ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD ::: http://zona.bloudil.cz

URL článku: http://zona.bloudil.cz/index.php?id=2897

Datum vydání článku: 4.12. 2010


Short Cuts

Jak názorně zdokladoval Ivo Šafus v minirecenzi na serveru DVDInform.cz, nejsou chybějící české titulky jediným problém v tomto týdnu vydaného disku s filmem Až na konec světa (Bis ans Ende der Welt / Until the End of the World, 1991) Wima Wenderse. Disk má totiž podobně vadný authoring jako kdysi nechvalně proslulá edice snímku Knoflíková válka (La Guerre des boutons, 1962) Yvese Roberta - v jeho struktuře není vložen pokyn, kterým je anamorfně stlačený obraz při přehrání zpětně "roztažen" do správného zobrazení (1,85:1), takže při spuštění na TV s poměrem stran 4:3 (neboli 1,33:1) se film nezobrazí ve správné širokoúhlé verzi 1,85:1 (s černými pruhy nahoře a dole), ale vyplní celou obrazovku, což samozřejmě obraz zdeformuje (screenshoty z takto "znetvořeného" snímku Až na konec světa jsou na DVDInform k prohlédnutí tady). Problém lze sice na většině televizorů a přehravačů "ručně" odstranit přenastavováním modů formátu obrazu v menu DVD-přehravače či televize (jak upozornil jeden z debatujících na DVD-diskuzi na Lopuchu, v některých případech je dokonce nutné současně přenastavit jak nastavení televize, tak přehravače), nic to ale nemění na faktu, že disk s Wendersovým filmem je exemplárním příkladem vydavatelského zmetku.
Za dva dny, v pondělí 6. prosince, novinové stánky zrůžoví - vydáním komedie Růžový panter (The Pink Panther, 1963) Blakea Edwardse totiž odstartuje sedmidílná "panteří" série, která kromě pěti již v minulosti vyšlých filmů nabídne v "počeštěné" DVD-premiéře i snímky Kletba růžového pantera (Curse of the Pink Panther, 1983) a Syn růžového pantera (Son of the Pink Panther, 1993). Při této příležitosti vydavatel připravil - a konečně i spustil - stylový web s podrobnostmi o projektu (najdete ho tady).
Tři roky po anketě Filmové dědictví inicioval Jiří Králík vytvoření dalšího seznamu nejvýznamnějších filmů domácí a světové kinematografie, tentokrát nazvaného Kánon filmu. Opět se tak děje pod záštitou ministerstva kultury a za "technické podpory" ČSFD, jak si lze snadno ověřit na webu projektu (tady).
Třetí z filmových "svérázů" Alexandra Rogožkina, Svéráz národního lovu v zimě (Osoběnnosti nacionálnoj ochoty v zimnij period, 2000), se kamenným obchodům úplně vyhne a objeví se v pátek 17. prosince rovnou na stáncích za 59 Kč v řadě Filmag. Vydavatel, společnost Řitka video, v minulosti připravila i první část trilogie, snímek Svéráz národního lovu (Osoběnnosti nacionálnoj ochoty, 1995), zatímco vydavatelem prostředního opusu Svéráz národního rybolovu (Osoběnnosti nacionálnoj rybalki, 1998) byla společnost HCE.
A na konec jedno skvělé "video na víkend". Samu o sobě báječnou taneční scénu z Godardova filmu Banda pro sebe (Bande a part, 1963) kdosi "nastříhal" na o čtyřicet let později kapelou Nouvelle Vague nazpívanou písničku Dance with Me tak přesně, že by to možná ani Godard nepoznal. Posuďte sami tady.


Copyright © 2002 - 2024, Zóna