ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD

Andrej Rublev

ZÓNA - hlavní strana
ZÓNA E-SHOP TEXTY RECENZE KONTAKT
ZÓNA - hlavní strana
OVLÁDÁNÍ
Kompletní seznam recenzí filmů na DVD najdete ve sloupku vpravo. Kliknutím na název filmu bude načtena aktuální recenze.

 
 
NEPŘEHLÉDNĚTE!
Všech 32 zde publikovaných recenzí vzniklo v první polovině roku 2002. Od podzimu 2002 jsem recenze přestal psát, proto se od tohoto data obsah této stránky již nemění (stručné recenze disků, vždy nazvané "Na vlastní oči", zařazuji od podzimu 2002 přímo na hlavní stránku v rámci aktuálního zpravodajství). Pozor - všechny recenze jsou ponechány v původní podobě, to znamená, že některé údaje v nich uvedené již nemusí odpovídat realitě (např. ceny recenzovaných disků, informace o dalších existujících DVD uvedených režisérů atd.).

NEIL YOUNG - SILVER & GOLD
   (26)
Warner Bros. 2000. Vydáno v USA (recenzovaná verze - existuje ale i vydání pro region 2 včetně ČR). NTSC. Regionálně kódováno (region 1 - USA a Kanada).
62 minut. Barevný. Widescreen 1,85:1 (anamorfní) + 4:3 (1,33:1). Zvuk DD 5.1 + stereo (PCM 48kHz 20 BIT stereo). Vypínatelné anglické titulky.

     Můj oblíbenec Neil Young naštěstí patří k těm, který dbá o vydávání svých videotitulů na DVD, takže na jejich spočítání (v regionu 1) už budete potřebovat prsty na obou rukou (byť můj nejoblíbenější koncertní záznam Weld z turné s Crazy Horse z roku 1991 mezi nimi stále schází).

     Z hlediska časové osy zatím předposlední vydaný Youngův koncertní záznam Silver & Gold byl pořízen 29. května 1999 v Austinu a "Indián" na něm přehrává převážně skladby, které o rok později vydal na řadovém stejnojmenném albu. Pro informaci - z deseti skladeb alba jich na DVD zazní sedm (schází Horseshoe Man, Razor Love a Without Rings), krom nich Young zařadil dalších šest ze všech období jeho třicetileté kariéry (Looking Forward, Out of Control, Philadelphia, Long May You Run, Harvest Moon a Slowpoke).

     Jestliže řadové album Silver & Gold můžeme s přimhouřením oka označit za akustické, záznam koncertu tuto charakteristiku splňuje stoprocentně. Už úvodní záběr prázdného pódia s mikrofonem a židlí obkrouženou půlkruhem poopíraných španělek (je jich 7) dá jasně najevo, o co půjde, a jedinou změnou v "aranži" koncertu je později jen trojí "mistrovo" přesednutí k otřískanému harmoniu. Od začátku až do konce samotinký Young hraje i zpívá ve skvělé formě a očividně dobré náladě, pauzy mezi skladbami si zpříjemňuje popíjením piva, žertováním s publikem a omýváním "foukačky" v kbelíku. Je to pěkné, pěkné, pěkné.

     Obrazově i zvukově je záznam bezchybný. Podle typu své televize si můžete vybrat z dvou obrazových formátů, klasického ořezu do "plného" 4:3 či (anamorfního!) širokoúhlého 1,85:1. Kapitolou sám pro sebe je výtečný mix do 5.1 (rozeznáte každé "cinknutí" nehtu o strunu), alternativní možností pro posluchače bez šestidílné reproduktorové soustavy pak je klasické dvoukanálové stereo. Disk nabízí i možnost pustit si ke všem písním texty ve formě titulků.

     Sám vlastním americké vydání, ale disk vyšel i pro region 2 a je nabízen i v ČR. Obsahově se jedná o totožné vydání, nejsem si jen jist, zda evropská mutace obsahuje oba obrazové formáty (evropští distributoři totiž s oblibou své mutace "holí").



 
seznam recenzí
 

































 Optimalizováno pro IE 5.5 (800 x 600)Copyright © 2002 - 2024, Code by Haireus & Content by ZonaEngine: (pre)Bloudil