ZÓNA *** netuctové filmy (nejen) na DVD

Andrej Rublev

ZÓNA - hlavní strana
ZÓNA E-SHOP TEXTY RECENZE KONTAKT
ZÓNA - hlavní strana
OVLÁDÁNÍ
Kompletní seznam recenzí filmů na DVD najdete ve sloupku vpravo. Kliknutím na název filmu bude načtena aktuální recenze.

 
 
NEPŘEHLÉDNĚTE!
Všech 32 zde publikovaných recenzí vzniklo v první polovině roku 2002. Od podzimu 2002 jsem recenze přestal psát, proto se od tohoto data obsah této stránky již nemění (stručné recenze disků, vždy nazvané "Na vlastní oči", zařazuji od podzimu 2002 přímo na hlavní stránku v rámci aktuálního zpravodajství). Pozor - všechny recenze jsou ponechány v původní podobě, to znamená, že některé údaje v nich uvedené již nemusí odpovídat realitě (např. ceny recenzovaných disků, informace o dalších existujících DVD uvedených režisérů atd.).

PAŘÍŽSKÝ KONCERT PRO AI
   (19)
(The Paris Concert for Amnesty International)

Image Entertainment 1999. Vydáno v USA. NTSC. Regionálně kódováno (region 1 - USA a Kanada).
171 minut. Barevný. Fullscreen 4:3 (1,33:1). Zvuk DTS + DD 5.1 + DD 2.0 (stereo).

     Možná si vzpomenete na sklonek Jakešovy éry, kdy se v Budapešti na podzim roku 1988 zastavil kočovný spektákl nazvaný Human Rights Now, který na pódiu spojil Petera Gabriela, Stinga, Bruce Springsteena a Tracy Chapmanovou. Charitativní koncert, bohatě navštívený i českými fandy, byl součástí kampaně na podporu Amnesty International, která tehdy připomínala 40. výročí přijetí Deklarace lidských práv v roce 1948.

     Proč to připomínám? O deset let později, 10. prosince 1998, se v Paříži, tedy ve městě, kde byla Deklarace podepsána, sešli tři ze čtyř aktérů původního turné na megakoncertu, kterým Amnesty International oslavila výročí v tomto případě ještě kulatější, padesáté. O rok později pak přispěchala americká firma Image Entertainment se záznamem koncertu na DVD, přičemž výtěžek z prodeje jde samozřejmě ve prospěch jmenované organizace.

     Organizátoři koncertu sezvali hudebníky i osobnosti, kteří se ve prospěch AI dlouhodobě vyslovují, a tak z pódia kromě spousty výtečné hudby můžete slyšet např. i improvizovanou zdravici dalajlámy. Většina hudebníků (Shania Twain, Radiohead, Tracy Chapman, Asian Dub Foundation, Kassav´) dostala k dispozici třípísňové sety, jen "zasloužilý" Peter Gabriel se na pódiu objeví hned sedmkrát s nejrůznějšími partnery (Youssou N´Dour, Tracy Chapman, Bruce Springsteen).

     Z mého pohledu má tříhodinový koncert tři vrcholy - set Jimmyho Page a Roberta Planta by šel nazvat pamětnickým (Babe I´m Gonna Leave You, Rock and Roll, Gallows Pole), Bruce Springsteen si vystačil sám se španělkou a svou "klasikou" (No Surrender, Working on the Highway a k nepoznání překopaná Born in the USA) a Alanis Morissettová se předvedla s hlasově fenomenální verzí svého hitu Thank U (krom toho ještě Baba a Hand in My Pocket).

     Co ovšem dělá z tohoto DVD vskutku unikátní počin je jeho zvuk. Jak už bývá u hudebních titulů z regionu 1 pravidlem, můžete si vybrat hned z několika mixů. Kromě obvyklého sterea a DD 5.1 ale disk nabízí i DTS, a to ve skutečně ohromující kvalitě. Vlastníte-li přehrávač a aparaturu schopnou DTS dekódovat a přehrát, doporučil bych vám bez váhání toto DVD jako referenční disk...



 
seznam recenzí
 

































 Optimalizováno pro IE 5.5 (800 x 600)Copyright © 2002 - 2024, Code by Haireus & Content by ZonaEngine: (pre)Bloudil