ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD

Andrej Rublev

ZÓNA - hlavní strana
ZÓNA E-SHOP TEXTY RECENZE KONTAKT
ZÓNA - hlavní strana
OVLÁDÁNÍ
Kompletní seznam recenzí filmů na DVD najdete ve sloupku vpravo. Kliknutím na název filmu bude načtena aktuální recenze.

 
 
NEPŘEHLÉDNĚTE!
Všech 32 zde publikovaných recenzí vzniklo v první polovině roku 2002. Od podzimu 2002 jsem recenze přestal psát, proto se od tohoto data obsah této stránky již nemění (stručné recenze disků, vždy nazvané "Na vlastní oči", zařazuji od podzimu 2002 přímo na hlavní stránku v rámci aktuálního zpravodajství). Pozor - všechny recenze jsou ponechány v původní podobě, to znamená, že některé údaje v nich uvedené již nemusí odpovídat realitě (např. ceny recenzovaných disků, informace o dalších existujících DVD uvedených režisérů atd.).

GHOST DOG - CESTA SAMURAJE
   (3)
Jim Jarmusch, 1999. Původní název: Ghost Dog: The Way of the Samurai.

Artisan 2000. Vydáno v USA. NTSC. Regionálně kódováno (region 1 - USA a Kanada).
116 minut. Barevný. Widescreen 1,85:1 (anamorfní). DD 5.1. Anglicky.
Bonusy: 6 trailerů a TV-spotů, 4 vystřižené scény, dokument o natáčení, filmografie tvůrců a herců, izolovaná hudební stopa, klip.

Boomerang Pictures 2001. Vydáno v Belgii. PAL. Regionálně kódováno (region 2 - Evropa).
111 minut. Barevný. Widescreen 1,85:1 (anamorfní). Anglický DD 5.1. / francouzský DD 5.1. Titulky: francouzské a holandské (vypínatelné).
Bonusy: trailer, 4 vystřižené scény, filmografie herců, fotografie z natáčení, reprodukce plakátů.

     Srovnání dvou DVD-edic s Jarmuschovým filmem Ghost Dog může posloužit jako ilustrativní příklad rozdílného přístupu k výrobě disků za oceánem a na starém kontinentě.

     Práva pro zatím poslední Jarmuschův film, realizovaný v pro něj typické složité koprodukci (JVC, Studio Canal, BAC Films, Pandora Film, ARD/Degeto Film), vykoupil pro region 1 kalifornský Artisan a po ryze americkém způsobu zahltil disk veškerým dostupným bonusovým materiálem. Film v digitálně remasterovaném anamorfním widescreenu 1,85:1 a zvukovém remixu do DD 5.1 je na disku doprovozen půlhodinovým "filmem o filmu" The Odyssey: The Journey into the Life of a Samurai, doplněny jsou čtyři krátké vystřižené scény (v celkové šestiminutové metráži), zvláštní pododdíl trailerů shromažďuje všech šest existujících kinoupoutávek a televizních spotů, ve filmografiích jsou k nalezení podrobné informace o více než desítce herců, ale i o členech štábu a pro informaci je zde umístěn i s filmem nesouvisející klip autorů filmové hudby The RZA. Samozřejmostí je i barevný booklet, pečlivé rozdělení filmu do dostatečného množství tracků pro snadnou orientaci v něm (je jich 27) a třešničkou na dortu je možnost pustit si celý film bez ruchů a dialogů, jen s izolovanou hudební stopou.

     Sáhnete-li vzápětí po evropském vydání, okamžitě vás do očí udeří jeho strohost - sice jde o převzaté vydání z regionu 1, dokonce vybavené copyrightem zámořského vydavatele (Artisan), ale většina bonusů z disku zmizela. Belgický vydavatel se neobtěžoval výrobou bookletu, ze šesti trailerů zůstal na disku jediný, po dokumentu o natáčení stejně jako po izolovaném soundtracku ani stopa, a tak jediným bonusem v pravém slova smyslu jsou čtyři vystřižené scény, dokonce neodlišené trackingem a tedy splývající v jednu. Ad absurdum je šetření dovedeno ve filmografiích tvůrců a herců, kterých zbyla proti americkému vydání jen třetina - jsou zde pouze údaje o hercích ve větších rolích a například u Jarmusche zůstal jen soupis jeho hereckých epizodek, zatímco režijní filmografie schází (sic!). To, že z 27 tracků na zámořském vydání zůstalo jen 16, evropský vydavatelský přístup jen dokresluje...

     Tato "spořivá" evropská nátura je (až na řídké výjimky, které samozřejmě existují) mimochodem vlastní nejen pro disky z produkce menších vydavatelů, ale i pro velká hollywoodská studia a jejich evropská zastoupení. Zámořské obvyklé dvojdiskové edice se v Evropě ztenčují na polovinu, ze zámořské dnes už zcela běžné zvukové dvojvýbavy DTS/DD 5.1 se na evropské disky většinou dostane jen DD 5.1, "tlusté" booklety se ztenčují na list se soupisem tracků... To, že jsem se tento rozdíl rozhodl demonstrovat právě na Jarmuschově filmu, je způsobeno jen tím, že se mi shodou náhod oba disky dostaly krátce po sobě do ruky a mohl jsem tak vycházet nejen z převzatých údajů, ale z přímého srovnání "na vlastní oči a uši" - pro sebe jsem si totiž kdysi pořídil zámořskou edici a nedávno jsem pro kamaráda (bez "čipu" a platební karty) objednával vydání z regionu 2... (otištěno v květnu 2002)



 
seznam recenzí
 

































 Optimalizováno pro IE 5.5 (800 x 600)Copyright © 2002 - 2024, Code by Haireus & Content by ZonaEngine: (pre)Bloudil