ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=5553

Datum vydání článku: 17.2. 2018


Dějiny čtení

"Konec osmdesátých let přinesl velký zlom v Day-Lewisově herecké kariéře. Režisér Philip Kaufman ho obsadil do hlavní role milostného dramatu Nesnesitelná lehkost bytí (1988), adaptace stejnojmenného románu Milana Kundery. Kvůli roli záletnického lékaře Tomáše, jehož život poznamená sovětská invaze do Československa v roce 1968, se Day-Lewis dokonce začal učit česky. Film sám sice dodnes vyvolává velmi rozporuplné reakce (nespokojený s jeho výslednou podobou byl i Kundera), kvalita výkonu, který v něm Day-Lewis podal, je ovšem nezpochybnitelná. Můžeme jen litovat toho, že jeho hereckou partnerkou zde nakonec nebyla původně zvažovaná Veronika Freimanová, jež by coby Tereza mohla být ještě o něco zajímavější než Juliette Binocheová." Portrét dnes již neherce, trojnásobného držitele Oscara Daniela Day-Lewise, napsal do Literárních novin Milan Mundier. Více tady.
"Věra Chytilová byla autorka zásadních děl jako Sedmikrásky, Ovoce stromů rajských jíme, Hra o jablko nebo Dědictví. Proslula formálními a výtvarnými experimenty, ale také ostrou satirou útočící na dobové společenské a morální klima. 12. března si připomeneme 4 roky od její smrti a ve spolupráci s FAMU vám nabízíme kolekci její rané tvorby, kam spadají snímky Zelená ulice, Kočičina, Strop a Žurnál FAMU: první občasník." Čtyři studentské filmy Věry Chytilové jsou k vidění na webu rozhlasové stanice Vltava. Více tady.
"Během prosince 2017 jsme jako už tradičně oslovili členy redakčního okruhu Cinepuru, aby nám pomohli sestavit žebříček nejlepších filmů loňského roku. Hlasující měli uvést pětici nejvýše hodnocených filmů a doplnit ji až patnácti dalšími tituly. Pětice nejlépe ohodnocených filmů vypadá takto: 1. Western (Valeska Grisebach, Německo, 2017), 2. Odnikud (Aus dem Nichts; Fatih Akin, Německo, 2017), 3. Uteč (Get Out, Jordan Peele, USA, 2017). 4. – 5. 120 BPM (120 battements par minute, Robin Campillo, Francie, 2017) a Divý kraj (La región salvaje, Amat Escalante, Mexiko, 2016)." V tištěném Cinepuru číslo 115 je otištěna tradiční redakční anketa o nejlepší filmy roku 2017, na webu Cinepuru se včera objevil výtah z jejích výsledků. Více tady.
"David Fincher patří k nejuznávanějším režisérům současnosti a každý jeho počin je vyhlížen s velkým očekáváním. Jeho filmografie sice není tak obsáhlá a zatím sestává z deseti titulů, každý z nich je ale moderní klasikou. Dva z nich vyšly koncem loňského roku díky společnosti Magic Box na Blu-ray discích, oba ukazují režisérovu genialitu, zároveň ale dvě trochu různé polohy. A není se vlastně co divit, když snímky Sedm a Zodiac, které se staly těmi vyvolenými, od sebe dělí dvanáct let." O dvou "modrých plackách" s filmy Davida Finchera píše v Kultuře21 Vratislav Šálek. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna