ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=5546

Datum vydání článku: 10.2. 2018


Dějiny čtení

"Vysíláme jen a jen české a slovenské filmy nebo filmy, na nichž se čeští a slovenští tvůrci podíleli. A to šest denně, což je ze všech programů nejvíc. Nepřerušujeme je reklamou, nevybíráme je podle ideologických měřítek a necenzurujeme je. A někdy je doslova vytahujeme ze zapomnění. Nebránili jsme se a nebráníme se slovenštině. Vysílání pak doplňujeme o domácí dokumenty a portréty herců." Rozhovor s provozovatelem televizního kanálu CS Film Leošem Pohlem vyšel na Novinkách. Více tady.
"Kromě konverzace s Františkem Vláčilem, Václavem Vorlíčkem nebo Milošem Formanem byl do knihy začleněn také dlouhý dialog s Jiřím Menzelem, dosud dostupný pouze v německé verzi na stránkách časopisu Film und Fensehen z roku 1990. Právě z rozhovoru s režisérem Ostře sledovaných vlaků se nejvíce dozvídáme o autorce samé a jejím tehdejším pohledu na filmy a společnost. Období přestavby Kopaněva v úvodu textu charakterizuje jako ´rizikový porod něčeho kvalitativně nového, co bude potřebovat k přežití zcela novou strukturu i podobu.´ V jedné z otázek se poté vymezuje vůči mladší generaci, která podle ní ´nežila ve světě vyznávaných křesťanských hodnot´ a ´neučila se poznávat tragičnost lidského údělu a potřebu milosrdenství z klasické literatury.´" O Národním filmovým archivem vydané knize Galina Kopaněva. Spatřit a napsat. Filmové kritiky, statě a rozhovory napsal do Filmového přehledu Martin Šrajer. Více tady.
"Vypili jsme nemálo skleniček a úchvatně popisoval, jak se během natáčení ukázalo, že je film potažmo kritický k danému systému a Barrandov se snažil zabránit v jeho dotočení. Před natáčením závěrečných scén byly odepřeny kostýmy, líčení, peníze na kompars, a tak klíčová davová scéna se dotáčela se spoustou neplacených známých, co si někde posháněli dobové oblečení, sami se líčili a film byl dotočen za neuvěřitelných podmínek." Zajímavou vzpomínku na setkání s režisérem Jiřím Krejčíkem napsal do Literárních novin Alexander Goldscheider. Více tady.
"Českého režiséra a herce Jiřího Menzela letos vyznamená prestižní filmový festival v Berlíně. Udělí mu cenu Kamera Berlinale, která je určena osobnostem, k nimž má přehlídka zvláštní vztah. Ocenění v minulosti dostaly takové osobnosti, jakými jsou herec a režisér Clint Eastwood, režisér Sydney Pollack nebo herečky Jodie Fosterová a Isabella Rosselliniová." O chystaném ocenění Jiřího Menzela na Berlinale napsal iHned. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna