ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=5532

Datum vydání článku: 27.1. 2018


Dějiny čtení

"Všechny dosavadní Alenky zacházejí s Carrollovým textem, jako by šlo o pohádku. Ale Carrollovy knížky o Alence nejsou pohádky, jsou to „záznamy“ snů. Mezi snem a pohádkou je podstatný rozdíl. Zatímco pohádka v sobě skrývá – tu více, tu méně – výchovný aspekt, sen je ryzí říší svobody, bez vztyčeného ukazováčku. Má svoji logiku, která nerespektuje žádná racionální pravidla. Navíc jsem ve svém filmu Carrollovu knížku ne adaptoval do filmové řeči, ale zběsile a subjektivně interpretoval jako souboj se svým dětstvím." Rozhovor s Janem Švankmajerem nazvaný "Ano, i já jsem mizantrop" vyšel v Lidových novinách. Více tady.
"Nejvýznamnější přínos této odborné publikace je v syntéze obecně platných principů a popisu vlastních zkušeností s psaním a nahráváním filmové hudby rukodělně v domácím studiu. Text je prokládán praktickými návody a triky pro nahrávání, názorně ukazující zákulisí muzikantské kuchyně. Připojené komentáře řady filmových profesí a vyznání hudebníků pak doplňují pokus o ucelený pohled na předmět a rozšiřují práci nad rovinu autorovy možná teoreticky omezené, zato ale prožité a stále korigované zkušenosti." O knize Vladimíra Merty "Slyšet neviděné / vidět neslyšené", vydané nakladatelstvím Galén, napsaly Literární noviny. Více tady.
"Naštvaný je Steven Spielberg, který nejspíš čekal větší úspěch než pouhé dvě nominace pro ´Akta Pentagon´, z toho jednu povinnou pro Meryl Streep. Radost má naopak určitě Gullermo del Toro, jehož fantasy romance ´Tvář vody´ bude bojovat o třináct Oscarů. Část z nich jsou samozřejmě za technické kategorie, ale to číslo je i tak úctyhodné. Z celkem velké dálky na del Tora kouká Christopher Nolan s osmi nominacemi za ´Dunkerk´, ´Tři billboardy kousek za Ebbingem´ se sedmi a ´Nit z přízraků´, která na Glóbech celkem ostrouhala, ale teď bude bojovat o šest sošek. Stejně jako ´Nejtemnější hodina´. Indie drama ´Lady Bird´ pak vybojovalo pět nominací a hororový hit ´Uteč´ čtyři." Kompletní přehled tento týden vyhlášených oscarových nominací připravili na Moviezone. Více tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna