ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD

Andrej Rublev

ZÓNA - hlavní strana
ZÓNA E-SHOP TEXTY RECENZE KONTAKT
ZÓNA - hlavní strana
OVLÁDÁNÍ
Kompletní seznam recenzí filmů na DVD najdete ve sloupku vpravo. Kliknutím na název filmu bude načtena aktuální recenze.

 
 
NEPŘEHLÉDNĚTE!
Všech 32 zde publikovaných recenzí vzniklo v první polovině roku 2002. Od podzimu 2002 jsem recenze přestal psát, proto se od tohoto data obsah této stránky již nemění (stručné recenze disků, vždy nazvané "Na vlastní oči", zařazuji od podzimu 2002 přímo na hlavní stránku v rámci aktuálního zpravodajství). Pozor - všechny recenze jsou ponechány v původní podobě, to znamená, že některé údaje v nich uvedené již nemusí odpovídat realitě (např. ceny recenzovaných disků, informace o dalších existujících DVD uvedených režisérů atd.).

WALKABOUT
   (23)
Criterion Collection 1998. Vydáno v USA. NTSC. Regionálně kódováno (region 1 - USA a Kanada).
100 minut. Barevný. Widescreen 1,77:1 (letterbox). Mono. Anglicky.
Bonusy: komentář Nicolase Roega a herečky Jenny Agutterové, 2 trailery.

     Tvorba významného britského režiséra a kameramana (snímal např. Truffautův film 451 stupňů Fahrenheita) Nicolase Roega byla českému divákovi alespoň částečně zpřístupněna až po listopadu 1989. Z nejzajímavějšího období Roegovy tvorby, datovaného lety 1970 až 1980, uvedla ČT opakovaně jeho debut Performance z roku 1970 (pod zavádějícím titulem Představení) s Jamesem Foxem a Mickem Jaggerem, na VHS se objevil film Teď se nedívej! (Don´t Look Now!, 1973) s Donaldem Sutherlandem a na plátna kin se v rámci Projektu 100 dostala pozoruhodná sci-fi Muž, který spadl na Zemi (The Man Who Fell to Earth, 1976) s Davidem Bowiem.

     První ze zbylých dvou snímků tohoto Roegova nejšťastnějšího tvůrčího období, Špatné načasování (Bad Timing, 1980), nezná nejen český divák - film kdekoli ve světě dosud nevyšel nejen na DVD, ale ani na VHS a neobjevuje se ani v programech evropských satelitních stanic. Druhému dopomohla na DVD firma Criterion, která vydala Walkabout (1970) jako svůj desátý disk v pořadí v roce 1998.

     Walkabout, český "putování", je anglický termín pro dávný zvyk domorodých Australanů (Aboriginců) přerušit dosavadní činnost a vydat se na putování buší. Film líčí příběh dvou sourozenců, čtrnáctileté dívky a jejího malého bratra, kteří po sebevraždě otce na výletě do vnitrozemí zůstanou sami v poušti a pokusí se pěšky dojít k civilizaci, nejprve sami a později, po náhodném setkání, v doprovodu mladého Aborigince, který plní v buši "zkoušku z dospělosti" spočívající v prokázání schopnosti přežít v osamocení.

     Dějově jednoduchý příběh o "putování" naplnil Roeg mnoha významy, od odkazů k "robinsonovské" literatuře o setkání "bílého muže" s "divochy", přes mytologickou rovinu všudypřítomných magických aboriginských obyčejů až k celý film prostupující paralele o "ztraceném ráji", kdy návrat do "civilizace" (fakticky nalezením silnice, přeneseně změnou dívčina chování k domorodému zachránci ve chvíli návratu do světa bílých) není v epilogu ze zpětného pohledu hlavní hrdinky rozhodně tím nejšťastnějším řešením.

     Obrazově je Walkabout fascinující, k působivě zneklidňující atmosféře filmu přispívá i typický Roegův inovativní střih (viděli-li jste Muže, který spadl na Zemi, pak víte, o čem mluvím). Pro českého diváka nabízí snímek i perličku v podobě české věty, která zazní při přelaďování z dívčina tranzistorového rádia...

     Na DVD vyšel film v novém definitivním Roegově sestřihu ("original, unedited director´s cut") a sám režisér osobně dohlížel i na remastering filmové kopie. Ta je na disku prezentována v originálním širokoúhlém formátu 1,77:1 a přes neanamorfní přepis má vynikající kvalitu.



 
seznam recenzí
 

































 Optimalizováno pro IE 5.5 (800 x 600)Copyright © 2002 - 2024, Code by Haireus & Content by ZonaEngine: (pre)Bloudil