´. Projekci kultovního filmu 8. září v Kongresovém centru doprovodí Filharmonici města Prahy a Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy. Dirigovat bude autor soundtracku, skladatel Don Davis. ´Pražský koncert bude v evropském měřítku unikátní. Dosud totiž v Evropě nebyla projekce Matrixu s účastí sboru,´ říká za organizátory Nikola Bojčev. Na jednom pódiu se sejde víc než sto čtyřicet hudebníků." O chystané projekci snímku Matrix (1999) s živým orchestrem napsala iDnes. Více tady.
"Po loňské pětici sci-fi filmů se letos Projekt 100 zaměří na muzikál. Pětice zvolených filmů je dostatečně různorodá geograficky (2 americké, 1 evropský, 1 český, 1 australský film), dobou svého vzniku (1952–2001) i dílčími tématy objevujícími se v jednotlivých filmech. Těmi jsou: jeden z nejlepších muzikálů, které kdy spatřily stříbro plátna, výtečná romantická komedie, hravá satira na Hollywood 20. let i mimoděčná historická lekce o jedné z klíčových etap vývoje kinematografie ´Zpívání v dešti´ Stanleyho Donena a Genea Kellyho, western po česku o whisky, limonádě, padouších a hrdinech ´Limonádový Joe aneb Koňská opera´ režiséra Oldřicha Lipského, parodie Jima Sharmana na béčkové horory ´Rocky Horror Picture Show´, jeden z nejslavnějších muzikálů z Broadwaye v neméně slavné filmové adaptaci Miloše Formana ´Vlasy´ a postmoderní spektákl pod taktovkou Baze Luhrmanna s nepřekonatelným soundtrackem a skvělými pěveckými i tanečními čísly ´Moulin Rouge´." Tiskovou zprávu o podobě letošního Projektu 100 zveřejnila mj. i Kultura21. Více tady.
"V rámci 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary byla slavnostně představena znělka letošního 22. ročníku Ji.hlavy. Jejím autorem je slavný režisér francouzské nové vlny Jean-Luc Godard. ´Letošní Godardova znělka rozvíjí sérii výjimečných počinů, které pro Ji.hlavu vytvořili například Godfrey Reggio, Jan Němec nebo Jóhann Jóhannsson. Formát festivalové znělky je malým filmem, osobním haiku. A Jean-Luc Godard i v minutovém a minimalistickém formátu zůstal věrný své metodě vrstvení významů a citací. S každým zhlédnutím se otevírají nové možnosti čtení,´ uvedl ředitel ji.hlavského festivalu Marek Hovorka." Godardova znělka pro říjnový jihlavský festival je k prohlédnutí na 25fps tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna